Proprietarii grupului de firme Filadelfia din Bistriţa-Năsăud, cu afaceri anuale de zeci de milioane de euro, au fost trimişi în judecată la Tribunalul Alba, de procurori din cadrul DIICOT Alba Iulia, scrie Adevărul.
Şapte persoane cu funcţii de conducere în două societăţi cu obiect de activitate transportul intern şi internaţionale de persoane sunt acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.
Dosarul este în lucru din anul 2013, când doi dintre reprezentanţii grupului S. Gavril senior şi S. Ioan Eugen au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind, ulterior, cercetaţi în stare de libertate.
Procurorii DIICOT Alba Iulia au efectuat atunci percheziţii la sediul central al firmei din Bistriţa-Năsăud şi la puncte de lucru din alte judeţe.
Pe lângă cei doi proprietari au mai fost trimişi în judecată S. Gavril junior, S. Gelu Petrică, A. Tabita Mihaela, C. Leia Eugenia şi S. Ionela Cristina. Părţi responsabile civilmente sunt, în dosar, firmele Tabita Tour SRL, Filadelfia SRL şi Plus Filadelfia Service SRL.
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 2 iulie 2019.
Filadelfia este un grup bistriţean de firme deţinut de familia Sighiartău cu activităţi în domeniile transport rutier de persoane, intern şi internaţional (Tabita Tour), turism (Filadelfia Turism), asigurări (DirektAsig), transport de marfă (Filadelfia Marfă) şi construcţii (Filadelfia Construcţii).
Transportatorul Tabita Tour a finalizat anul trecut cu afaceri de 72,4 milioane de lei (15 milioane de euro), în creştere cu 7% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Per total, cifra de afaceri Filadelfia Group în 2018 a fost 44 milioane euro.
Sa-ți trebuiască peste șase ani sa trimiți un dosar in fata judecătorului !
Pentru ce dracu l-ati mai trimis ca oricum se prescriu faptele pana se termina procesul !
Va faceti si voi ca munciți !
In biblie imi place de Matei care a lasat invartelile de la vama si l a urmat pe Hristos. Dumnezeu sa le ajute tuturor sa l urmeze pe el.
„Justitip auli” . Se fac si astia ca lucreaza , dar cand ii deranjeaza cineva , ii face dosarul peste noapte.gen „Puie Monta” „Mu Dragnea” si oricine ar veni la putere si ii incurca , o sa fie „penal” si il aranjeaza ei….
Esti naiv… imensa avere au altii, nu amaratii astia.
Care frauda e mai mare….să muncești și să nu plătești taxe sau sa golești bugetul pensionarilor că sa mărești salariile bugetarilor pentru nemunca?????
Astia faceau evaziune de pe vremea cand se arata la vama 500 eiro iar romania nu era in UE. Asteptau baietii la vama sa le vina schimbul care trebuie sa poata iesi fara controale la bagaje. Smecherii si invarteli paralele cu legea. Acum sunt mari patroni. Marii crestini ai bistritei, marii penticostali. Penticostalii s-au inmultit datorita banului care a venit din america. Le-au trimis bani si ajutoare si ortodocsii mai slabii de ingeri s-au facut penticostali. E cel mai interesant cand mergi sa te angajezi iar ei te intreaba ce religie ai. Daca esti ortodox esti refuzat. Te faci penticostal ori pleci. Astia sunt fratii pentacoste.
Daca esti un om cu initiativa se presupune ca vrei sa fii propriul tau stapan. Asta inseamna ca din economiile tale sau daca ai adrenalina prea multa, faci credit si faci propria afacere. Daca ai facut acest pas, statul se transforma in devorator si incepe sa iti vaneze munca. Tie, pentru ca esti altfel, nicidecum lenes, iti impune prin legi taxe si constrangeri. Daca nu ai platit la timp sau daca nu esti de acord cu platile impuse pentru munca ta, risti sa iti vina mascatii la usa, esti executat silit, infierat si poate faci si puscarie. Frumos. Romania in loc sa premieze initoativa, omul harnic, premiaza lenea si smechereala bugetarului. Cel mai bine ar fi sa se stabileasca o taxa forfetara pentru fiecare tip de afacere si nivel de cifra de afacere si gata. Scapi de controale si alte prostii. Daca vrei sa functionezi iti asumi acea taxa indiferent de profit, dar statul iti da pace.
