Actualitate

Strada Faleză, cu asfalt, dar inundată. Mostră de investiție în România lucrului de mântuială

(FOTO) Strada Faleză de lângă râul Bistrița, asfaltată chiar în anul 2018, a devenit coșmarul locuitorilor din zonă care s-au trezit, pentru prima oară de când locuiesc acolo, cu beciurile și curțile pline de apă. Două sunt motivele pentru care s-a întâmplat acest lucru. Pe de-o parte, spun oamenii, constructorul care a lucrat la modernizarea străzii a scos o țeavă de dren montată de comuniști care ajuta apa să se scurgă direct în râul Bistrița și a mai nu a construit niciun șanț de scurgere a apei pluviale, iar pe de altă parte a supraînălțat carosabilul cu o jumătate de metru față de structura inițială a drumului. Așa se face că, în loc să se bucure de asfalt, oamenii s-au trezit cu necazuri la fiecare ploaie.

Zilele acestea, nu e casă de pe strada Faleză din care să nu se audă câte o motopompă și să nu se vadă câte un furtun care duce direct în râu. Toate sunt inundate, apa băltind pe șosea. Joi, întreaga stradă a fost blocată pentru ca o mașină de la Aquabis și alta de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița să poată lucra cu pompe de mare capacitate.

Maria Deac: ”Aici, canalizarea s-a făcut mai sus și strada e mai jos și se adună întruna apa. Într-o zi am venit de la Policlinică și, până să bag cheia în ușă, o mașină a venit și m-a udat din cap până în picioare. Am făcut sesizare la Primărie și mi-au răspuns că strada nu-i finalizată și când se va finaliza s-or rezolva problemele, dar vedem că tot așa-i situația. Eu nu înțeleg de ce nu s-a dat drumul măcar la canalizare. Când au lucrat oamenii pe aici au lucrat fără conducere capabilă. Într-o zi lucrau, în alta stricau ce au lucrat. Primăria numai până la votări se ocupă. După ce au trecut votările nu îi doare nici în spate. Ei trebuia să se ocupe”.

Elisabeta Ureche: ”E blocat șanțul spre apă, nu-i lăsată nicio scurgere și atunci toată apa ne vine nouă. În beci avem apă până la brâu. Avem centrala de lemn acolo, toate ni-s inundate, pagube mari. Nu știu de ce nu au făcut niciun șanț, nu ne putem explica. Măcar să vină autoritățile să ne ajute să se rezolve problema. Eu pot să vă spun că în spatele casei avem un șanț făcut de pe vremea CAP-ului. Cei care au făcut grădinile atunci – că asta erau – au făcut șanțurile alea ca să nu se inunde culturile și acum noi ne inundăm casele și tot ce avem. De 15 ani de când stăm aici nu am avut probleme cu ploile. Acum avem de când s-a făcut drumul că au blocat șanțul. Nu s-a băgat nici măcar o scurgere pe sub drum, așa că suntem în apă. Eu cred că Primăria și cu cei care au făcut drumul trebuie să repare. Nu suntem de-ăștia oameni să condamnăm, dar nu putem rămâne nici așa fără să se ia o măsură de siguranță”.

Leon Ureche: ”Zona asta a fost gândită de pe vremea lui Ceaușescu cu drenuri, cu canale de scurgere. Ei au venit, au închis tot și ne-au lăsat în baltă. A fost o țeavă care ducea apa în râu. Au scos-o, au aruncat-o și au turnat beton. Exact acolo unde-s pompierii acum a fost o țeavă cu diametru de 60 de centimetri și au aruncat-o ca să toarne asfalt. Primarul a zis că numai săptămâna viitoare are audiență, pe oricine am chemat nu vine. Sunt bieții pompieri care stau o zi întreagă și întind furtune să scoată apa dintr-o parte și o aruncă în vale. Soluția este să vină organele competente să spargă drumul și să dea drumul la apă să meargă în vale. Au zis că ei nu se apucă, Doamne ferește, că drumul e în garanție și nu au voie să se atingă de o dală de beton din trotuarul ăsta și uitați că nu avem pe nimeni să ne bage în seamă”.

