Actualitate Recomandări

Lazany despre formularul anti-șpagă de la Spital: Atunci când nu se mai dă, personalul nu are ce primi

”S-a creat un pic de vâlvă și am vrut să dăm explicații la toată lumea”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, miercuri, într-o conferință de presă, în care a explicat de a decis conducerea unității medicale să introducă formularul anti-mită pe care îl semnează la internare toți pacienții.

”S-a vorbit foarte mult de mita asta din domeniul sănătății, în special în sistemul public. Toată lumea spune că se dă, dar avem un caz la 4-5 ani când chiar se întâmplă ceva (deconspirarea faptelor de corupție -n.a.). Ceea ce se întâmplă la noi în țară ca măsuri (anti-șpagă -n.r.) nu este chiar atât de eficient. Am astat și am analizat acest fenomen pe toate căile și am considerat că veriga principală și cheia acestei probleme este pacientul pentru că pacientul are banii în mână, deci el este punctul de plecare. Atunci am creat un document de informare și conștientizare a pacientului în care, în preambul, am informat pacientul despre obligațiile lui de plată către SJU Bistrița – 10 lei coplata pe caz externat, iar pentru internările la cerere a mamelor sau taților care au copii mai mari de 3 ani este un tarif de 20 lei/zi de spitalizare. Acestea sunt singurele obligații legale de plată pe care le are pacientul asigurat. Dacă pacientul nu e asigurat, trebuie să își plătească toată prestația medicală. În momentul în care el devine informat și conștient de obligațiile lui de plată, el nu mai trebuie să dea niciun ban, motiv pentru care am făcut o declarație pentru pacienți pe același document prin care ei declară că au luat la cunoștință de obligațiile legale de plată pe care le au către spital și se obligă să nu ofere alte plăți suplimentare medicilor sau oricărei alte categorii de personal. Am considerat că, în momentul în care nu se mai dă, personalul nu are ce primi. În cazurile foarte grave în care e condiționat actul medical de primirea unor foloase, pacientul trebuie să fie conștient că trebuie sesizat. Acestea sunt niște lucruri periculoase. Dacă există personal medical sau de orice altă natură care pretinde bani pentru a-și face treaba pentru care e plătit – și e plătit în ultima vreme foarte bine – consider că aceste cazuri trebuie sesizate, nu doar conducerii spitalului, ci la organele abilitate de drept pentru că trebuie curățată pădurea de uscături”, a spus managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany.

Întrebat dacă pacientul semnează, iar apoi oferă bani sau alte foloase ce se întâmplă, Lazany a răspuns: ”Este răspunderea lui. Nu ar trebui să mai dea.”

El a menționat că a citit și comentariile care au apărut în mediul online la postarea pe care a făcut-o și a fost uimit ce a aflat de la comentatori.

”Nu m-am gândit că se face supralicitare în salon, că stau pacienții și discută în salon: bă tu cât ai dat? Eu am dat 100. Eu dau 150. Trebuie să eliminăm acest fenomen. Dacă noi nu suntem conștienți că începutul ăsta trebuie să vină prin noi, prin marea masă … pentru că pacienți sunt sute de mii, personal medical o mie. Trebuie să începem să schimbăm mentalitatea în acest sistem de sănătate public pentru că altfel nu va putea fi vindecat. Mai scriau unii că de ce nu dă și personalul medical declarația. Nu ai nicio cheie de control pentru că, personalul dă acea declarație, iar pacientul insistă cu banii, dacă tot ți se oferă, e tentația de a lua. Noi asta vrem să eliminăm: când nu mai există ofertă, nu va mai avea ce lua personalul. Ei știu că, dacă li se dă primesc, dacă nu li se dă, lucrează. După o vreme se va schimba mentalitatea, se vor obișnui că acesta e salariul, banii vin în data de 15 și pe asta lucrăm și cui nu-i convine salariul nu e obligat să lucreze în sistemul public”., a mai spus el.

În ce privește cele 32 de cazuri cu care apare Spitalul Județean de Urgență în clasamentul unităților medicale în care se cer și se dau bani, el a spus: ”Atât timp cât ele nu sunt asumate, pentru mine nu înseamnă nimic pentru că eu nu pot face nimic, sunt legat de mâini, cum e și Ministerul Sănătății care a făcut acel chestionar. S-a făcut clasamentul, dar ce se face mai departe?”.

Întrebat dacă nu și atitudinea personalului medical face ca pacientul să deducă faptul că ar trebui să dea bani ca să fie tratat corespunzător, Gabriel Lazany a răspuns: ”Nu există mental format în ce privește disciplina medicală. Sistemul public din România cred că este, la ora actuală, cel mai accesibil sistem de sănătate din Europa. În Marea Britanie nici în UPU nu te duci ca la mall. Suni la 112 și ți se face o programare. Accesibilitatea sistemului românesc și faptul că le permite tuturor pacienților să se adreseze unui cabinet medical îl face să creadă că, la un moment dat, va fi mai șmecher dacă sare rândul. Și pe vremea lui Ceaușescu, la bilete la cinema veneau unu-doi care se băgau în față și cumpărau mai multe și apoi le vindeau la suprapreț, Mentalitatea asta trebuie schimbată”.