Parțial corect ce spui . Dar…
Ce-ar mai controla zeci de mii de bugetari fracatori la menta partidului ? Cum te-ar mai potoli alde olteanu , moldovan si alți zei locali,adânc interesați de IP -ul contestatarilor , atunci cand ai limba prea lunga ?
Ei stiu foarte bine ce trebuie facut ca României sa-i meargă bine , doar ca interesul lor personal e prioritar si contrar interesului țării !
Bravo Radio șanț, nici chiar eu nu puteam să o spun mai bine 😛 ai afacere, ești sufocat de controale și amenzi pt nimic, ești considerat din start un evazionist, un infractor care trebuie stârpit. Dar nu e departe ziua în care nu vor avea pe cine amenda, pt că ne-au alungat din țară.
Culmea e ca astia erau cei mai cinstiti din clanul fratiei
Justiția e utilizată ca şi instrument politic. A devenit oglinda politicului.
Naționaliştii- adepții cu nostalgii post-comuniste „Prin noi înşine” manipulați de Moscova , unşi cu „servicii reciproce” ba o funcție, ba un plic, ba un mic favor local( pragmatism maxim) VERSUS pro-europeenii, poate prea idealişti care au reuşit extraordinar de mult…dar nu au ştiut cum să securizeze pozițiile obținute loviți de naivitatea câ regulile sunt făcute pentru a fi respectate de către adversari. Lumi paralele.
@ cc – „Naționaliştii- adepții cu nostalgii post-comuniste „Prin noi înşine” manipulați de Moscova”
.
Nu prea le stii pe astea cu Istoria Romaniei, nu-i asa?
„Prin noi insine” a fost o doctrina economica dezvoltata de Partidul National Liberal incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea.
Practic primele incercari de fundamentare teoretica s-au petrecut dupa 1885.Asta s-a petrecut cu cooperarea (daca nu si la initiativa) Regelui Carol I al României (Principe de Hohenzollern-Sigmaringen-un german).
Prima formulare tale quale a formulei „Prin noi insine” apare ca inscriptie pe Ordinul Regal „Coroana României”.Aceasta deviza „Prin noi insine” a exprimat-o pentru prima data Regele Carol I, dupa ce Romania a devenit regat.
Deviza inscriptionata de Regele Carol I pe Ordinul Regal Coroana Romaniei formula un proiect politic (care mai tarziu urma sa se dezvolte intr-un proiect economic sub redactare liberala).
Deci asta se intampla INAINTE ca aceasta deviza sa dea titlul unei doctrine economice.
Acuma, nu te opreste nimeni sa crezi ca Regele Carol I (un german) a fost un nationalist cu nostalgii comuniste, inspirat de Moscova.
.
Practic doctrina economica liberala (enuntata manifest de Vintila Bratianu in 1905) prelua deviza si programul politic al Regelui Carol I.
Aceasta doctrina a liberalilor a continuat in toata perioada interbelica.La concurenta cu „Politica portilor deschise” a taranistilor.
Moscova,asa cum spui ,a jucat un rol in toata povestea…Numai ca e ca-n bancul de la Radio Erevan..Nu era Volga ca era bicicleta, si nu i s-a dat ca i s-a furat..
Adica Moscova a exterminat in inchisori pe ultimii exponenti liberali ai doctrinei sus amintite.
@ cc „Naționaliştii- adepții cu nostalgii post-comuniste „Prin noi înşine” manipulați de Moscova”
.
No, pt. ca dupa tirada ta m-a apucat cheful de re-lectura a unor carti (merci deci pt. postare), as mai face o adaugire.
O parte din doctrina economica „Prin noi insine” s-a inspirat din opera economistului Friedrich List, considerat unul dintre fondatorii scolii economice germane.
Asa cum poate ai inceput sa banuiesti, nici Friedrich List asta nu era nationalist roman (era economist liberal german) si mai mult ca sigur ca nu i-a manipulat Moscova ideile economice..
Mi-am amintit acuma, cautand prin biblioteca si incepand o re-lecturare a unei carti din colectia BNR („Mersul ideilor economice la romani”) si intalnind referinta la List..
Ideile sunt reciclate în politică.
Într-adevăr doctrina originală „prin noi înşine” a fost inițiată de liberalii paşoptişti în România, dar în opinia mea a fost preluată şi rafinată, adusă la un alt nivel de comunişti şi post comunişti „Nu ne vindem țara”-” fruntea sus în Europa” „neamestecul în treburile interne”..”roşiile noastre mai bune ca cele turceşti” …”Lobbyul LGBT” ” Soroş”..etc.
