Actualitate

Statuia poetului George Coșbuc, dezvelită la Biblioteca Județeană (FOTO)

Statuia din bronz a poetului George Coșbuc, amplasată la intrarea în curtea Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud de pe str. Al. Odobescu, a fost inaugurată. Sculptorul Ilarion Voinea a spus că a încercat să surprindă ”solemnitatea personajului, fără emfază”.

La eveniment au fost prezenți președintele Uniunii Scriitorilor din România, academicianul Nicolae Manolescu, Alexandru Pugna – secretar de stat în Ministerul Culturii, vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Puica, prefectul Ovidiu Frenț.

Cu această ocazie, protopopul ortodox Alexandru Vidican și cel greco-catolic Ioan Frișan au oficiat o slujbă de binecuvântare.

”Este un eveniment important pentru noi. Am dorit să aducem un omagiu lui George Coșbuc. Îi mulțumesc sculptorului Ilarion Voinea, și-a dăruit tot talentul pentru a realiza această statuie, care a primit formă la Arad”, a menționat managerul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea.

El a spus că anul viitor Biblioteca va edita corespondența Coșbuc (scrisorile trimise și primite de poet).

Ioan Pintea a prezentat și proiectul ”Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu”. ”Am reușit să dobândim o nouă clădire, cea în care a trăit ultimii ani de viață Matei Eminescu, fratele poetului național, clădirea de pe Bd. Independenței unde deja s-au făcut toate demersurile pentru a avea Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu. Academicianul Nicolae Manolescu ne-a sprijinit enorm, în sensul că deschide într-un fel această instituție pentru că și-a donat toate manuscrisele Bibliotecii Județene. Și nu numai mansucrisele sale, ci a invitat și alți intelelectuali, mari scriitori, să aducă manuscrisele lor, cărți rare aici la Bibliotecă. Mihai Zamfir și-a donat toate manuscrisele, avem mansuscrisele lui Nicolae Balotă, peste 40.000 de pagini, o parte din biblioteca Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, de asemenea avem niște valori din Eugen Lovinescu pe care nu le găsim în altă parte. Îi suntem profund recunoscători domnului Manolescu, fiindcă dacă nu aveam aceste documente clădirea de pe Independenței nu era destinată Bibliotecii”.

Nicolae Manolescu a afirmat că ”la Bistrița au loc destul de des evenimente culturale importante, lucru pentru care mă bucur foarte mult. Realizarea unui astfel de monument dedicat poetului George Coșbuc, de la moartea căruia în 2018 am comemorat 100 de ani, este un lucru care nu se întâmplă foarte des și în foarte multe locuri. Motivul pentru care m-am gândit să îmi donez manuscrisele aici și i-am îndemnat și pe alți colegi să o facă pleacă de la Ioan Pintea și Biblioteca Județeană. Când am văzut ce s-a făcut aici, absolut o minune, mi-am zis: Uite că se poate”.

Alexandru Pugna a spus că ”momentul prin care George Coșbuc revine acasă, deși n-a plecat niciodată din sufletul nostru, este unul istoric”: ”Începând de astăzi, la intrarea în curtea Bibliotecii Județene ce îi poartă numele ne va saluta George Coșbuc, din această lucrare realizată de către unul dintre cei mai valoroși artiști plastici contemporani. Este o dovadă că nu uităm de cei care au lăsat o amprentă adâncă în sufletul neamului nostru”.

7 comentarii

  • Uite statuia, nu e statuia. De când cu Cretu primar, la Bistrita mutarea statuilor fără nici o logică a devenit o practică obisnuită. Mai nou s-au molipsit si altii de aceasta boală. In curtea Bibliotecii judetene a existat până nu de mult bustul poetului George Cosbuc, realizat de sculptorul Gheorghe Pârvan, care acum a fost inlocuit fără nici o ratiune cu o statuie realizată de sculptorul Ilarion Voinea.

  • Un proverb latin spune : DE GUSTIBUS ET COLORIBUS NON EST DISPUTANDUM (Despre gusturi şi culori nu trebuie să discuţi”) . Numai că la Bistrita totul e pe dos. In centrul orasului pe pietonalul Liviu Rebreanu, tronează statuia fotografului Alexandru Roșu, in vreme ce statuia romancierului a fost „ascunsă” după gardul liceului ce-i poartă numele. La fel si statuia lui George Cosbuc, a fost si ea ascunsă după gardul bibliotecii judetene, in loc să fie amplasată la loc vizibil in Piata Centrală pe scuarul din partea stângă a intrării pe strada George Cosbuc.

    • Non-verbalul mâinilor. Tablou de Obediență.
      Dl.Manolescu shăfu iluminat de la Bucureşti care aduce lumina stelelor locale , ce stau sfios să o primească cu mâinile încrucişate, gândindu-se că mâine prin Pintic vor fi ei privilegiați să-şi permită postura de lux cu mâinile la spate. Iar nea Caisă locali, desigur vor fi previzibil cu mâinile încrucişate şi privrea-n jos.
      Ps pt cine înțelege

  • Stranie e doar postarea dumneavoastra care denota foarte multa prostie veninoasa. Cosbuc traia, simtea, creea romaneste, european si universal datorita acestei formatii si nu in pofida ei. Afirmarea culturala, sociala si nationala a romanilor din Transilvania sunt roadele Unirii si a Scolii Ardelene. Ziua Scolii Ardelene trebuia sa fie marcata chiar ieri de catre autoritatile locale si nationale. Data de 11 Octombrie este data la care, în anul 1754, Petru Pavel Aron a emis decretul de înfiinţare, la Blaj, a primelor şcoli sistematice şi moderne din istoria românilor. Autoritatile insa erau ocupate s-o jeleasca pe reprezentata scolilor din Videle. Noroc cu remarcile dumneavoastra inveninate de ura, produse ale indoctrinarii national comuniste continuate de ideologia securismului promoscovit si fundamentalismul pravoslavnic care ne-au dat prilejul sa amintim semnificatia acestei zile.

  • La evenimentul prilejuit de dezvelirea statuii lui George Cosbuc de la biblioteca judeteană printre cei prezenți au fost si doi indivizi care nu mai reprezintă pe nimeni. Este vorba de Ovidiu Frent si Alexandru Pugna, care după căderea guvernului Dăncilă la motiunea de cenzură din 10 octombrie, si-au pierdut si ei demnitatea de prefect si respectiv de secretar de stat la Ministerul Culturii. Prezenta lor acolo, la o zi de la demiterea guvernului a fost cel putin penibilă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.