Prima zi de cursuri din anul şcolar 2019-2020 va fi luni, 9 septembrie, a anunțat ministrul interimar al Educației. Decizia a fost luată ca urmare a discuţiilor purtate între reprezentanţii Ministerului Educației şi partenerii săi de dialog social.
Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (9 septembrie – 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020), cursurile fiind dispuse pe durata a 35 de săptămâni.
Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020); vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020); vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021).
Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020. Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor mai sus-menţionate şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.
După ce Viorica Dăncilă lansase în spatiul public ideia neghioabă ca începerea anului şcolar, 2019 să aibă în 16 septembrie şi nu în 9 septembrie, cum fusese stabilit, au urmat o serie de reactii de respingere inclusiv din partea Federatiei Elevilor din Romania care nu este de acord cu cererea premierului pe care o consideră ca fiind „absurda si lansata cu total dezinteres fata de elevii din intreaga tara”. Au urmat o serie de bâlbe guvernamentale în urma cărora ministrul interimar al Educatiei, Daniel Breaz a anuntat că noul an scolar 2019 – 2020 va începe pe data de 9 septembrie. Deci rămâne cum am stabilit, vorba lui Caragiale: „Ori sa se revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele… esentiale!”
Cine se aseamănă se adună. Ministrul interimar al Educatiei, Daniel Breaz o întrece în gafe pe Viorica Dăncilă. Cu prilejul comemorării victimelor Holocaustului Romilor în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 2 august, la Monumentul Holocaustului din Bucureşti, Daniel Breaz a făcut o gafă impardonabilă rostind următoarea frază fără cap si fără coadă: „De-a lungul timpului au fost și momente mai delicate, să nu le spunem dificile sau să nu le spunem neplăcute; (…) anumite minorități au avut de suferit, ceea ce ne face să găsim momente cum este cel de astăzi, prin care readucem în atenția, nu doar a românilor , ci a întregii națiuni române, a întregii Europe, a întregii lumi, faptul că respectăm aceste minorități”.
Din aceasta exprimare idioata rezulta ca ministrul Breaz este incult si inoportun. El nu a vrut sa spuna ca evreii si rromii ucisi in Holocaust au trecut printr-un moment neplacut, ci, de fapt, nu a stiut ce si cum sa spuna, pentru ca fiind „profesor” de matematica îi lipsesc lecturile, acelea care iti dau putinta de a te exprima coerent, de a fi empatic si de a-ti cunoaste limitele.
Eu cred ca a fost prea elegant in exprimare, mai iubitorule de ciori!!!