Duminică 26 mai, între orele 7.00 și 21.00, se desfășoară alegerile pentru Parlamentul European, dar și referendumul național inițiat de președintele României Klaus Iohannis.
Conform legii, pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum, cetățenii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, respectiv 7.00 – 21.00, cu aceleași ștampile cu mențiunea ”VOTAT”, dar pe buletine de vot separate: unul pentru alegerile europarlamentare și două pentru referendum – câte un buletin pentru fiecare întrebare.
Alegătorii votează la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, conform listelor electorale permanente. Cetățenii care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot să își exercite dreptul de vot în localitatea în care se află, la orice secție de votare, urmând a fi înscriși într-o listă suplimentară.
Alegătorii vor prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secţiei de votare. Alegătorii au opţiunea de a vota doar la europarlamentare sau la referendum. Dacă o persoană nu dorește să voteze la alegeri sau referendum, membrii biroului electoral al secţiei de votare vor trage o linie în dreptul spaţiului pentru semnătură pentru alegeri sau referendum. După semnarea sau înscrierea şi semnarea pe lista electorală suplimentară fiecare alegător va primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare şi două pentru referendum (câte un buletin pentru fiecare întrebare de la referendum).
Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. Dacă aceasta lipseşte, votul va fi declarat nul. Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opţiunii de la referendum. Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secţiei de votare să rămână în afară, şi introduceţi-l apoi în urnă corespunzătoare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri şi referendum) astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. Dacă greşiţi aplicarea ştampilei, puteţi cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat. Restituiţi ştampila şi primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărţile de identitate). Se va aplica un singur autocolant, indiferent dacă votaţi doar la referendum sau la europarlamentare.
Pentru asigurarea corectitudinii alegerilor se va utiliza Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu (SIMPV). Orice încălcare a legii privind desfășurarea procesului electoral poate fi sesizată la numărul unic de urgență 112. În ziua alegerilor, angajații MAI vor asigura climatul de ordine și liniște publică, protecția secțiilor de votare în afara acestora, precum și cercetarea incidentelor electorale. Efectivele MAI nu au atribuții cu privire la operațiunile de votare sau la ceea ce se întâmplă în secțiile de votare. Preşedintele biroului electoral al secţiei de vot este responsabil de măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare. Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate solicita sprijinul efectivelor MAI, care intră în secție numai la solicitarea expresă a acestuia. Sesizările vor fi investigate conform competențelor, multe dintre faptele de încălcare a legislației electorale fiind de competența birourilor electorale. Aici mai multe detalii.
Numărul alegătorilor la data de 18.03.2019, potrivit operaţiunilor curente efectuate la nivelul primăriilor în Registrul electoral şi a datelor furnizate de către Biroul Judeţean Bistriţa-Năsăud al Autorităţii Electorale Permanente este de: 262.386 alegători înscrişi în listele electorale permanente; 245.713 alegători posesori de cărţi de identitate.
Prezența la vot, în timp real – pe pagina web http://prezenta.bec.ro, pe parcursul întregii zile.
În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt organizate 313 secții de votare, dintre care: a) în mediul urban: 83 secţii de votare; b) în mediul rural: 230 secţii de votare.
Aici afli care este secția ta de votare.
Pentru fiecare secţie de votare se vor pune la dispoziţie 5 ştampile cu menţiunea „VOTAT”.
Aici afli delimitarea secțiilor de votare din municipiul Bistrița.
Pentru cele 313 secţii de votare organizate la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud s-a stabilit un număr total de 865.245 buletine de vot, din care un număr de 288.415 buletine de vot PE, 288.415 buc. buletine de vot nr. 1 Referendum şi 288.415 bucăţi buletine de vot nr. 2 Referendum.
Timbrele autocolante au fost procesate pe fiecare secţie de votare, pentru cele 313 secţii de votare organizate la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud fiind stabilit un număr total de 270.639.
Alegeri europarlamentare
23 de partide și 7 independenți și-au depus candidaturile pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. Potrivit deciziilor BEC, au rămas definitive candidaturile depuse de 13 partide şi 3 persoane fizice.
Pe liste sunt și reprezentanți ai organizațiilor din Bistrița-Năsăud: deputatul PSD Doina Pană pe locul 15, secretarul de stat în ministerul Agriculturii Sorin Roșu Mareș (ALDE) pe locul 16, secretarul general al PMP BN Silvia Galben pe locul 14, președintele UDMR BN Decsei Atilla pe locul 21, deputatul USR Cristina Iurișniți pe locul 39.
Buletinul de vot:
Referendum național
Președintele României Klaus Iohannis a inițiat un referendum național prin care cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:
1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente.
