Recomandări Social

Subvenția pentru lână a fost dublată, dar în defavoarea oierilor. Cine încearcă să profite

Guvernul a dublat subvenţia pe care le-o acordă crescătorilor de ovine în acest an, de la 1 leu până la cel mult 2 lei/kg lână comercializată, dar imediat au apărut și problemele. La unele centre de colectare a lânii, oierii nua u mai primit niciun leu pe kilogramul de lână predată, doar documentele cu care să își încaseze subvenția de la stat.

”Să sperăm că, de data aceasta și comercianții vor fi de partea celor care cresc ovine pentru că noi venim cu această subvenție, dar asta nu înseamnă că trebuie să scadă prețul. Statul face un efort pentru a subvenăționa această marfă, iar comercianții să vină și să își bată joc de oieri în sensul în care ei preiau lâna și le dau doar documentele de care au nevoie pentru subvenție. Doar atât, să nu le mai plătească prețul pe care îl discută pentru că ei, în mod normal, plătesc un preț pentru această marfă ca pentru altă marfă. Avem semnale în țară prin care ni se aduce la cunoștință că unii comercianți nu mai plătesc niciun leu pe kilogramul de lână spunând că le dau documente doar pentru subvenții, iar acest lucru nu îl putem accepta”, a spus secretarul de stat Sorin Roșu-Mareș de al MADR.

Potrivit acestuia, se vor face controale la centrele de colectare a lânii. ”Vom interveni atât prin acțiuni ale Direcției Agricole care gestionează acest program, dar vom face și controale la comercianți  care preiau lâna. Nu spunem că toți sunt la fel, dar sunt printre ei și oameni care fac astfel de manevre. Încercăm să îi eliminăm pentru că, în viitor, această afacere cu oi, cu lână, va fi una profitabilă”.

Executivul susţine că resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, respectiv 30 milioane de lei, se asigură din bugetul repartizat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, cu încadrarea în bugetul aprobat pe anul 2019.

„Acordarea schemei de minimis vizează menţinerea activităţii de creştere a ovinelor, stabilizarea veniturilor şi evitarea depopulării satelor şi urmăreţte diversificarea producţiilor obţinute în acest sector, prin valorificarea lânii, susţine ministerul de resort”, susţine Guvernul.

2 comentarii

  • da credeati cumva ca acesti comercianti nu vor vrea sa jupoaie si ei ceva???? aia de urla m…PSD??? ca de…de unde sa se imbogateasca ei??? poate guvernul sa mareasca cat vor ei, ca astialalti imediat scad preturile de sa nu le merite!!!! ca si cu tichetele de vacanta. Va mirati ca romanii nu simt cresterea nivelului de trai? pai nici n-au cum, ca smecherii imediat cresc pretul pe camera cand mergi cu tichete. De ce sa se bucure romanul??? lasa sa se bucure ei ca si asa fac economie gri cat cuprinde, si apoi ies in strada ca n-au drumuri!!!!!

    • Lana se colecteaza in functie de calitate , culoare , corpuri straine , grosime fir …etc. Exista de asemenea rase speciale pentru lana. Calitatea lanii poate varia de la foarte buna- (folosita in industria textila si care e aprox 1,5 E /kg si este foarte cautata) la foarte slaba care se poate folosi doar ca izolatie termica in constructii sau ingrasamant organic pt plante.
      Majoritatea lanii din zona este din ultima categorie . Subventiile date de incompetenti bine platiti pt voturi si nu pt a face agricultura performanta duc la aceste situatii in care tot taranul sarac votant de Psd sufera. Deci ramane cum am stabilit : M.. Psd!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.