Peste 1.400 de părinți din Bistrița-Năsăud au decis să se întoarcă mai repede la muncă din concediul pentru creșterea copilului și au cerut stimulent de inserție. Numai în luna iunie 2019, Agenția de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud a plătit în contul acestora peste 870.000 de lei. Cei mai mulți sunt din Bistrița – 522 existând o singură comună din județ, Silivașu de Câmpie, unde nu este niciunul.
Iată TOP 10 orașe și comune cu cei mai mulți părinți care s-au întors mai devreme la serviciu:
- Bistrița – 522
- Maieru -64
- Sângeorz-Băi – 59
- Beclean – 45
- Rodna – 45
- Șanț – 38
- Prundu Bârgăului – 32
- Lunca Ilvei – 28
- Feldru – 26
- Tiha Bârgăului – 22
Stimulentul de inserție este o sumă lunară de care pot beneficia părinții care decid să revină la muncă înainte de terminarea concediului pentru creșterea copilului. Cadrul legislativ prin care este reglementat acest stimulent este Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului. Conform Ordonanței, poate beneficia de stimulent oricare dintre cei doi părinți care se află în concediul pentru creșterea copilului. Concediul poate dură cel mult până când copilul împlinește vârstă de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul unui copil cu handicap.
Stimulentul se poate acordă până ce copilul împlinește vârstă de 3 ani, respectiv 4 ani pentru copilul cu handicap.
Măsură stimulentului de inserție poate fi solicitată de un părinte pentru fiecare copil pentru care ar putea beneficia/a beneficiat de concediul pentru creșterea și îngrijirea copilului. Dacă beneficiarul stimulentului obține venituri supuse impozitului pe venit cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, atunci acordarea stimulentului se prelungește până ce copilul împlinește vârstă de trei ani, respectiv patru ani (în cazul copilului cu handicap).
De asemenea, conform articolului 25 al OUG nr. 111/2010, angajatorul nu poate concedia angajatul care beneficiază de stimulentul de inserție. Desigur, prevederea nu se aplică în cazul falimentului angajatorului sau dacă acesta trece printr-o reorganizare judiciară.
Începând cu luna aprilie a anului 2017 s-a stabilit, prin modificarea adusă articolului 7 al OUG nr. 111/2010, că valoarea stimulentului de inserție să fie de 650 de lei. Atenție însă, deoarece stimulentul de inserție nu se cumulează cu indemnizația de creștere a copilului. Mai mult, părintele care se întoarce la muncă și dorește să beneficieze de stimulent trebuie să ceară în mod explicit acodarea să, prin reluarea documentației și depunerea acesteia la agenția pentru plăți și inspecție socială. Practic, odată ce începi să beneficiezi de stimulentul de inserție, încetezi în mod automat să beneficiezi și de indemnizația de creștere a copilului.
O mică paranteză: dosarul de stimulent de inserție se depune la UAT (primăria) de domiciliu a solicitantului.