Autodeterminarea cu orice preț..(abuzuri la intern) persistă bine merci în mentalitatea politicianului şi funcționarului român . Ori părerea mea , reflexele astea trebuie abandonate.
De altfel ideea în sine că general o țară cu resurse umane şi materiale limitate, poate performa izolat pe scară globală , într-un context de competiție sau coabitare internațională cred că e greşită.
Economiile şi rezvoltarea sunt bazate pe schimburi şi deschidere la contact şi inovare. Nu trebuie să reinvetezi roata când alții au făcut-o.
Poți să o ameliorezi.
Vorbind pe caz.
Au trecut 6 ani de la o primă percheziție în caz până la trimiterea în judecată.
Timpul e derezonabil atât pentru acuzat cât şi pentru cei care au administrat probele. Deşi în Justiție nu e vorba de viteză, impactul unor hotărâri din astea extra tardive sunt majore atât în viața acuzaților oricare ar fi , cât şi a familiilor lor.
Dovedesc cā tergiversarea(deliberată) e posibilā, că resursele( de personal, tehnice) alocate celor care efectuează urmãrirea penală în dosare complexe poate nu e la nivelul la care trebuie să fie.
Se întâmplă şi la alte case.
Megaprocesul Hells Angels în Canada de exemplu s-a dovedit un mare fiasco pe planul administrării Justiției. Sau declarațiile fiscale ale familiei Trump în USA. Sau concluziile anchetei dlui Mueller, trunchiate politic.
Sunt simptomele clare, a unui adevăr care deranjează. Dacă ai mulți bani, ai o apărare bună şi ai imunitate juridică.
E injust social.
Da.
Cât despre Moscova, preşedintele CCR, se plimba anii trecuți pe la Sankt Petesburg în schimburi profesionale …nu pe la Veneția.
Iar deciziile adoptate sunt de prea multe ori de partea Puterii în afara doctrinei europeene. Când te uiți la ştirile mediatice CSM, ICCJ, SS , zici că e Game of Thrones..război între clanuri.
Chiar la DIICOT cum a fost posibil ca şi o Alina Bica să devină şefă, la un moment dat??
Sau cum a fost posibil ca un Traian Berbecaru să fie inculpat..( nu e o pronunțare asupra vinovăției). Confiscarea averilor din corupție…tăcere.
@cc „Ideile sunt reciclate în politică.
Într-adevăr doctrina originală „prin noi înşine” a fost inițiată de liberalii paşoptişti în România, dar în opinia mea a fost preluată şi rafinată, adusă la un alt nivel de comunişti şi post comunişti „
.
Doctrina a fost reluata in 1964,in contextul respingerii Planului Valev.Deci nu a fost reluata la manipularea Moscovei, ci impotriva Moscovei.
Planul Valev, odata aplicat, ar fi dus la o polarizare teritoriala si la crestere a dependentei economiei Romanesti fata de URSS.
Baza argumentatiei economice de respingere a Planului Valev a fost elaborata in principal de economistul Costin Murgescu.Nepotul acestuia, istoricul Bogdan Murgescu este astazi presedintele Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, specializat fiind pe istorie economica.
A scris o carte, „Romania şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500‑2010)”, pe care ti-o recomand…
.
Revenind la Planul Valev…In urma respingerii acestuia, in Romania s-au aplicat masuri care au urmarit scaderea dependentei de URSS..Unul dintre rezultate este ca azi RO este cvasi-independenta energetic fata de Moscova..O situatie singulara in regiune..
Alt rezultat secundar a fost ca, dupa adoptarea de catre Bucuresti a „planului de dezvoltare teritoriala unitara in profil teritorial”, s-au construit spitale in fiecare orasel..Azi exista un curent de idei care neaga eficienta economica a spitalelor mici,tendinta este de a se concentra fondurile (si competenta, poate si sansele de supravietuire) in spitale regionale.
Alt rezultatal reactiei la planul Valev a fost aparitia si dezvoltarea unei scoli de informatica in RO..
Asta s-a datorat in principal efortului a doua personalitati ale lumii matematicii: Grigore Moisil (un nasaudean) si Mircea Malitza.Practic cei doi matematicieni au pus bazele scolii de informatica romanesti..
Moise Guran (un economist cu care rareori sunt de acord) a scris acum cativa ani un articol
de bun simt in care analiza situatia de astazi a Ucrainei din perspectiva consecintelor aplicarii masurilor economice de tip Valev…
Articolul se numeste „O revolutie impotriva planului Valev”, il gasesti pe net..