După ce a anunțat că introduce formularul anti-șpagă, Gabriel Lazany spune că a fost apelat telefonic și de alți manageri de spitale care vor să îi urmeze exemplul.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2734127366813696&set=a.1376134849279628&type=3&theater

12 comentarii

  • Apreciez sincer atitudinea ,transparenta si tot ce face dl Lazany.Întotdeauna in cazul mitei sunt cel putin doi ,unul care dă si unul care primeste.Sunt la fel de vinovati amândoi,când nu e conditionat.Îmi povestea cineva cunoscut,ca zilele trecute a fost internat si foarte greu l-a convins pe medic să primească un plic cu 100 euro(dar a reușit) I-am spus că e mai vinovat ca medicul.
    Sigur sunt situatii când medicul nu îti cere,dar nici nu te bagă in seamă dacă nu-i oferi.Deasemenea e condamnabil si atunci când același medic te trimite la cabinetul lui particular,deși tu plătești lunar CAS sau trebuie să astepti luni de zile pt un RMN.
    PĂREREA MEA!

    • Nea Ion cred ca e prima data cand iti apreciez comentariul. Ai fost prefect realist. Asa e, cel mai grav e atunci cand astepti ajutorul, dar nu il primesti fara un „stimulent” la buzunarul halatului medical (de la infirmier la medic). Aceste obiceiuri nu o sa fie eradicate niciodata, banul e ochiul dracului. Ce sa mai zic de medicii din spital care te duc de pe coridoare in cabinet, tocmai pentru ca asteapta atentii. Cat despre cabinetele private si asteptatul la analize gratuite nu mai avem ce povestii.

  • Eu as vrea sa vad cati dintre comentacii oripilati pe aticolele cu medici, daca ar face ceva pentru cineva, un lucru minor, cum ar fi sa ii salveze viata lui sau vreunui apropiat, daca cel caruia i-a salvat viata ar veni la el si ar zice ca vrea sa ii multumeasca si i-ar oferi un cadou sau bani, dupa insistente nu ar accepta. Haideti sa fim realisti!
    Eu nu zic ca e bine sau ca e rau daca accepta, dar eu nu vad in asta o vina a medicilor, chiar deloc.
    Scuzata-mi fie comparatia, dar acei comentaci care isi doresc sa intre medicii la puscarie daca le da un pacient 100 de lei drept multumire, dar arunca bucurosi cu ciubucul cand se duc la restaurant, la spalatorie, la vulcanizare, la service, la coafor, la frizerie si in multe alte locuri, dar fac crize numai la ideea ca un medic primeste daca salveaza viata cuiva sau daca il repune pe picioare. Urate fiinte!

    • Era mai bine daca se dadea o lege ca toti medicii sa zambeasca si sa fie draguti cu pacientii si sa nu se uite urat si indelung la ei asteptand plicul pentru a se comporta corect. Era mai simplu. Nu trebuia sa semneze tot felul de aberatii miile de pacienti ci puteau semna de luare la cunostinta a legii zecile de medici.

  • Dupa ce a vazut clasamentul cu spagile din spitale , Lazany a considerat ca trebuie sa actioneze ca sa nu se spuna ca nu face nimic. Actiunea lui nu are nici o finalitate, e maculatura in plus, bagata de ochii lumii. Singura institutie care poate eradica fenomenul spagilor din spitale este Parchetul. Cand or pune-o procurorii de niste flagrante, retineri si trimiteri in judecata ale spagarilor, spagile nu vor mai exista. In rest, povesti nemuritoare cu autor- Lazany Gabriel.

  • Spre deosebire de unii pe aici care gândesc doar politic și cred în pedepse, gardieni , suferință și procese …costistoare pe multe planuri, chiar enfin se ia o măsură excelentă și relativ ieftină(costul unei foi imprimate).
    Înglobează ca și metodologie și principii, ultimele observații din experimentele psihosociale de educare a comportamentelor indezirabile.
    Cu condiția ca semnatarilor(pacienților) să le fie explicată scrisoarea chiar și sumar.
    Sensibilizarea și conștientizarea comportamentului fac parte din proces.
    Eu sunt convins că măsura, va avea un impact destul de semnificativ în raport cu situația precedentă.
    Nu va eradica total, dar va reduce fenomenul.
    Felicitări dlui Lazany spre deosebire de mulți manageri, pare a se informa în prealabil de cele mai bune practici.
    PS Lecturi- Dan Ariely.

