Pâinea cu ceapă, făcută în Atelierul de pâine tradițională de pe Valea Bârgăului, înființat și coordonat de Ioana Hangan Pudilic, a putut fi degustată, în premieră, în acest sfârșit de săptămână, la piața locală de lângă Biserica Evanghelică.
”Pâinea cu ceapă este foarte cerută la atelierele noastre, copiilor care vin la atelierele noastre le place foarte mult să amestece în aluat ceapa tăiată. Noi folosim doar ingrediente naturale, făină, apă și drojdie, pregătim un aluat în care încorporăm ceapa albă tăiată. La sfârșit, iese o pâine delicioasă pe care am copt-o în cuptorul de cărămidă pe care îl avem în curte și care are o vechime de 60 de ani. Lemnele trebuie să ardă o jumătate de oră până când cupola cuptorului se albește, după care tragem jarul și băgăm pâinea. Timpul de coacere la noi, pentru că nu facem pâine bătută, este de 40 de minute. Gustul e unul dulciu. Eu am primit această rețetă de la mama mea, ea de la bunica și astfel s-a transmis din generație în generație, dar nu pot spune cât de veche e”, a spus Ioana Hangan Pudilic.
Sâmbătă, la piața locală, Ioana Hangan Pudilic a adus puțină pâine pentru degustare întrucât Atelierul de pâine de la Bistrița Bârgăului nu e pregătit deocamdată să facă o cantitate mai mare și pentru vânzare, însă în viitor are în vedere să facă și pentru comercializare.
Pâinea cu ceapă se pregătește, de obicei, primăvara când e ceapa proaspătă, mai ales de Paște, în timp ce de Crăciun, pe Valea Bârgăului se face cea cu slănină.
Afaceri de genu asta trebuie incurajat
Respect antrepenorilor români!