Primul semestru din anul școlar 2019-202 este unul foarte scurt, așa încât încă din 10 septembrie profesorii trebuie să înceapă să predea, a spus inspectorul școlar general Camelia Tabără la ședința cu directorii de școli care a avut loc miercuri la sediul ISJ.
”Primul semestru e extraordinar de scurt. Avem numai 15 săptămâni. Conform ordinului de ministru tezele se pot da până în 29 noiembrie. Din această perspectivă, rugămintea este foarte clară: de marți începe predarea și activitatea practică la casă. Tot ce ține de chestiuni administrative se rezolvă mâine, poimâine, dacă e nevoie și sâmbătă, astfel încât deschiderea festivă e luni, iar de marți încep efectiv orele. Nu ne putem permite să lungim chestiunile organizatorice legate de începutul anului școlar. Cei mici au vacanță la final de octombrie și început de noiembrie, dar e clar că e un ritm foarte alert pentru asigurarea orelor conform regulamentului și a parcurgerii materiei în primul semestru”, a spus Camelia Tabără.
Ea le-a cerut directorilor care încă mai au șantiere în școli să găsească soluții pentru ca orele să nu fie mai scurte de 50 de minute.
”Ore de 45 de minute, eventual într-o zi cu o situație excepțională cu hotărârea Consiliului de Administrație, dar pe termen lung este exclus să primiți aviz pentru ore de 45 de minute. La CNAM Bistrița am avut și noi șantier, dar am avut ore de 50 de minute cu 5 minute pauză și schimbul de dimineața și după-amiaza cu 10 sau 20 de minute. Mai trebuie adaptat și programul personalului auxiliar și nedidactic. E o perioadă în care nu avem ce face. Mare atenție la ce înseamnă securitatea din jurul acestor șantiere. Noi trebuie să știm cum și unde se desfășoară programul școlar”, a mai spus inspectorul general.
Camelia Tabără le-a sugerat directorilor ca, la festivitatea de deschidere a noului an școlar, să invite reprezentanții autorității locale, ai bisericilor. ”Prima zi de școală să fie o sărbătoare, anunțați autoritatea locală, partenerii, părinții, asociațiile, ONG-uri, Biserica, fiecare vă organizați prima zi, dar vă rugăm să aibă un caracter festiv și să fie bucurie și entuziasm că avem cu toții nevoie la fiecare început de an”.
Camelia Tabără le-a cerut directorilor de școli din judet ca „prima zi de școală să fie o sărbătoare”, desi nu prea ai ce sa sărbătoresti, intr-un an cu alegeri prezidentiale. Când te gândesti că Viorica Dăncilă ar putea ajunge presedintele României , mai degrabă te cuprinde o „tristeţe iremediabilă”.
Eh. Eu sper sa fie ultimul inceput de an scolar cu Cretu la microfon. As sarbatori pt asta.
scoala noastra e o gluma proasta menita sa formeze idioti.
multe materii fara rost, un dezinteres aproape total din partea cadrelor didactice, nimic practic cu un real folos în viata învatat de catre copii.
mai bine ar lua ca exemple niste tari cu sisteme de educatie performante si ar „transplanta” si la noi unul cât mai aproape de realitatile si necesitatile de aici.
asa cum s-a „importat” acum 25 de ani parte din sistemul contabil din Franta asa ar trebui sa se faca si cu educatia.
Latina la clasa a 7a, clar ii pregatim pt viitor!
Sigur ca este foarte scurt semestrul deoarece scoala in ziua de astazi a ajuns mai mult vacanta decat scoala……………daca nu e vacanta e scoala altfel, daca nu e scoala altfel e cate un liber dat de guvern prin hotarare (cica week-end prelungit), desi sarbatorile de Craciun, An Nou si Paste sunt doar doua zile fiecare, sarbatorirea lor se face prin vacante de cate 2 sau 3 saptamani, asa sa tot faci scoala!!!