Actualitate

Dorel Cosma, ”nașul” Zamfirei pentru a 24-a și ultima oară: Lăsăm câmp deschis pentru idei noi

Bate la ușă a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ”Nunta Zamfirei”, ocazie cu care în orașul nostru vin în jur de 600 de străini și alți 100 de artiști români, însă aceasta va fi ultima pe care o va organiza directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma, cel care a avut ideea acestui festival ce a debutat în 1991 la fostul liceu, actual Colegiu Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, unde era pe atunci profesor.

”Nici nu am putut visa în 1991, la prima ediție că vom face o ediție precum este cea de anul acesta. Era imposibil. Mă bucuram atunci să începem să facem ceva. Când au intrat pe poarta Liceului ”Liviu Rebreanu” primele două autocare – acolo a fost prima ediție – m-am bucurat să văd că vin formații din Bulgaria și Grecia. Era pentru prima oară când aveam formații din altă parte la Bistrița. Am desfășurat prima ediție cu 5 țări. Bucuria a fost și mai mare pentru că, imediat după momentul 1989, după Revoluție, au mai apărut manifestări folclorice, dar toate cu un singur reprezentant din străinătate, din Republica Moldova, ori noi am avut, dintr-o dată, cinci țări, am crescut, reușita ne-a îndemnat să îl ducem mai departe și iată-ne acum la această ediție amplă. În fiecare an am avut grijă să aducem ceva nou, să nu ne blazăm, să nu mergem cu lucruri care să se repete. Țările care au fost la noi au delegat tot timpul alte formații ca să nu se repete ceea ce oferim publicului”, a spus Dorel Cosma într-un interviu acordat Timp Online.

Cea mai mare satisfacție a sa este că, în fiecare vară, multă lume din Bistrița îl întreabă când începe ”festivalul nostru”.

”Nu este festivalul lui Dorel Cosma. Eu am avut ideea, dar e festivalul tuturor bistrițenilor și mă bucur când îi văd pe oameni la spectacol. Am încercat să aducem formații din colțuri îndepărtate ale lumii în ideea că nu oricine are posibilitatea să zboare nici măcar în Turcia unii, ori aducându-i pe artiști la noi, pot vedea ce înseamnă tradițiile în țara respectivă, pot asculta muzica și vedea costumația, într-un fel le oferim o atmosferă de vacanță. Am discutat cu români stabiliți în alte țări și chiar mi-au spus că nu au avut posibilitatea să vadă tradițiile țărilor respective – nu pentru că nu au avut bani – pur și simplu nu au avut timp să vadă ce înseamnă folclorul acolo. De multe ori vin acasă, iar la ”Nunta Zamfirei” văd și admiră ceea ce au la îndemână în fiecare zi, în Franța și Italia unde s-au stabilit”, a afirmat Cosma.

La ediția 24 vin 24 de delegații din străinătate, 14 ansambluri și 10 delegații din alte țări. ”Această ediție am gândit-o sub altă formă decât cele de până acum. Avem invitați din Turcia, Lituania, Mexic, Polonia, Franța, Chile, Vietnam, Ucraina, Belgia, Serbia, Georgia, Panama, dar și delegații speciale din Italia, Elveția, Israel, Bulgaria, Cipru, Croația, Slovacia, Belarus, Cehia și Spania, firește România în calitate de gazdă. Așadar, 24 de reprezentanți din 24 de țări în fața publicului bistrițean. Fiecare țară are un for și o federație sau asociație națională de folclor care grupează formațiile reprezentative din țara respectivă și care, cu ocazia unor astfel de manifestări, le îndrumă sau le deleagă să fie prezente la întrunirile pe care le facem sub egida Uniunii Mondiale de Folclor (IGF). A fost mai întâi o organizație europeană, a devenit mondială și noi așa lucrăm. Toate formațiile care vin nu au mai fost la ”Nunta Zamfirei”. Chiar dacă țara a fost reprezentată, au fost alte formații. Unele țări este adevărat că vin pentru prima dată, grupuri din Panama și Chile, grupuri care nu au mai fost la noi, au și intrat mai târziu în cadrul IGF. Acum începem să îi delegăm, chiar avem o legătură cu colegii din Bulgaria, Serbia, Grecia. Ei vin de foarte departe și așa îi ajutăm să facă un turneu mai mare în Europa, timp de o lună de zile, tocmai pentru a putea acoperi și cheltuielile cu transportul care nu sunt mici. În această idee, preluăm grupurile din Chile și Panama de la prietenii noștri din Bulgaria, îi vom duce la Vaslui, iar de acolo în Serbia”, a spus Dorel Cosma.