.
„Economiile şi dezvoltarea sunt bazate pe schimburi şi deschidere la contact şi inovare. Nu trebuie să reinvetezi roata când alții au făcut-o.Poți să o ameliorezi.”
.
Teoria schimburilor internationale e un subiect complicat (si uneori controversat).
Daca ar fi sa se faca o super-simplificare, teoriile schimburilor economice se impart in doua curente:pro si anti David Ricardo.
Ricardo apus bazele teoriei avantajului comparativ in schimburile economice internationale..Una dintre cele mai cunoscute exemplificari este argumentatia lui Ricardo referitoare la schimburile dintre Anglia si Portugalia (puterile in competitie la acea epoca).
Pe scurt:
1.Anglia are o industrie prelucratoare care produce postav si tesaturi (erau zorii epocii industriale)
2.Portugalia are conditii climaterice prielnice in productia de vinuri
=> Portugalia nu ar trebui sa incerce sa isi dezvolte o industrie de postavuri (care era avangarda industriala a vremii).
Deci Portugalia, in loc sa construiasca o industrie, ar castiga mai mult daca ar produce vin pe care l-ar exporta si ar importa produsele industriale de care are nevoie (postav).
.
La extrem, in prezent,situatia se poate constata in realitate in Republica Moldova..Nu au industrie (decat ceva industrie usoara si alimentara), nu au capacitati energetice (depind aproape integral de centrala termoelectrica de la Cuciurgan, din Transnistria) in schimb produc vinuri bune..
Daca Transnistria se supara, le stinge basarabenilor lumina.Daca basarabenii se supara, nu mai dau vin Transnistriei.
.
De unde se vede ca schimburile pot fi si asimetrice..
Asta nu inseamna ca schimburile economice nu sunt bune..
Sunt foarte bune si indispensabile cu conditia sa nu fie asimetrice la extrem..Cel mai bine e atunci cand schimburile sunt de tip win-win..
.
Ce inseamna schimb asimetric la extrem?
De exemplu , situatia Indiei inainte de castigarea independentei..
India (perla coroanei britanice) producea bumbac pe care il exporta in metropola.
Metropola prelucra bumbacul si exporta inapoi in India produsul finit, tesaturile.
E ca si cum ai produce si exporta grau si ai importa macaroane sau biscuiti sau aluat congelat..
Sau ca si cum ai exporta lemn brut si ai importa mobilier..
Sau ca si cum ai exporta petrol si ai importa produse de fractionare sau de sinteza cum ar fi uleiuri, materiale plastice, polistiren sau bitum..
Revenind la India..
Miscarea de independenta a Indiei a inceput atunci cand Mahatma Gandhi (un slabanog ochelarist, pacifist , imbracat in niste carpe albe) a inceput sa toarca fire de bumbac..
E celebra poza aia cu Gandhi torcand fir de bumbac la vartelnitza…
Ideea era ca indienii sa faca tesaturi „prin ei insisi” , nu sa exporte bumbac si sa importe haine..Era o idee simpla dar exploziva..Dupa aia nimic nuamaiputut opri India sa iasa din Imperiul Britanic si sa devina tara independenta..
A fost consecinta unor schimburi economice asimetrice care au provocat raspunsuri politice asimetrice..
Fapt este ca fiecare tara dezvoltata isi promoveaza si isi negociaza crancen avantajele economice (comparative sau competitive)…Vezi si negocierile acerbe de la Bruxelles din zilele astea, rejectarea de catre frantuji a printzipului Spitzenkandidaten si toata desfasurarea de diplomatie subterana pentru promovarea intereselor tarilor dezvoltate de la carma UE.
Macron urmareste acerb interesele Frantei, la fel cum politicienii germani urmaresc interesul Germaniei.Ceea ce e normal..
.
In fine,e mult de povestit (in contradictoriu sau nu).Cand ai timp iti recomand sa citesti pe Immanuel Wallerstein (de stanga, cu teoria sistemului mondial modern), pe Braudel si (la polul opus, de dreapta) pe Milton Friedman, apostolul capitalismului in forma pura…
.
Despre Games of Thrones…
Parerea mea- este ca e o parabola inspirata de asa numitele „epoci ale regatelor combatante” din istoria omenirii.
Dupa Arnold Toynbee, teoreticianul tiparelor istorice, fiecare cultura si civilizatie istorica tinde la fondarea unui asa numit „Sat Universal”.Un stat al carei cultura e proclamata ca universal valabila, in timp si spatiu..
