Actualitate

O singură medie de 10 la Bacalaureat. Rata de promovare în județ – 64,8%

Au fost afișate primele rezultate la examenul de Bacalaureat, candidații nemulţumiţi de note putând depune contestaţii până la ora 16.00. Rezultatele finale vor fi afișate în 13 iulie.

În această sesiune, în județul Bistrița-Năsăud s-au înscris 2.137 de candidați, din care s-au prezentat 2.014 și care au susținut probele în șapte centre. Patru elevi au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă, doi la proba de Limba și literatura română (de la centrele de examen Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud și Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil”) și doi la proba obligatorie a profilului (de la centrele de examen Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud și Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean).

O singură absolventă de clasa a XII-a a obținut media 10 la Bacalaureat în Bistrița-Năsăud: Ilinca Elena Sava de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița, specializarea Științe ale Naturii (10 la Română, Matematică și Anatomie).

Următoarea medie, 9,96, îi aparține lui Paul Tîrlișan (Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud), iar trei elevi de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița au luat 9,95: Ștefan Cristian Borodi, Cristina Laura Brici, Denisa Gabriela Neagu.

În 2018 s-au înregistrat cinci medii de 10 în județul nostru după afișarea primelor rezultate și încă una după contestații. La nivel național, anul acesta s-au obținut 177 de medii de 10.

317 elevi au luat minim media 9, iar 1.305 au fost declarați reușiți (minim media 6). 704 candidați au fost declarați respinși (sub media 6), iar 122 nu s-au prezentat.

Conform rezultatelor înainte de contestații, rata de promovabilitate înregistrată la nivelul județului Bistrița-Năsăud este 64,8%. La nivel național, rata de promovare este de 67,2%.

Statistica pe tranșe de medii, conform Inspectoratului Școlar Județean:

Reușiți 6-6,99 Reușiți 7-7,99 Reușiți 8-8,99 Reușiți 9-9,99 Reușiți 10
259 310 419 316 1

CLICK PENTRU REZULTATELE LA EXAMENUL DE BACALAUREAT ÎN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Top 10 medii pe județ:

Examenul național de Bacalaureat 2019 a început luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Proba a continuat în data de 4 iunie și a fost urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5-6 iunie). În zilele de 7, 10 și 11 iunie a fost programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie s-a desfășurat evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat au debutat luni 1 iulie, cu Limba și literatura română – proba Ea), urmate de Limba și literatura maternă – proba Eb) în 2 iulie, proba obligatorie a profilului – Ec) în 3 iulie, proba la alegere a profilului și specializării Ed) în 4 iulie.

În Bistrița-Năsăud, la proba Ea) au fost înscriși 1.962 candidați din care s-au prezentat 1.887 (96,17%), la proba Ec) au fost înscriși 2.010 candidați, din care s-au prezentat 1.907 (94,87%), iar la proba Ed) au fost înscriși 2.005 candidați, din care s-au prezentat 1.910 (95,26%).

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

4 comentarii

  • Desfiintati ministerul si inspectoratul scolar ca nu au niciun rost.
    Oricum, mai rau n-are cum merge.
    Anul viitor, pentru a salva aparentele, politrucii ce conduc invatamantul vor da subiecte de genul nu-i ase ca pamantu-i rotund ? Etc.

    • Din comentariu îmi dau seama că nu ai luat BAC-ul. Deci nu te pronunta in necunoștință de cauză. Problema e la Ministerul Educației care extinde nejustificat acest test al maturității pe cinci săptămâni. Chiar dacă doar 10% dintre absolventi trebuie să sust8na examen de admitere la facultate fără a se ține cont nici macar de noata 10 de la BAC iar restul doar isi depun dosarele asta nu inseamna ca trebuie sa i defavorizam prin comprimarea timpului de a si repeta pt materiile de admitere la facultate. Trebuie să ne gândim la toți, căci toți sunt viitorul nostru. Dar cu cei f buni de 10% ce facem ? Continuam sa le facem viața si mai grea ca sa le cream mental premisele de a pleca din tara sau pur si simplu ne am propus sa ne batem joc de ei. E greu daca nu imposibil sa înțelegi logica Ministerului Educației . Dar eu vorbesc din propria experienta si stiu ca nu s a schimbat nimic de la începutul anilo ’90. E mare păcat. Semnat . Un părinte al cărui copil a absolvit BAC ul cu media 9.80.

  • Incă un copil ce se va bate pentru un post de casier la Kaufland.
    Cu 9,80 (pe bune ?) are oarecari șanse.
    Asta dacă nu candidează vreun absolvent de 8 clase de dinainte de 89.
    De ce crezi că copilul tău, dacă a luat 9,80, face parte din cei 10% foarte buni ?
    Istoria a dovedit că rata de eșec a celor ”foarte buni” este mai mare decât a celorlalți.
    Așa că mai ușor cu pianul pe scări și cu triumfalismul asta , că bacalaureatul nu mai înseamnă azi decât pierdere de vreme și de bani.
    Sunt zeci (sute, mii ?) de analfabeți funcțional care îl promovează, și încă unii cu note bune.

  • Sunt de acord cu Dan. De ce nu se putea da bac-ul in iunie ?
    Sa se faca rocada cu evaluarea nationala, sa aiba cei de a VIII-a timp sa pregateasca acest examen, iar cei de clasa a XII-a care au de sustinut examen de admitere la facultaea sa aiba timp pentru a se pregati .
    Sper sa ajung acele timpuri ,cand la orice facultate sa fie din nou examen de admitere.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.