Recomandări Social

Castelul de la Comlod, în stare critică. Două ONG-uri vor să pună umărul la salvarea lui (FOTO)

”Castelul de la Comlod a ajuns în stare critică și are nevoie urgentă de lucrări de conservare. Acoperișul baroc este prăbușit în proporție de 70%, părțile rămase stând să cadă și ele peste ce a mai rămas din bolți. În fațade, fisurile s-au adâncit, iar vegetația continuă să crească în clădire. Există însă speranță, iar ea vine acum atât de la bugetul de stat, cât și din mediul privat. În cursul lunii iunie, a fost inclus de Institutul Național al Patrimoniului în Programul Național de Restaurare, fiindu-i alocată pentru 2019 suma de 300.000 de lei pentru proiectare (http://bit.ly/INP_PNR2)”, scriu cei de la Asociația ARCHÉ, care administrează pagina de Facebook Monumente uitate. 

”Am ajuns ieri (vineri -n.r.) la Comlod pentru a discuta alături de specialiști ce se poate face pentru punerea în siguranță a castelului. Ne-au fost alături Asociatia Mocanita Transilvaniei și primarul comunei Milaș, Iosif Gabor. Discuțiile au continuat apoi la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, alături de vicepreședintele Ioan Tintean și arhitectul șef al județului, Radu Săplăcan. Aici am discutat despre demersurile Consiliului Județean, proprietarul imobilului, de a vinde sau concesiona castelul, demersuri ce au fost stopate odată cu includerea castelului în PNR, singura sursă de finanțare disponibilă momentan care ar premite restaurarea castelului fără a-l înstrăina.

Din păcate, din motive legislative ce țin de achizițiile publice, INP nu poate asigura finanțarea pentru intervenția de urgență. Achiziția serviciilor de proiectare este programată pentru anul acesta, urmată de o altă achiziție pentru serviciile de execuție anul viitor, iar lucrările de restaurare ar putea începe cel mai repede în 2021.

Am subliniat importanța realizării cât mai rapide a lucrărilor de punere în siguranță a castelului, astfel încât acesta să nu se mai degradeze până la începerea lucrărilor de restaurare. Încă se mai păstrează elemente originale, atât pe fațade, cât și în șarpantă, iar prăbușirea și distrugerea acestora (inevitabilă în cazul unei ierni grele sau a unei furtuni puternice) ar însemna pierderea unor părți importante ce oferă valoare clădirii. Prin vizita de ieri, atât Asociația ARCHÉ, cât și Asociația Mocănița Transilvaniei, ne-am exprimat dorința de a sprijini Consiliul Județean Bistrița-Năsăud în realizarea lucrărilor de primă necesitate (estimarea costurilor, realizarea documentației, inclusiv lucrările efective – acoperirea clădirii, realizarea de sprijiniri etc.). În zilele următoare vom depune și în scris cele discutate în ședință. Reprezentanții autorităților județene ne-au promis că vor analiza punctul nostru de vedere și vor lua o decizie.

Suntem încrezători că, împreună, autoritățile și societatea civilă pot găsi soluții viabile pentru a salva monumentul istoric și a-l transforma în resursă de dezvoltare durabilă. Mulțumim lui Klaus Birthler și inginerilor de la IROD M pentru că ne-au fost alături pe teren și ne-au ajutat cu informații valoroase despre starea actuală a clădirii. Sperăm să revenim cu vești pozitive cât mai curând. Istoricul castelului, fotografii de arhivă și din 2013 – http://bit.ly/Comlod”, se arată în postarea de pe Facebook.

3 comentarii

  • Am fost prin 2007 pentru prima dată la acest castel. Atunci mai activa un bar în interior. Ce e ciudat: de când Consiliul Județean BN a devenit stăpân nu a fost nimeni capabil să pună o tiglă pentru a salva acoperișul! Acum statul român, adică, noi, „proștii” dăm o căruță de bani pe hârtii, pe când acel acoperiș putea fi salvat cu doar câteva tigle înlocuite la vremea lor…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.