Actualitate

Câți pacienți au recunoscut că li s-au cerut bani sau alte atenții la Spitalul Bistrița

Mai mulți pacienți au declarat că li s-a cerut mită sau atenții de către medici și asistente de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, unitatea medicală fiind pe locul 38 într-un clasament realizat de Anti-Bribery Synergy, care a publicat prima sinteză a unui indicator utilizat în vederea monitorizării performanțelor operaționale în domeniul prevenirii și combaterii mitei în spitalele din România.

Sinteza are în vedere date colectate prin răspunsul afirmativ la întrebarea nr. 9 “Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?” din cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătății pentru fiecare luna calendaristică în intervalul ianuarie 2019 – iulie 2019.

Raportul a fost realizat prin tehnici de regrupare și centralizare a datelor obținute prin intermediul mecanismului de feedback, realizându-se în urma prelucrării noi informații agregate și sintetizate.

Mecanismul de feedback este un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din România și este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau Web ce cuprinde un set de 10 întrebări:

  • Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
  • Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
  • Cât de mulțumit sunteți de curătenia din spital?
  • A fost nevoie să cumpărati medicamente sau alte materiale sanitare?
  • Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
  • Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
  • Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
  • Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
  • Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistențe?
  • Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătătii faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții

Informațiile au o utilitate practică în proiectarea, implementarea și certificarea unui Sistem de Management Anti-Mită în conformitate cu cerințele ISO 37001 prin folosirea acestora la determinarea și analizarea contextului în care activează o organizație, monitorizarea și evaluarea performanțelor măsurilor de control anti-mită sau realizarea de analize comparative de tipul benchmarking.

Toate acestea se întâmplă în condițiile în care un medic primar de gradaţia a cincea are salariul de încadrare 16.700 de lei la care se adaugă sporurile de secţie, gărzile. ”Dacă scazi cheltuielile pe care le ai acolo în Germania, trăieşti în România şi salariile sunt pe măsură”., a spus managerul Gabriel Lazany.

15 comentarii

  • Trebuie spus că sunt multe cazuri când pacienții insistă .
    Soluția civilizată pentru a eradica acest gen de comportament ar fi înființarea unei Fundații a Spitalului cu misiune umanitară( finanțare a noilor echipamente, acoperirea unor cheltuieli etc) iar pacienții care vor să facă un gen de recunoştiință să poată donații.

    • Kkat!!!! Solutia e sa schimbam mentalitatea pacientilor si a doctorilor… a romanului in general!!!!
      Ce facem acum? Cutia milei la spital??? Cum? Bagi bancnote si iti da chitanta???
      #cc…. scuza-ma…. esti dus!!!

    • Cred că limbajul tău, e inapropriat chiar pentru a exprima o idee pe care o consideri (dreptul tău) adevăr, iar mai apoi să pui pe alții eticheta gen dus, reflectă un pic mai mult, nu strică să-ți moderezi limbajul.
      Ideea de a funcționa cu fundații ar avea în opinia mea, două avantaje majore.
      1. Ar încuraja populația în general să ofere recunoștința personală de o manieră pozitivă după puterile fiecăruia.
      2. Ar ridica presiunea de pe medicii, cadrele care vor să-și facă meseria onest foarte mulți pacienți mai ales din mediul rural interpretează un refuz ca și un semn negativ sau alți pacienți consideră că dacă oferă bani personal e un gen de contract care obligă însănătoșirea pacientului.

      E o soluție care funcționează foarte bine în toate spitalele din Nord America în interesul tuturor.

      https://www.ahp.org/resources-and-tools/ahp-connect-articles/ahp-connect-details/2018-report-on-giving-by-the-numbers

    • Recunosc ca limbajul meu nu este untul foarte academic… dar situatia este de asa natura!
      Cred ca nu mai mult de 10% cer bani in schimbul tratamentului…
      In peste 70% din cazuri actul medical in Romania nu este conditionat de cereri financiare exprese (verbale), dar stiu sa faca in asa fel incat sa iti dea de inteles – te trateaza ca si cum nu ai exista, te amana, nu are medicamente, pat, e coada la analize etc… sau gasesc persoane binevoitoare ca de ex brancardieri, femei de serviciu, asistente sau chiar alti pacienti care „te invata cum sa faci sa fie bine”!
      Ceilalti aprox 20% nu iti cer nici astia – dar iarasi vin cu povesti si iti spun clar… pentru operatia sau interventia asta e nevoie de un chit de operatie care costa 1200 lei- daca stai in povesti iti spune ca 600 lei e chitul pentru prima mana, cate 200 lei chitul pentru mana a doua, anestezie si asistenta sefa. (eu am intrebat… dar celelalte asistente? raspunsul a fost – e inclus in chitul asistentei sefe!)
      Ca raspuns la ce zici tu cu cutia milei… si vad cutiile din biserici – rugaciunile nu costa, serviciile popilor nu costa – dar te urmaresc sa pui banii in cutia milei! Asa vrei sa ajunga si spitalul? – tot o conditionare o sa fie pana la urma… si o sa urmareasca cine si cat pune!!!!
      Donatiile nu se fac prin cutia milei sau prin asazisii „promoteri stradali” care cersesc prin parcari de supermarket-uri… se fac prin sistemul bancar in conditiile legii!!!
      Nu stiu cum e in afara… dar nu cred ca la un spital sau la o scoala sunt cutii ale milei!?!?!??

