Cultură

Strategii puse pe masă pentru a cuceri cât mai multe cetăţi medievale

Vremea lui „Nu te supăra, frate!” a trecut. A venit timpul în care tinerii au nevoie de provocări mai mari ca să lase la o parte computerul şi televizorul şi să se aşeze faţă în faţă într-o luptă dreaptă, cuceritoare, pentru cât mai multe teritorii virtuale. Carcassonne, jocul medieval de strategie adus în premieră la Serbările Bistriţei Medievale, i-a fascinat pe tinerii bistriţeni.

Campionatul naţional de Carcassonne are loc de mai mulţi ani în România, dar este o premieră pentru Bistriţa. Tantos Andras, organizatorul Campionatului naţional de Carcassonne, a declarat că foarte mulţi bistriţeni s-au arătat interesaţi de acest joc încă de sâmbătă, când el a fost prezentat publicului larg.

„Au venit foarte mulţi oameni să vadă cum se joacă şi au spus că sunt interesaţi. Mă refer atât la tineri, cât şi la persoane de vârsta părinţilor mei. Este un joc de societate, care se joacă pe masă, fără instrumente în plus. Se joacă între oameni implicaţi direct, faţă în faţă. Jucătorii trebuie să se gândească la cum să adune puncte, cum să ocupe teritoriile celorlalţi şi dacă gândesc cât mai strategic au şanse mai mari să câştige. La noi în ţară, de mai mulţi ani se organizează campionatul acesta. Acum, la Bistriţa, lansăm campionatul naţional 2012. Cine va câştiga campionatul va reprezenta ţara noastră la campionatele mondiale şi sperăm că va câştiga şi acolo”, a declarat el.

Tantos a spus că există şi varianta online a jocului, dar provocarea este mai mare când vezi reacţia celuilalt.

„După părerea mea e mult mai interesant dacă joci faţă în faţă cu cineva şi e altceva când vezi reacţia lor la mutările tale”, a spus el.

La etapa de la Bistriţa s-au înscris mai mulţi tineri şi adolescenţi.

Oraşul medieval fortificat Carcassonne din sudul Franţei l-a inspirat pe autorul Klaus-Jürgen Wrede, al cărui joc a fost votat în anul 2001 „Spiel des Jahres” (Jocul anului). Între timp „Carcassonne” a ajuns în vârful topurilor de jocuri în peste 15 ţări – acest fapt însemnând peste 3 milioane de exemplare vândute.

Cartonaşele Carcassonne dezvăluie un fascinant peisaj medieval. În acest cadru jucătorii construiesc cu ajutorul pătratelor o întreagă reţea de oraşe, drumuri, pajişti şi mănăstiri. Mai mult decât atât, fiecare jucător are la dispoziţie şapte supuşi care pot fi plasaţi ca tâlhari sau cavaleri, ţărani sau călugări, în aşa fel încât să aducă cât mai multe puncte. Un cavaler orăşean aduce evident mai multe puncte decât unul de la ţară, dar şi construcţia unui oraş durează mult, iar cavalerul nu valorează nimic până la terminarea construcţiei.

La faza naţională a Campionatului va fi desemnat reprezentantul României la Campionatul Mondial de Carcassonne 2012, şi anume primul concurent din ordinea clasamentului care poate să participe la Campionatul Mondial de Carcassonne 2012 în Essen, Germania la data de 21 octombrie 2012.

       

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.