Buletinul de vot nr. 1:
Buletinul de vot nr. 2:
Campania electorală pentru Parlamentul European e pe sfârşite. Ea s-a desfăşurat anormal, cu atacuri dure, pe faţă sau ascunse, cu promisiuni aiurite şi irealizabile, cu lipsa unui Program coerent şi realist de integrare multilaterală a României în UE, cu afişe, pliante şi fluturaşi plasate uşile locuinţelor/la cutiile poştale şi ajunse la… containere, cu manele, clipuri sau declaraţii care nu au trezit interesul cetăţeanului de rând…
Pentru cei încă nehotărâţi, citiţi câteva versuri/ziceri/opinii diferite, de ultima oră, despre Votul din 26 mai a. c:
> „Haideţi, oameni buni, la vot
Nu jigniţi fără de rost
Nu jigniţi fără de rost
Noi, cei mici, nu vrem să avem
Oameni răi în Parlament
Oameni răi în Parlament
PSD-ul nu jigneşte
El doar că ne ocroteşte
Grădiniţe, şcoli şi bani
Ca s-ajungem oameni mari
De la PSD învăţăm
Pe bunici să-i ajutăm
Pe bunici să-i ajutăm
Cu pensia lor mărită
Viaţa e mai liniştită
Viaţa e mai liniştită
Hai, ieşiţi cu toţi la vot
Cu bunicii la un loc
Ei votează în număr mare
PSD le dă valoare…
(Fragmente din cântecul „Hai români ieşiţi la vot”, interpretat de Sorina şi Corin Pop)
> “Ce trebuie să se întâmple duminică este să ne prezentăm la urne pentru că este primul exercițiu pentru a putea ieși din starea de critici, comentatori sau lăudători pentru persoane sau grupuri politice. Nu am o problemă cu cei care vor să voteze un partid politic sau pe oricine altcineva de pe lista pe care o veți găsi acolo.
Deci, votați fraților pe cine vreți, important e să ajungeți până acolo.” – Florin CĂLINESCU
> Un mesaj pentru românii indecişi să voteze: „Să nu fim leneşi. Să nu lăsăm să voteze alţii pentru noi şi să ne trezim cu un alt rezultat decât acela pe care îl doreşte fiecare.” – Mihai SORA, 102 ani
> Întrebare pentru un cetăţean prezent la manifestaţia „Toţi pentru Europa” – Bucureşti (19 mai 2019):
“Ieşiţi la vot?”. Răspuns: “Nu ies la vot să-i trimit pe ăia la Bruxelles să câştige 10.000 de euro pe lună şi să nu facă nimic.”
> “Încetaţi, aşadar, să vă omorâţi speranţele cetăţeneşti, dispreţuind votul. Căci trebuie să înţelegeţi că, din cauza acestui dispreţ, în ultimii 30 de ani, viitorul tinerilor a fost decis – de prea multe ori – de votanţi îngroziţi de viitor: în majoritatea lor, vârstnici. Încercaţi, de aceea, să daţi viitorului forma propriei voastre speranţe. Daţi-vă o şansă. Ieşiţi la vot!”- Emil IONESCU, decanul Facultăţii de Litere din Bucureşti
-> “Cea mai eficientă modalitate pentru a preveni frauda este prezența masivă la vot”. – Cristian Tudor POPESCU.
> “Hai să ne respectăm, dacă omul vrea să voteze într-un fel, să voteze cum dorește, nu cum i se dictează de către primar, de către alții de care depinde serviciul lui.”- Corina CREŢU
> “Vă rog eu frumos, duceți-vă, duminică, la vot! Știu că s-au spus multe minciuni, știu că sunteți dezamăgiți. Dar, faceți la fel ca Mircea Badea! Alegeți-vă un candidat, care vă place. El l-a ales pe Tăriceanu. De gustibus! Poate că este frumos, poate că este bun de gură, poate că este patriot… nu contează, până la urmă! Alegeți un candidat și poate participați la o faptă bună, dacă se alege, adică se umple de bani, șase mii de euroi pe lună și o pensie europeană!” – Costin Radu ȘTEFĂNESCU- astrolog…
Dar pe 26 mai sunt din nou Alegeri… Uitaţi TOT ce aţi citit sau ați văzut; judecaţi simplu, la rece şi la obiect tot ce au promovat politicienii şi partidele lor, tot ce au făcut sau nu pentru Dvs. şi, dacă mergeţi la VOT, puneţi STAMPILA acolo unde doriţi Dvs. şi NU altcineva din jur. După numărarea voturilor oficiale rezultatele vă vor bucura sau întrista! Dar reţineţi: aşa se manifesta DEMOCRAŢIA!…
În interesul TĂU, al SEMENILOR DE ALĂTURI şi al ŢĂRII în care trăieşti azi, fără nicio dorinţă ascunsă pro/contra cuiva înscris pe Lista de candidaţi sau DA/NU la întrebările din Referendum, RECOMAND în mod liber şi sincer să participaţi la VOT! În fata urnelor, cu gânduri clare, conştiente şi argumentate, fără influente/presiuni ale cuiva din jur, ALEGEŢI cu ştampila, liber şi înţelept, variantele care vi se par ACUM şi AICI corecte şi benefice pentru VIITORUL Dvs., al ROMÂNIEI şi EUROPEI. E.U. YES LA VOT., dar DECIZIA de participare va aparţine!
P.S. Nu fac parte din nici un partid. Dacă mă întrebaţi: “Unde voi pune de trei ori ŞTAMPILA?”, vă răspund: “Este confidenţial!”
Sănătate şi la bună vedere!