(FOTO) Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a găzduit, sâmbătă, evenimentul intitulat „Ce ȘTIM/STEM despre profesiile mileniului III?”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și de Centrul Județean de Excelență cu prilejul Zilei Mondiale a Educației.
Amfitrionul evenimentului a fost profesorul Constantin Rus, directorul Centrului Județean de Excelență care a deschis, cu acest prilej, și noul an școlar la instituția pe care o conduce, care i-a prezentat și pe invitați: prof. univ. dr. Mircea Miclea, cercetător, manager general Cognitrom; dr. Gabriel Deak, director medical la Spitalul Județean Bistrița-Năsăud; conf. univ. dr. Sebastian Popescu de la Facultatea de Fizică, Univ. Al. I. Cuza din Iași; prof. Ioan Băraru de la Col. Naț. Mircea cel Bătrân, Constanța; prof. dr. Gabriel Negrea de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Sibiu și prof. Andreea Petcu de la Asociația Learning by teaching care toți au avut conferințe.
Imediat după deschiderea oficială a evenimentului, curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud s-a animat cu demonstrații făcute de elevii de la echipele de robotică de la Colegiile ”Liviu Rebreanu” Bistrița, ”Petru Rareș” Beclean și ”George Coșbuc” Năsăud, dar și de la Cercul de electronică de la Palatul Copiilor din Bistrița. Inclusiv oamenii politici prezenți la eveniment au testat roboții.
”Văd un lucru bun. Apare un festival al științei ca și cel de la Cluj sau de la Zalău, e benefic lucru acesta. Văd foarte mulți părinți, neașteptat de mulți copii, e bine că e atât de multă lume aici”, a spus prof. Dorel Nicoară de la Palatul Copiilor din Bistrița, cel care se ocupă și de echipa Bolts and Gears.
”M-aș bucura să fie tot mai mare interesul pentru știință pentru că vedem că analfabetismul știinfic uneori produce niște daune extraordinare. Ca să dau un exemplu, m-aș referi la chestiunea legată de vaccinare. Și mă opresc aici. A cunoaște, a ști, a înțelege probabil că ne va face mai înțelepți în legătură cu ceea ce trebuie să facem pentru noi, pentru protecția mediului, pentru schimbările climatice, pentru ecologie. Oricum, prin copii care sunt vectori importanți pentru viitor, poate că vom înțelege mult mai bine aceste chestiuni. Eu cred – și am probat acest lucru prin elevii cu care lucrez – că de foarte multe ori nu se cunosc aceste lucruri. De aceea, e bine să eliminăm analfabetismul de orice fel și să fim funcționali în tot ce facem”, a spus el.
Prof. Constantin Rus a spus că anul acesta la Centrul Județean de Excelență s-au înscris peste 1300 de elevi care vor studia în 66 de grupe din care 24 sunt susținute de Fundația ”Hai la olimpiadă”! de la emag.
La evenimentele ocazionate de Ziua Mondială a Educației au participat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae, prefectul Ovidiu Frenț.
Felicitari fiecăruia
Felicitări Domnule Director Nicula
Astăzi am fost mândră că sunt profesoara!….Un eveniment de excepție!….felicitari!…dorim si alte asemenea evenimente!
Evenimentul prilejuit de Ziua Mondială a Educației, la Bistrita a fost mai degraba umbrit de participarea președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan, viceprimarului Bistriței, Cristian Niculae si a prefectului Ovidiu Frenț, politruci analfabeti functionali, care n-au nimic în comun cu educatia.
Prof. univ. dr. Mircea Miclea, a fost Ministru al Educației și Cercetării în Guvernul Tăriceanu. El a demisionat la data de 11 octombrie 2005, acuzând subfinanțarea cronică a învățământului românesc. Problema legata de subfinanțarea învățământului persista si in prezent, desi prin anul 2008 a fost semnat Pactul pentru Educatie de catre toate partidele politice. Documentul avea ca scop creionarea unor directii si obiective pentru viitoarea strategie a sistemului de invatamint si semnarea unei intelegeri politice, astfel incit reforma in educatie sa fie una coerenta. Acesta prevedea alocarea a 6% din PIB pentru educatie, lucru care nu s-a intâmplat nici până astăzi. Restul e politicialism ieftin .