Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.
”Echipa POV21 păstrează tradiția party-urilor astronomice și în 2019! Luni 12 august, de la ora 20.00, pe Dealul Budacului, vom putea observa împreună, inclusiv cu ajutorul telescoapelor astronomice, ploaia de stele căzătoare numite Perseide. Perseidele reprezintă unul dintre roiurile de fragmente de meteori pe care Pământul le intersectează pe parcursul unui an. Veți avea șansa să meditați asupra propriilor dorințe, observând cerul alături de oameni cu adevărat pasionați de acest domeniu.
Vom face o introducere în orientarea pe cer, cu un laser astronomic, urmând apoi să observăm Constelațiile Zodiacale vizibile pe timpul verii. Vor concerta live: Alexandra Crăciun, The Serpents, Maria Matean, Sorin Găzdac, MadHouse și Navzar, care vor menține o atmosferă cât mai frumoasă. De asemenea, pentru că vrem ca tineretul să se distreze, vom avea activități recreative și jocuri surpriză. Cei mici se vor putea bucura de picturi pe față, realizate pe loc de colegele noastre artiste. Vom încheia seara cu o rundă de karaoke, imediat după spectacolul oferit de cântăreții noștri, unde încurajăm publicul să ni se alăture, și, desigur, ca la oricare eveniment la care ochii noștri sunt ațintiți la cer, vom lansa cât mai multe lampioane. Întrucât nu putem fi egoiști în distracția noastră, pentru cei care doresc să contribuie, vom amplasa o urnă de donații. Banii strânși vor intra în posesia unei case de copii din județ.
Vă așteptăm, așadar, să vă aduceți familia sau gașca de prieteni la un eveniment ce sperăm să rămână memorabil. Intrarea este liberă. Totuși, nu uitați să veniți cu o pătură de acasă și cu multă bună dispoziție!”, spune Gavrilă Urs.
Perseidele
Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră. Urmărind bolta cerească veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”. Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.
Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire.
Din păcate acest frumos loc al Bistriței a fost urâțit, se pare definitiv, de groapa uriașă care a înlocuit vârful dealului. Un veritabil monument al corupției. A fost furat vârful dealului și nimeni n-a văzut nimic, nimeni nu știe nimic, nimeni nu este și nu va fi responsabil. Nimeni nu a făcut și nu va face nimic pentru a avea din nou a pajiște pe vârful dealului Budacului și nu o groapă plină de gunoaie. Nici o „autoritate” a statului nu este preocupată de furăciune și nu este interesată să facă ceva pentru a reface mediul și peisajul. Dreptul celor care au furat dealul precumpănește în fața dreptului cetățeanului simplu la ambient și un mediu curat. Tinerii care vor lua parte la acest frumos eveniment trebuie să știe că locul acela n-a fost totdeauna așa ci a ajuns așa în deceniul 2 al secolului 21 ca urmare a nesimțirii, corupției și indiferenței complice a autorităților Statului.
Cine e proprietarul terenului din vârful dealului unde este o groapă mare?
Proprietar e badea Perseid,si a carat pământul in prima faza cu carul mic iar mai apoi cu carul mare.
Și atunci ce căutați în galaxia mea?