Festivalul nu presupune doar spectacole. ”Avem un târg de artă populară care se deschide în data de 27 iulie. Vor fi 22 de reprezentanți din România, din diferite zone ale țării. În plus, fiecare stand vine cu un stand propriu. Pe lângă această expoziție, noi  am pregătit la Casa cu Lei o expoziție de artă populară românească. Începând din 2006, în fiecare an, în cadrul Uniunii Mondiale de Folclor se acordă pentru șapte personalități ale lumii culturale Oscarul în Folclor, IGF Gold Stars. Anul acesta, pentru prima oară în România, la noi, la Bistrița, vom acorda aceste premii care au fost stabilite de către biroul IGF pentru șapte reprezentanți, câte unul din Bulgaria, Italia, Israel, Lituania, Polonia, Serbia și Spania. Sunt oameni care, de-a lungul anilor de viață, și-au dedicat activitatea promovării folclorului la nivel național și internațional. Este cazul colegului nostru din Spania care este directorul unui post TVcu caracter folcloric, un gen de Favorit, Etno TV de la noi, sau colegul nostru din Bulgaria care îmbină cercetarea folclorică de la nivel național cu elemente ale studiului etnografic internațional. Sunt personalități din lumea coregrafică, din lumea muzicală sau a cercetării folclorice. Vom marca acest moment, dar și faptul că se împlinesc 70 de ani de când există această uniune mondială de folclor și am considerat că e potrivit ca, în cadrul festivalului, să facem și un moment de remember și să oferim câteva distincții cu ocazia acestor ani mulți și frumoși din activitatea uniunii”, a adăugat el.

Printre momentele de neratat din ediția 2019 ar fi spectacolul de deschidere, o gală a folclorului românesc. De asemenea, nu trebuie ratată Ziua Uniunii Mondiale de Folclor – 28 iulie când vor fi prezenți mulți reprezentanți din conducerea organizației și nici ziua de luni când vor fi acordate Oscarurile pentru folclor.

Cu toate că anul viitor ar urma să fie ediția a 25-a, Dorel Cosma spune că aceasta nu va mai avea loc sub coordonarea sa, anul acesta festivalul fiind la ultima ediție.

”Pentru mine, ediția 24 înseamnă finalul Festivalului ”Nunta Zamfirei”. Eu, cel puțin, consider că acest festival și-a făcut datoria de a promova orașul Bistrița și județul în toate colțurile lumii. Simt nevoia de ceva nou, eu anul viitor îmi închei mandatul aici la Palatul Culturii, în decembrie 2020 mai precis, așa că am considerat că acesta este punctul forte, culminant, al ”Nunții Zamfirei”. Lăsăm terenul deschis pentru tineretul care vine din urmă. Dacă vor dori să preia momente și aspecte din ”Nunta Zamfirei” sau să ducă mai departe vom fi alături de ei și eu și colegii mei care ne retragem, dar lăsăm și câmp deschis pentru idei noi. Populația poate își dorește altceva. Nu cred că trebuie să fim închiși la ce vine din partea tineretului și nici nu aș vrea niciodată să mă ajute cineva să urc pe scenă. Și în cultură e ca și în sport. Un atlet nu aleargă la fel ca la început și după 30 de ani. Le mulțumesc tuturor că au fost lângă noi și ne-au încurajat fiecare cum a putut. Chiar și prin aplauze a pus o cărămidă la reușita festivalului și ceva suflet în istoria orașului nostru”.

”Nunta Zamfirei”: Cinci seri de spectacole

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.