Adrian Moldovan: ”Nu mi-am imaginat că-mi construiesc o casă într-o zonă de unde nu se scurge apa. Probabil nu o făceam sau o făceam altfel. Aici s-au întâmplat mai multe chestiuni care au dus la situația asta. Drumul e mult prea sus. Când am început noi să construim era cu 60 de cm mai jos. Pe cale de consecință nu are unde să se scurgă apa. Erau ceva drene, dar nu mai sunt. S-au astupat când s-a făcut asfaltul, strada, digul, promenada. Sperăm să scăpăm cu bine pentru că acum vine apa de pe toată valea, de sus, de pe dealuri. Pe de altă parte, nu căutăm vinovați. Trebuie să se rezolve situația. Cu ce mă ajută să zic că ăla de e vină, ăla e de vină?”.

Situația nu este mai roz nici pe strada Zăvoaie, unde toată lumea pompează apa din beciuri și din curți. Aici nu s-au făcut lucrări de asfaltare, deși localnicii pretind că Primăria Bistrița le-ar fi promis că în 2019 vor circula pe o stradă modernă. Nu mai există nici șanțuri, multe fiind astupate. Apa băltește pe câmp, la marginea drumului și în curțile și grădinile oamenilor, scurgându-se în continuu de pe dealurile din jur.

Deși este mai mult decât evident că zona nu este potrivită pentru construcții decât în condițiile în care s-ar face mai întâi sisteme de drenaj, Primăria Bistrița continuă să dea autorizații de construire. Deși se vede cu ochiul liber până unde a urcat umezeala pe pereții unor case noi, acestea sunt ridicate într-o veselioe în așteptarea căldurii probabil și a zilelor în care, cu var, se poate camufla tot dezastrul.

Strada Zăvoaie este paralelă cu strada Faleză, ambele beneficiind, în comunism, de sistemul de drenaj al apelor pluviale care a fost desființat.

În 2016, primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, anunța că municipalitatea va amenaja în anul respectiv strada Faleză, situată în zona Zăvoaie pe malul stâng al râului Bistrița, pentru a face legătura mai scurtă, pentru locuitorii din zona Zăvoaie, cu str. Libertății prin intermediul Podului Berăriei aflat în construcție. La ora aceea, sistemul rutier era alcătuit dintr-o împietruire uşoară. Valoarea totală a investiției, de circa 9 luni, se ridică la 3.746.957 lei, aproximativ 830.000 de euro. Nici vorbă să se fi terminat lucrarea în anul respectiv. În 2018, după ce a fost turnat, în sfârșit, asfaltul, acesta a fost frezat și înlocuit.

”Am constatat în primăvară că asfaltul care a fost turnat, stratul de uzură, nu a fost corespunzător pe anumite porțiuni. Este frezat și va fi înlocuit. Lucrarea nu a fost recepționată, deci nu s-a realizat recepția finală a lucrărilor pe strada respectivă”, a precizat primarul Ovidiu Crețu în 2 mai 2018.

Circulația pe strada Faleză, în prelungirea Podului Berăriei, a fost deschisă în 12 ianuarie. Str. Faleză începe din str. Zăvoaie, perpendiculară pe aceasta şi paralelă cu râul Bistriţa până la Podul Berăriei care va asigura legătura cu str. Libertății.

Proiectant – Ciprian Mureșan din Cluj-Napoca, iar constructor CML SRL Beclean.

15 comentarii

  • mostra de administrare psd… cu proiecte si executie facute de firme prietene psd…. Au fost alungati toti specialistii din firmele respective.si au ramas pupincuristii.. a se vedea LDP de exemplu….

  • lasati ma ca va spala masinile dedesupt, si asa sunt murdare ca nu aveti bani sa le spalati la spalatorie. cui nu i convine, sa plece din tara, sa simta ce e dorul de casa. asta este…. toti suntem escroci ca asa suntem noi romanii

    • S-au pompat cca 5000 de metri cubi.Cat e cerința minima,sau ce era sa facem cu apa,sa o invităm în case?

  • Asta e cea mai tampita scuza: Strada inca nu e finalizata?!?!?!?
    Vesnica scuza ca sa zica si ei ceva, nu cumva sa recunoasca ca au facut un lucru de cacat pe bani foarte multi.
    Cat de mandru era Niculae la inaugurare!
    Cate poze si-a facut Avram la inaugurare!
    Hai Cretule acuma si sparge strada, fa un sant, fa drenuri, largeste trotuarul pe care l-ai facut jumatate fata de proiect, rascheteaza tot astfaltul si toarna altul DREPT ca sa nu balteasca apa, cu inclinare spre gurile de canal care ar fi trebuit sa existe.
    Nu uita-ti mincinosilor ca ati promis oamenilor ca sa isi retraga gardurile, retea de electricitate, gaz si canal la fiecare casa!
    Hai mincinosilor refaceti lucrarea pe banii VOSTRII!

