Actualitate

Cireşele s-au copt mai repede din cauza caniculei. Sezonul fructelor se va încheia mai devreme

Cireşele de Bistriţa şi-au devansat perioada de coacere anul acesta din cauza temperaturilor extrem de ridicate din ultimele zile, sezonul acestor fructe urmând să se încheie la sfârşitul lunii iunie, mai devreme ca de obicei.

Director Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Bistriţa Ioan Platon (foto) a declarat, miercuri, că zilele acestea ar fi trebuit să se coacă cireşele din perioada de dezvoltare mijlocie, dar s-au copt odată cu ele şi cele târzii.

„Nici nu e de mirare că li s-a devansat perioada de coacere. Marţi am înregistrat în livadă temperaturi de 36 de grade Celsius. Este extrem de cald. S-au copt în acelaşi timp şi cireşele mijlocii, cum le spunem noi, cât şi cele târzii sau pietroase cum se mai numesc”, a declarat Ioan Platon.

Directorul Staţiunii a declarat că soiurile timpurii au fost compromise de ploi şi nu a prea fost recoltă, iar celelalte s-au copt deodată şi sunt cu 15% mai scumpe decât anul trecut, cele mai ieftine cireşe costând şapte lei kilogramul.

„S-au scumpit fiindcă suntem influenţaţi de cursul leu- euro. Nu se mai fabrică în ţară pesticide pentru tratament, aşa că le cumpărăm pe toate din străinătate. Achiziţiile se fac în euro, aşa că aceste diferenţe de curs se simt în produsul final. Nu avem ce face şi vindem la preţuri la care să ne recuperăm investiţia. Dacă mai exisatu fabrici de pesticide româneşti nu se ajungea în această situaţie”, a declarat el.

Platon a mai spus că preţul cireşelor e influenţat şi de preţul motorinei care, de asemenea, a crescut.

„Noi cultivăm pe opt hectare soiuri pe care le-am creat chiar noi. E vorba de Roşii de Bistriţa, Negre de Bistriţa, Jubileu şi Rubin. Estimăm că vom avea anul acesta, la final de sezon, o producţie de 15 tone în total. Valorificăm ce adunăm pe pieţele din Bistriţa şi în judeţele limitrofe. Ca şi recoltă, e un an bun”, a declarat Ioan Planton.

El a mai spus că bistriţenii îşi pot cumpăra cireşe din Staţiunea Pomicolă doar de la magazinul de prezentare al acesteia şi direct de la sediul ei.

„Practicăm preţuri cu 10% mai mici faţă de alţi comercianţi. Nu vindem celor de la tarabele din piaţă fiindcă sunt nişte şmecheri care cresc preţurile”, a declarat el.

În pieţele din Bistriţa, cireşele se vând cu preţuri între 8 şi 12 lei kilogramul.

Judeţul Bistriţa-Năsăud se află sub avertizare de cod galben de caniculă, mercurul arătând zilşnic peste 32 de grade Celsius.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS