Dacă în anii trecuţi Serbările Bistriţei Medievale au adus în prezent povestea eroului local Pfaffenbruder (fierarul din Nosa) în timpul asedierii cetăţii de către armata generalului Basta, decapitarea lui Andreas Beuchel, legenda cavalerului din zid sau pasaje ale domniei lui Petru Rareş, legate de Cetatea Bistriţa sau Cetatea Ciceului, ediţia din acest an are ca teme istorice momentul colonizării Nosnerlandului de către saşi şi marea invazie tătară de la 1241.
Cei prezenţi sâmbătă după-amiază pe pietonal i-au putut vedea pe ”saşi” sosind în Nosnerland şi instalându-şi tabăra. A fost momentul în care am putut afla cum a fost posibilă aşezarea saşilor în aceste ţinututi şi care erau primele reguli sociale care guvernau viaţa lor aici.
Alaiul „coloniştilor”, precedat de o caleaşcă trasă de cai negri, a pornit de lângă statuia lui Andrei Mureşanu, a trecut prin Piaţa Mică şi s-a oprit pe pietonal. Întemeietorii şi-au trasat hotarele, vatra satului, şi s-au apucat de lucru pentru a construi localitatea care va purta în viitor numele Bistriţa.
Oraşul Bistriţa – Bistriz pe numele săsesc – îşi datorează în mare măsură geneza colonizării germane medievale.
Prima colonizare a zonei de către saşi a avut loc în anul 1206. Primul nucleu al coloniştilor a provenit din zona Luxemburg, probabil din preajma actualei localităţi Nosa, drept urmare noua aşezare înfiinţată în secolul XII în Transilvania s-a numit Nosen, iar ţinutul – Nosnerland.
Mai multe fotografii – pe pagina noastră de facebook!
Adaugă comentariu