    • CC-ule, sper să nu fii adus vreodată cu ambulanța la Urgență în spital, că numai chef de citit scrisorile lui Lazany și de le semnat nu vei avea, iar dacă vei da peste vreun doctor moldovean șpăgar pe la ATI sau mai știu eu pe unde, nu va conta dacă ai citit-o sau nu.

    • Argumentul cu absența unui consințământ conștient în cazul unei persoane care e adusă cu ambulanța în urgență poate fi valabil, dar nu cred că în cazul unei persoane inconștiente semnătura va fi luată cu orice preț..sunt alte etape de stabilizare.
      Argumentul cu medicul moldovean denotă o formă de conservatorism și un sentiment de superioritate la care te rog să reflectezi personal..atribuirea unor caracteristici de superioritate-inferioritate unui grup de oameni e deja periculoasă, fiecare vrem să fie judecați individual, pe faptele și actele noastre. Desigur, declarația nu poate rezolva în totalitate cazurile de mită, dar foarte probabil va reduce din fenomen poate chiar semnificativ.
      Iar orice măsură care reduce statistic fenomenul în interes colectiv, e binevenită, că ne place sau nu culoarea politică prezumată a decidentului.

  • Eu cred doar in Dumnezeu CC-ule si stiu foarte bine ce inseamna Morala Crestina. Pe langa gargara ta despre experimentele psihosociale mai exista si morala,dreptate, adevar si justitie. E imoral sa ceri spaga, e imoral sa accepti spaga, iar tot ce-i imoral atrage pedeapsa Divina. ” Nu se misca fir de par fara voia Mea „a spus Mantuitorul. E voia Divinitatii sa existe Cod Penal, procurori, judecatori, pedepse. Apropo, stii de cate arestari ar fi nevoie ca sa fie eradicata spaga din Spital? Una singura, te asigur!

    • Sunteți politician?
      Dacă da, sunteți unul extrem de slab.
      Zero autocontrol, discurs care extremizează pe principiul *așa cred eu , așa trebuie să fie*, atac la persoană care divizează propriul electorat.
      Vă sugerez să vă moderați în atitudine, să combateți pe exemple și argumente.
      Exemple.
      1. Argumentul că mita e atributul exclusiv al Parchetului. Cum se explică că a eșuat monumental în toți anii în care această abordare era considerată filozofie de Stat.
      Realitatea e că , cu toate Parchetele, pensiile speciale, număr de polițiști…societatea în majoritate a dezvoltat acest tip de comportament.
      E nevoie de educație.
      Religia(morala)și principiile dumneavoatră creștine aplicate au avut succes până la un moment. Există principii și măsuri educative care au rezultate mult mai bune.
      Forță de a constata că violența criminalitatea sunt foarte reduse în societățile nordice.
      Care numai pe religie nu sunt bazate în actul educativ.
      Semn de întrebare.
      Iar morala nu există ca set de măsuri, doar în creștinătatea ortodoxă.
      Sensul moral există în toate formele de religie.
      Dacă ați citi mai mult, probabil ați înțelege mai mult.
      Dl Dan Ariely, a făcut un experiment.
      Studenți la trișat, copiat.
      Și a observat că cei care au fost avertizați în prealabil de consecințe cu un document, notă scrisă despre ce reprezintă acel act…au fost mult mai puțin înclinați să copieze. Se cheamă conștientizare și educație.
      Iar ideea că atacând o persoană(arestând) ca și exemplu ca să distrugi șpaga e de o naivitate înfiorătoare.
      Ține de mentalitatea magică, ceea ce dovedește calitatea politicienilor actuali.
      Șpaga e un act cultural sistemic
      Ca să schimbi actul, schimbi treptat cultura, printr-o serie de măsuri integrate.
      Nu zice nimeni că represia, ca și act societal, nu are un rol.
      Dar acel rol se aplică strategic după ce ai epuizat toate opțiunile posibile.
      Din perspectivă de tabere politice de arestat, executat cei desemnați indezirabili(excluzând caracterul criminal) au făcut-o și regaliștii, țărăniștii, comuniștii lui Dej, a lui Ceaușescu.
      Nu prea s-a schimbat nimic major.
      Sincer, nu păreți a fi liberal și la înălțimea unui mandat a unei persoane politice care să aibă convincții liberale.
      Un liberal nu crede în arestări.
      Crede în prezumția de nevinovăție și în educarea unor cetățeni care să fie modele de responsabilitate personală asumate în libertate.
      Dacă intrați tot pe discursul competențelor, pot să vă spun sigur.
      Am mai multe ca dvoastră.
      Sunt certificate printr-o diplomă pe care puțin o au, obținută pe bine.
      Nu e cazul să mă justific , iar criticile mele sper să realizați că în politică bătălia pe argumente contează.
      Mai puțin orgoliul.
      Numai bine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.