  • Când dai proiectarea la PFA la ce să te aștepți? Ce experiență în domeniu are? Asigurare de răspundere civilă a proiectantului are?
    Toate cheltuielile pentru remedierea situației (construcție șanț colector, spargere asfalt, introducere conductă până la râu și ce mai trebuie făcut acolo) trebuie să le suporte proiectantul. Sau și ăsta o fi în insolvență precum proiectantul pârtiei de schi.
    Credem că se impune verificarea modului în care acest proiectant a obținut contractul de proiectare.

  • Unde-i Niculae, nu-și face o poză pe „faleză”?
    Că îi făcută de când îi mare șăf la primărie.

  • Daca vrei CIUBUC de nu stiu cat la suta, nu poti sa astepti si calitate. In fapt receptia facuta de administratie este doar de forma si aproape toate lucrarile sunt de mantuiala. A se vedea doar PIETONALUL si pasajele si str Titulescu. Peste tot sunt dislocati bgicasai , capete de borduri, cuburi, dale in urma amplasarilor de terase si alte activitati privind instalarea de chioscuri etc. Toate strazile sunt cu aceste elemente incomplete . Nimeni nu vine din urma sa le adune si sa corecteze ceea ce s-a stricat. Mentenanta nu este deloc asigurata nici la iluminatul modern de la instalatiile electrice din parc si de pe pasaje. In PARCUL mun capacele de fonta de la cosurile de gunoi au fost sparte si furate. Nimeni nu vede inlocuirea lor. Sunt zeci de crengi uscate in arborii mari de pe INDEPENDENTEI. Acuma se vede cel mai bine partea care trebuie eliminata (toaletata) cu adevarat. Numai ca primaria din exces de zel taie cu totul arborii cu partea sanatoasa cu tot. Baietii estia fac lucru de mantuiala pt. ca sunt bani trimisi de cetatenii pe care-i ignora cu desavarsire. A se vedea de cand se screme aceasta administratie impotenta in a monta doar o bariera cu semnal la trecerea de cale ferata pe str. LUCIAN BLAGA . Blocajul auto in zona este de doua ori pe zi pana in sensul giratoriu de pe Calea Moldovei. Domnilor lasati administratia la altii si plecati naibii daca nu aveti chef de munca. Bani va trimitem dar preocuparea voastra a fost asigurarea propriului salariu. DEMISIILE !!!

    • @Radu, esti foarte prost! Nu e vorba de motive de reprosuri, de a umbla sau nu prin noroaie, daca tot se cheltuie o gramada de bani apoi avem dreptul sa cerem sa se faca treaba de calitate; in loc sa faca sifonarea apei spre rau, au facut sifonarea de fonduri spre jeburile lor, poate ca esti printre ei!

  • da chiar nu înteleg de ce nu sapati în drum niste santuri transversale ca sa se scurga apa?
    si asa or sa monteze la un moment dat niste limitatoare de viteza, santurile astea ar avea cam acelasi rol la o adica…. 🙂

  • Pe str Faleză ca să se poată rezolva problema, ar trebui să cedeze toți locuitorii câte un metru din terenul lor, pentru a se putea săpa un șanț. Nici un trotuar nu ar strica, dar oamenii mai bine își riscă viața zi de zi, și mai grav viața copiilor, se lamentează la fiecare ploaie, decât să cedeze vreun cm2 din terenul lor. Bine că am aflat de problema asta, chiar am fost să văd o casă în zona respectivă. Proprietarul nu a spus nicio vorbă cum că ar fi o problemă la ploile mai serioase. Prețul era chiar f bun, acum îmi dau seama de ce…

  • Iar pe str. Mihai Viteazu trebuie pus un grilaj f lat în cel mai jos punct și de-acolo trasă o conductă cu diametrul de 1m până în râu. Desigur conducta ar trece pe sub grădinile oamenilor, pe sub străzi, dar asta cred că s-ar rezolva la mica înțelegere cu primăria. Maxim 200m sunt până la râu. Dar așa suntem noi, dacă NOI nu suntem afectați în mod direct, nu ne interesează câtuși de puțin de ceilalți. Să-și cumpere barcă, să-și facă piscină în beci, ce mă doare pe mine capul de ceilalți fraieri…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.