Perioada de cristalizare a statului Universal e precedata de o „epoca a regatelor combatante”, in care mai multe formatiuni isi disputa rolul fondator.
Toynbee identifica in istoria omenirii mai multe astfel de State Universale..
Parerea mea este ca toata finalitatea povestii din Games of Thrones este condensata in fraza din final a piticului Tyrion: „She believes her destiny is to build a better world for everyone. If you believed that, if you truly believed it, wouldn’t you kill whoever stood between you and paradise?”
.
Cand crezi ca servesti unui scop al binelui suprem al omenirii, cand vrei sa construiesti paradisul pe pamant, atunci s-ar putea ca nici un rau sa nu ti se para prea mare in indeplinirea unui scop atat de inalt..
S-a intamplat de mai multe ori in istorie..Si poate ca se va mai intampla..
Nu am mult timp la dispoziție, dar o să-mi aloc câteva minute , având în vedere că în acest moment comentariile sunt bine avizate și informate.
Nu pretind că aș fi economist și nici istoric , mă definesc ca și un simplu absolvent al unei școli sociale la urma urmei, care a trăit și în perioada comunistă și știe pe pielea proprie ce e nivelarea la nivel de idei.
Interesantă teoria tiparelor istorice.
Deși în sine e fatalistă, suntem în consecință condamnați la același sfârșit -reînceput, valuri de evoluție-involuție. La scară umană societală.
Vorbind de Game of Thrones * Logic cuts deeper than swords*
Însă o teorie perfect valabilă, în opinia mea e teoria Black Swan
Evoluția (dacă e să definim trecerea de la starea A la B) e departe de a fi rezultatul unui efort susținut planificat cu o destinație.
În sine o succesiune de evenimente neanticipate catastrofale care schimbă la un moment dat reconfigurează o realitate. De obicei evenimente naturale incontrolabile și puțin anticipabile, care oferă puțin timp pentru adaptare la noua situație. Sau unul de natură umană, imprezivizibl. Părerea mea e că inevitabil în viitor un cataclism natural major va reconfigura nu doar echilibrul geopolitic mondial ci chiar potențial amenința umanitatea în sine. Schimbările climatice sunt perceptibile deja, dar permit adaptări treptate. Dar să zicem un cutremur peste 9 care afectează coasta de vest a Pacificului sau impactul cu un meteorit ..pentru astea nu există măsuri de contingență.
Alt exemplu, la scară umană atentatul încununat cu succes asupra prințului moștenitor a unui student sârb care a condus la declanșarea primului război mondial. Devastat o mare parte din populația statelor. Sau mai recent.
Doar câștigarea alegerilor din USA de către Trump la câte complicații atât de politică internă cât și externă , au condus, reformularea întregului ecosistem politic mondial. Aliații de ieri, nu mai sunt neapărat cei mai buni prieteni de azi și foștii dușmanii de ieri caută simpatia reciprocă pentru a puncta politic la intern.
Steven Pinker are o observație interesantă, elitele sunt natural de stânga, pentru că ele cred că pot să anticipe viitorul unei societăți prin planificare riguroasă atentă etc…pe nivele de imigrație, controlul fluxului monetar etc..au o gândire etatistă, unde viitorul unei nații poate fi construit pas cu pas. Însă, la scară microsocietală, indivizii cetățeni trăiesc cu totul altă logică, iar acțiunile lor par să fie haotice necorelate..însă însumate oferă vederea de ansamblu. Un pic ca și sintagma nu vedem pădurea din cauza copacilor. Sau nu toți copacii formează o pădure. Etc.
Ceea ce vreau să spun, e mai mult decât evident că în România, societatea e construită prin educație de o natură obedientă la autoritate- vs liberalismul-afirmarea individuală economică din statele vestice. S-a vrut creerea unei armate de muncitori, roboți. În pofida acestui plan de dezvoltare imaginat ca și inginerie socială. Însă țăranul român, are în sine un mod liberal de a gândi,competiția- acumularea de capital și pământ , diferențierea de statut social, utilizând toate mijloacele posibile dovada milioanele de români care și-au lumea în cap.
De acord cu ultimele rânduri, pericolul de a gândi ca și efecte colaterale pierderile evident caracterizate de inumanitate. S-a întâmplat la khmeri, la comuniștii din România, la Mao, dictaturile africane etc. Dar cu mențiunea că sunt posibile acolo unde instituțiile construite în timp pentru a proteja societatea sunt acaparate de putere una câte una, fără a-și păstra independența.