Ministerul Educației Naționale (MEN) a stabilit, prin ordin de ministru, că anul şcolar 2019-2020 va începe în 9 septembrie. Cu toate acestea, vacanța de vară a elevilor ar putea fi prelungită cu o săptămână.
”Vă rog, doamnă ministru Ecaterina Andronescu, să luaţi în considerare începerea anului şcolar în 16 septembrie. Cred că şi aceasta este o măsură aşteptată de elevi”, a spus premierul Viorica Dăncilă în ședința de Guvern de astăzi.
Patronatele din turism s-au plâns de decizie MEN privind începerea anului școlar în 9 septembrie (aici structura acestuia), spunând că au pierderi pentru că anul şcolar debutează mai devreme decât în alţi ani.
Federaţia Elevilor din România nu este de acord cu cererea premierului Viorica Dăncilă către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ca anul şcolar să înceapă în 16 septembrie, şi nu în 9 septembrie cum este stabilit, considerând această propunere ca fiind „absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară”. Federația Elevilor îi solicită ministrului Educației să ia în considerare începerea anului şcolar la 1 septembrie.
Federația Elevilor menţionează că amânarea începerii şcolii duce şi la amânarea examenelor naţionale, care vor avea loc la temperaturi ridicate. Elevii mai susţin că, din cauza volumului mare de programă ce trebuie predată, amânarea începerii şcolii va duce la extinderea perioadei de predare până pe la jumătatea lunii iunie, fapt ce poate afecta capacitatea elevilor de a absorbi informaţia, din cauza temperaturilor ridicate. De asemenea, FER spune că semestrul întâi al anului şcolar 2019-2020 are deja un număr redus de săptămâni, mai exact cincisprezece, comparativ cu programa ce trebuie predată, dar şi cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, iar acest fapt ar duce la grăbirea acestor teste.
Cei din turism au dreptate, cel puțin litoralul se închide odată cu începerea școlii.
candva cursurile scolare incepeau dupa 15 septembrie si…erau eficiente 100%,dar si sistemul cu tot inclus….1.sefia ministerului si structura ministerului era integru si simplu; 2.sefia inspectoratului si structura acestuia era integru si simplu; 3.sefia institutiilor scolare si structura acestora era integru si simplu; 4 .structura si scara ierarhica si obligatiile elevilor ,cat si a profesorilor era integru,clar si simplu; 5. tot ce era la nivel de manuale pana la nivel academiei romane ,structurat si clar…si toata lumea era obligata sa treaca prin minimul de a acumula cunostinte…ABC ul acela pana la nivel de cercetare ….acum totul e pe dos,parca totul pe dos,mi…ul ,vai mama noastra,ministerul inv. nu doreste a se pune la puncT nimic,tipografii ” copy paste”,manuale ce nu dau eficienta mai deloc,elevi ce nu doresc a se ingriji de educatia lor,profesori numai cu triunghiulare ,patrate,abrazive sau cine stie ce are in trusa si o neghioaba stare de „lasa ma ca mere asa!!!” VAI DE MAMA MEA SI DE TARISOARA ASTA!