Actualitate

Amenajarea de parcări supraetajate la Bistrița, piatră de încercare pentru administrație

Primăria Bistrița nu a reușit în trei decenii de la Revoluție să amenajeze nici măcar o parcare supraetajată, deși numărul mare de mașini pe care îl dețin cetățenii ar fi impus demult acest lucru.

Viceprimarul Gelu Muthi a explicat, într-o conferință de presă, că în administrație nu poți ”să arzi etape”.

”Am avut în discuție parcarea pe care vrem o amenajăm în punctul termic nr. 7, în spatele străzii Năsăudului. A fost o primă discuție pentru studiul de fezabilitate. Vom vrea să vedem numărul minim și maxim de locuri de parcare pe care le putem face acolo, astfel încât să vedem dacă avem sau nu nevoie de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce ar întârzia lucrurile. Mai există varianta să mergem pe reglementările actuale de urbanism care ne duc într-o zonă cu minim de locuri de parcare. Dar trebuie să studiem să vedem ce înseamnă lucrul acesta. Acolo ne-am oprit cu discuțiile în ședință. Propunerea mea a fost să facem cel puțin patru niveluri și să discutăm și despre un nivel subteran, unul nu mai mult, fiindcă altfel lucrurile o iau razna din punctul de vedere al costurilor. Pentru a maximiza numărul de locuri de parcare, am propus să nu facem căi de acces, ci cu lift. Totul să fie automatizat, adică să eliminăm orice altceva. Dacă ar fi pază acolo, ar trebui să-i asigurăm un birou, un grup social, deci am propus să eliminăm și asta. Am discutat să o facem pe structură metalică astfel încât să nu trebuiască ventilații. O construcție parțial deschisă nu ar avea problema aceasta. Chiar dacă ar costa un pic mai mult, în viitor s-ar reduce costurile. Din păcate, suntem în administrație și nu poți arde etape”, a spus Muthi.

El a menționat că și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, care a cerut teren în spatele sediului BCR ca să facă acolo o parcare supraetajată, a ajuns la aceeași concluzie, că e nevoie de un PUZ.

”Împreună cu domnul primar, am asistat la o discuție vizavi de ieșirea în Grigore Bălan. Acolo, la parcarea aceea, vom vrea să fie cel puțin două ieșiri, una în Bistricioarei și alta în Grigore Bălan. S-a discutat și despre o ieșire în strada 1 Decembrie, dar asta ar complica foarte mult lucrurile și am abandonat-o. Deci discutăm acum de o ieșire în strada General Grigore Bălan. Am ajuns la o înțelegere cu proprietarii de acolo în sensul că suntem în cote indivize. Le asigurăm noi anumite lucruri, ei ne asigură accesul în strada General Grigore Bălan. Nu putem sări etapele ieșirii din indiviziune. Cred că e cel mai scurt drum pe care îl urmăm în momentul de față cu ieșirea în Grigore Bălan. Cealaltă era printr-un proces lung despre care nu știi când se finalizează, așa că am ales drumul cel mai scurt”, a spus el.

Potrivit viceprimarului, chiar dacă este nevoie de astfel de parcări în mai multe zone din oraș, prima care trebuie rezolvată foarte repede este cea centrală: ”Sunt proiecte în derulare pentru centrul istoric. Dacă noi nu suntem pregătiți până când acele proiecte ajung la final și nu avem parcări va fi o problemă. Haideți să nu începem cu toate odată”.

2 comentarii

  • Domnul acesta arde gazul de pomana, pe banii noștri! Bibe ca pot alte orașe din România sa-și rezolva problemele și elegant și eficient, și Metropola Europeană Bistrita nu poate nimic, deoarece are asemenea lideri locali de 2 bai, sau idei crete sau vaiete de neputința! Sa fim sănătoși și sa călcăm ochii la alegerile viitoare! Somnul națiunii naste asemenea specimene!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.