Toboşarii Cetăţii au deschis calea. „Regele” Ovidiu Creţu îmbrăcat cu tunică roşie şi purtând pe cap o coroană, „judele”, călăreţii, trăsura, domniţele, prinţii şi cavalerii invitaţi la festival, paladinii, scutierii, oştenii, saltimbancii, au traversat centrul oraşului într-o paradă medievală veselă şi colorată, care a atras privirile tuturor.
Costumaţia purtată de edilul Bistriţei aminteşte de suveranul Ludovic de Anjou, aşa cum a precizat chiar Ovidiu Creţu. „Este un rege important, care a dat oraşului dreptul la sigiliu, la judecată proprie, a oferit libertate regală. Am realizat în miniatură, pe pietonal, Cetatea Bistriţa, pentru a prefigura dorinţa noastră de a reabilita adevărata Cetate Medievală, printr-un proiect de finanţare europeană. Tot ce se întâmplă acum la Bistriţa vine din poveşti, din basmele medievale”, a spus Creţu.
Un loc aparte în cadrul paradei l-a ocupat echipa Baby Party – numeroşi copii îmbrăcaţi în straie de epocă, însoţiţi de pe margine de părinţii emoţionaţi.
Parada a paralizat traficul rutier în centru, însă nu s-a supărat nimeni. Toată lumea, de pe trotuare sau din maşini, a scos rapid telefoanele mobile sau aparatele de fotografiat pentru a imortaliza inedita defilare.
Alaiul a străbătut străzile Cetăţii pe acordurile muzicii medievale ale menestrelilor de la Bordo Sarkany. Traseul urmat a fost pietonalul Liviu Rebreanu – Piaţa Unirii – strada Dornei – Piaţa Centrală şi retur.
Prin coloritul veşmintelor desprinse parcă din cărţile cu povestiri istorice, diversitatea armamentului deţinut de ordinele cavalereşti şi acordurile instrumentelor muzicale, farmecul trecutului a cuprins Cetatea Bistriţa.
Pe pagina noastră de facebook puteţi vedea o galerie foto de la paradă!
Adaugă comentariu