”24 de drapele oficiale, de luptă și pavilioane regale. Toate sunt pregătite pentru defilare, de Ziua Drapelului Național al României, la Bistrița. De ce trebuie să vii la acest eveniment din 26 iunie, ora 10.30, Piața Centrală? În semn de respect pentru România și simbolurile sale. Vei lua parte la un eveniment unic în țara noastră, care aduce laolaltă 24 de steaguri istorice, din secolul I î. Hr. până în zilele noastre, purtate de 48 de tineri în port tradițional”, anunță Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.
Programul activităților (Piața Centrală):
Marți 25 iunie, ora 18.30 – Ceremonie de coborâre a Drapelului Național de pe catarg;
Marți 25 iunie, ora 18.45 – Depunerea Drapelului Național la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistrița;
Miercuri 26 iunie, ora 10.00 – Slujbă de sfințire a Drapelului Național;
Miercuri 26 iunie, ora 10.35 – Ceremonie publică de înălțare a drapelului României: onorul militar; salutul Drapelului de Luptă; alocuţiune; primirea Drapelului Naţional al României; binecuvântarea drapelului; sărutul drapelului (autorităţi publice locale şi comandamentul garnizoanei); înălţarea Drapelului Naţional al României pe catarg concomitent cu intonarea imnului național; Defilarea drapelelor istorice; defilarea gărzii de onoare.
Defilarea drapelelor, o adevărată lecție de istorie neconvențională
”La data de 26 iunie, de Ziua Drapelului Naţional al României, aducem laolaltă 24 de drapele istorice care au călăuzit formarea României Mari și care au marcat, în mod simbolic, toate etapele majore parcurse de ţara noastră, începând din secolul I î. Hr până în prezent. Așadar, în acest an, pe lângă ceremoniile obișnuite dedicate acestei zile, bistrițenii vor avea parte și de o „defilare a drapelelor istorice”, purtate de 48 de tineri îmbrăcați în port tradițional, tineri care vor duce România, istoria, tradiția și respectul față de acest simbol național, mai departe. O adevărată lecție de istorie neconvențională, la care vă invităm să participați, cu mic cu mare, cei cu inima română! Vă așteptăm să sărbătorim împreună, la Bistrița, Ziua Drapelului Național al României, sub faldurile celor 24 de drapele istorice!”, informează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.
Acest eveniment este realizat prin colaborarea dintre: Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, Ansamblul profesionist „Dor Românesc” sub egida Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.
Ziua Drapelului Național, sărbătorită din 1998
Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/19098 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie. Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat că tricolorul – roşu, galben şi albastru – va fi steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect. În afară de România, mai există alte trei ţări europene cu steagul tripartit în mod egal şi vertical: Franţa, Italia şi Belgia.
Copilașul meu cel drag
Ti-am adus acas-un steag
Iară când o să cresti mai mare
O să mergi la defilare!
***
Cad frunze, ziua e tot mai scurtă
Pe cerul țării steagul flutură;
Iubitul meu guvern nu cade
Și doar un pic se scutură!
aduceti si drapelul tinutului secuiesc la defilare ?
NU ACEA CIRPA NU NE REPREZINTA
Întreb pentru un prieten…
… în perioada cuprinsă între secolul l î. Hr. și până acu 100 de ani, de când există România dodoloață, n-a existat și un steag al Transilvaniei, cu acleași culori, dar altfel dispuse? Ăla nu face parte din istoria noastră?
Cele trei culori s-au regăsit pe steaguri sau stindarde de luptă înca din vremea lui Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul, fără să aibă un caracter national. Un astfel de steag, care avea şi un însemn grafic care îi reprezenta pe arhanghelii Mihail şi Gavril, a aparţinut lui Tudor Vladimirescu, conducatorul Revoluţiei de la 1821.
Istoria Drapelului Naţional începe însă în 1834, când domnitorul Ţării Româneşti Alexandru Ghica Vodă, a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Steagul pentru corăbii avea două culori: galben şi roşu, iar cel al armatei trei: roşu, galben şi albastru şi un vultur la mijloc. Tricolorul a fost adoptat ca simbol al naţiunii, abia în timpul Revoluţiei de la 1848.
Tricolorul devenea astfel steagul naţional al tuturor românilor. Culorilor li se atribuia pentru prima dată o semnificaţie, roşul semnifică frăţia, galbenul exprimă bogăţia ogoarelor, albastrul semnifică libertatea. Culorile erau împărţite egal pentru a reprezinta principiul egalităţii, iar orientarea în sus semnifica verticalitatea.
Drapelul Principatelor Unite Române, între 1859 şi 1866, a fost tricolorul românesc, roşu-galben-albastru, având benzile dispuse orizontal.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Blaj1848.jpg
in romania sunt in fiecare zi fenomene unice….doar nivelul de trai e acelasi de acum 50 de ani!