Actualitate

Prorectorul UTCN către ”bobocii” de la Bistrița: Firmele vă vor angaja în funcție de ce știți să faceți (FOTO)

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și-a deschis, luni, porțile pentru o nouă generație de tineri care vor să devină ingineri. Emoționați, tinerii au ascultat mesajele profesorilor de la toate facultățile care au specializări la Bistrița și care i-au felicitat pentru alegerea făcută, UTCN fiind a doua mare universitate tehnică din România după Politehnica București.

Prof. dr. inginer Daniela Popescu, prorectorul UTCN, nu a lipsit nici de această dată de la momentul festiv, având un mesaj emoționant pentru boboci și nu numai.

”În baza de date a universității noastre sunt 73.000 de absolvenți. Primele diplome eliberate au fost din anul 1958-1959. UTCN are acum peste 20.000 de studenți și este cea de-a doua mare universitate tehnică din România după Politehnica București și este între primele 3-4 din România în funcție de rankinguri. Ne mândrim că suntem așa o universitate puternică. Avem centru universitar la Baia Mare și patru extensii la Alba Iulia, Satu Mare, Bistrița și Zalău. Bistrița este pentru noi un proiect personal, nu doar al UTCN, suntem aici de mulți ani și suntem mândri că mare parte dintre inginerii angajați de firmele din Bistrița și din județ sunt absolvenții noștri. Am început această extensie de la aproape nimic. Îi mulțumesc an de an domnului Stoian fiindcă la Comelf a început extensia Bistrița cursurile. Între timp, am primit două clădiri, cea de aici din Albert Berger de la Primăria Bistrița și cea de pe pietonal de la CJ, primită în administrare pentru 50 de ani. Am câștigat un proiect cu fonduri europene pentru modernizarea clădirii fostului tribunal. Vom începe licitația pentru acest proiect în următoarea lună și să sperăm că veți fi studenți prin anul II sau III când renovarea acestei clădiri se va termina. Vom dota suplimentar laboratoare pentru zona de construcții de mașini, inginerie electrică și robotică astfel încât orele se vor desfășura într-o clădire mult mai frumoasă care va fi aranjată modern”, a spus Daniela Popescu.

Ea i-a informat pe studenți că au toate drepturile colegilor care învață la Cluj și se vor putea deplasa, dacă doresc, să facă studii la universități din Europa cu care UTCN are relații de colaborare prin proiecte Erasmus.

”Noi depunem un mare efort să venim să predăm aici, aceleași programe analitice ca și la Cluj, laboratoarele nu sunt chiar ca și cele de la Cluj, deci nu e aceeași calitate, dar noi suntem aceiași. Chiar eu am cursuri de robotică la anul IV vinerea după-amiaz. E un efort pentru noi, dar vrem să menținem aceeași calitate a învățământului și la Bistrița ca și la Cluj. Până va fi gata noua clădire, o dată pe semestru vom face deplasări la Cluj să vedeți și laboratoarele pe care le avem acolo. Multe sunt de nivel european. De asemenea, mi-aș dori să fiți implicați în proiecte de inovare, avem o societate antreprenorială pentru studenți și ne dezvoltăm pe zona antreprenorială, se țin cursuri în afara curriculei pe care nu trebuie să le plătiți. Sunteți oameni maturi. Nu învățați pentru note, nu învățați pentru familia dumneavoastră, ci pentru voi. Dacă veți deveni ingineri și profesioniști mai buni depinde de voi. Noi încercăm să vă dăm tot ce putem, dar câtă cunoaștere luați, depinde de voi. Așa o să vă clădiți viața în funcție de câtă multă cunoaștere veți absorbi. Oricare dintre directorii de firme vă vor angaja după competențele pe care le aveți și după ceea ce știți să faceți și felul în care vă construiți viața e în mâna voastră. E și o chestiune de noroc, dar norocul ni-l facem noi. Dacă veți fi concentrați și harnici, veți deveni ingineri foarte buni și veți putea să construiți Bistrița și România de mâine. Noi vă urăm succes!”, a spus prof. Popescu.

Prof. univ. dr. Virgil Ispas, directorul Extensiei Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a reamintit că, în această formă extensia a început să funcționeze în 1995 cu 20 de studenți într-o sală de ședințe a firmei Comelf. Lucrurile au evoluat, iar anul trecut au fost 534 de studenți la patru specializări de licență și trei de master.

”Spre deosebire de Cluj, voi cei din anii mai mari puteți să vă faceți la Bistrița meseria din timpul facultății. Dimineața veți fi la un job timp de 6 ore, iar după-amiaza veniți la ore, inclusiv sâmbăta, dar nu agreăm ideea să lucrați din anul I. De prin anul II-III vă puteți orienta spre un job. Sunteți super căutați. Aproape nu trecea o zi să nu vină o firmă să caute un potențial angajat. Spre deosebire de Cluj aveți acest mare avantaj. Am numărat la propriu câți absolvenți de Universitate Tehnică sau Institut Politehnic de pe vremuri a scos instituția noastră. Suntem prezenți din 1975 aici, cu o întrerupere de vreo 4 ani prin 1990, iar numărul de absolvenți este de peste 8000. Mai în glumă, mai în serios, un coleg al nostru fost rector afirma că Bistrița nu era ce este acum fără contribuția acestor generații de ingineri. Acum avem patru specializări: trei la Facultatea de Construcții de Mașini și una la zona de Inginerie Electrică”, a spus prof. univ. dr. Virgil Ispas.

La eveniment a venit și fostul manager al firmei Comelf, Dorin Stoian, care a mulțumit universitarilor clujeni pentru efortul pe care îl fac să țină cursuri la Bistrița și care le-a cerut să nu renunțe la specializarea de inginerie medicală care ar fi intrat într-un con de umbră lipsă de studenți.

Deschiderea noului an universitar a avut și un moment emoționat, soții Reghina și Nicușor Ursa, prima secretara extensiei, al doilea șef de lucrări în Comisia de Mașini-unelte, au ieșit la pensie, fiind felicitați de colegi.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.