    • Cam tot ceea ce e spital mare , renumit în Nord America s-a construit -ameliorat – din donaţii individuale sau companii.
      Oamenii au capacitatea enoțională a recunoştiinţei,.iar forma asta de a mulțumi personalului medical( cu plicul) e în legătură cu gândirea -dacă nu-i ofer ceva nu-l tratează bine- e o parte din problemă în România.
      Nu toți doctorii sau asistenții cer .
      Desigur , trebuie denunțați cei care „impun” abuziv şi condiționează actul medical printr-o contribuție în interes personal.
      Vrei exemple de succes?
      Dă un google cu „donations hospitals”.
      Vei fii suprins.

  • Lucrurile sunt simple. Le-au crescut salariile, dar ei tot ăia sunt, sau mai rău . Șpaga și cadourile merg in continuare, nu îi întreabă nimeni nimic. Ce criterii de performanță au? Dimineața la spital, de la ora 12 la cabinetul particular unde își duc pacienții. Corect ar fi o lege în acest sens, ori la stat ,ori la privat. Cât despre șpăgi e simplu. Controale sub acoperire și băgați la pușcărie. După ce ai băgat la mititica, 2-3 pe care îi prinzi, să vezi cum nu mai ia unul vreun ban. Niște mafioți care numai banii îi au in cap, îi doare undeva…..de pacienți.

  • E vorba și de mentalitate culturală.
    Ieri am cunoscut un om care pe lângă cariera profesională, a reușit să pună în picioare o întreagă instituție filantropică pe o idee simplă, reintegrarea oamenilor străzii-a persoanelor mai bătrâne de 55 de ani.
    Pentru asta a realizat multe.
    A început cu un credo(meserie de asistent social) și a creat un întreg sistem de încurajare pornind de la concluzia că după o anumită vârstă cei care erau în stradă vroiau să aibă un cămin , viață mai stabilă.
    Și a creat un adăpost temporar(cei admiși au condiții de respectat) cu paturi, dușuri.
    Apoi i-a încurajat să facă activități- de la sociale(împărtășirea experiențelor) evenimente,la activități artistice(a găsit un sponsor care le furnizează acuarelele și pânzele), oamenii găsesc o formă de exprimare a traumelor trăite. Apoi, îi acompaniază în a-și regăsi încrederea în sine, îi inserează în rutine și cam 85% reușesc ca din oamenii străzii să redevină oamenii societății, capabili să aibă legături cu alții, să muncească, să-și plătească o pensie, un adăpost.
    Știți am cel mai mare respect pentru genul acesta de oameni, care pun și pe alții în viața lor. Dar e genul de societate în care a da ceiluilalt fără a cere neapărat ceva în schimb e văzut pozitiv și încurajat de la vârstă timpurie.
    La ce servesc toate milioanele din lume, când nu ai cu cine împărtăși umanitatea?

  • Iar am realizat ceva în România.
    Din păcate unii dintre cei tineri, care pronează schimbarea trăiesc într-un vid emoțional, presărat cu pușcării, pedepse ca mod al schimbării.
    Fals.
    Prima observație, la ce bun să ai toată populația în închisoare. Teoretic, chiar și cel mai mare deontolog kantian de la USR a încălcat legislația în vigoare la vreun articolaș, deci ar fi pasibil de pedeapsă. Timp în închisoare egal zero câștig pentru societate. Cheltuieli aiurea în plus, în care oamenii tineri care să spunem ar fi fost prinși odată de exemplu ar fi chiar educați pe linia pierzaniei(s-ar specializa în alte forme de crimă, deveni asociali)
    A doua observație care m-a surprins mai ales că venea de la o persoană care are un rol în organizația locală politică care se vinde ca și a schimbării în bine, la deschiderea discuției despre politică, a urmat o replică de genul că se face la ședințele de partid în timpul săptămânii. Ce poate fi mai fals pentru o persoană care se vrea politică:????? Decât să fie închisă oportunităților să comunice cu alte persoane. Cu v-a reuși să convingă alți oameni refuzând un dialog??

    • Mulțumesc pentru părerea bună, din când în când o să comentez, dar absența mea aici face o diferență în viața altora..fiind vorba de gestiunea timpului. E greu de schimbat mentalități, iar am realizat că uneori fac erori personale (nefiind în contextul cotidian) pe anumite subiecte, al doua remarcă cu toții am îmbarcat într-un gen de discurs virulent care nu poate constitutui bazele unei schimbări pozitive(critica ca mod de viață duce la negativitate, aciditate..). Când ajungem să combatem chiar și idei doar pentru a ne da dreptate e greșit. Cu toții greșim uneori, ne mai și schimbăm opiniile.
      Am început să apreciez oamenii care fac și pun gesturi pozitive. Nu beneficiază întotdeauna de aceiași publicitate.
      E tot ce pot spune.
      Numai bine, o seară bună.

  • Incurajez pacientii sa filmeze sau sa ii inregistreze audio pe medici cand cer mita. In modul asta cand s-a fript primul si se vede pe youtube va garantez ca se potolesc toti.

  • din pacate doctorii stau si nu fac nimic pana nu le dai
    sotia mea a nascut anul acesta in marele spital bistrita
    si un anumit doctor de garda (Barcan) nu a facut nimic timp de 10 ore de travaliu pentru ca am fost de conceptia sa dau dupa ce isi face treaba. a trebuit sa astept urmatorul doctor de garda sa stea inca 3-4 ore in travaliu si sa nasca.
    MITA nu ti se cere in fata. Doctorii asteapta sa mori daca nu dai nimic inainte de actul medical

  • Daca ai noroc si la urgenta prinzi pe dr Ilies e dezastru ,aceasta asa zisa doamna nu are ce cauta intr/un spital la atitudinea si limbajul pe care il foloseste, ea in loc sa consulte pacientul si sa i ofere prim ajutor il ia la cearta si il face de 2 bani , cum sa nu faca pacientii infart,in schimb dr Haragus tot respectul

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.