Un salariat din Bistrița-Năsăud a câștigat, în august a.c., cu 20% mai puțin față de oameni din alte județe, se arată în buletinul statistic publicat de Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud. Câștigul mediu în județ a fost de 2462 de lei, ceea ce înseamnă puțin peste 500 de euro.
Conform DRS Bistrița-Năsăud, la sfârşitul lunii august a.c., efectivul salariaţilor din judeţ era de 70.787 persoane, cu 112 persoane mai puține față de luna anterioară şi cu 963 persoane sub nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior. Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi la nivel naţional la sfârşitul lunii era de 1,3%.
Datele pentru perioada ianuarie-iunie 2019 au fost reestimate pe baza rezultatelor cercetării statistice lunare asupra câştigurilor salariale, completate cu informaţiile existente în Registrul Statistic al Întreprinderilor pentru întreprinderile cu 1-3 salariaţi şi au fost repartizate pe judeţe şi sectoare de activitate conform distribuţiei obţinute din cercetarea statistică
anuală asupra costului forţei de muncă din anul 2018.
Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna august a.c. de 3982 lei, cu 3,3% mai mic comparativ cu luna precedentă și cu 15,8% mai mare față de luna corespunzătoare a anului trecut.
Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 2462 lei cu 3,3% mai mic faţă de luna anterioară şi cu 18,5% peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent.
Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 20,1%, respectiv 19,1% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.
În trimestrul al II-lea 2019 numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţ a fost de 59.481 persoane, în creștere cu 330 persoane comparativ cu trimestrul II al anului 2018. Faţă de trimestrul anterior numărul pensionarilor a crescut cu 29 persoane.
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul al II-lea 2019 de 987 lei, situându-se cu 0,7% peste nivelul trimestrului anterior și cu 10,9% peste nivelul trimestrului corespunzător din anul precedent. Comparativ cu pensia medie lunară la nivel naţional, în trimestrul al II-lea 2019 pensia medie lunară de asigurări sociale de stat la nivelul judeţului a fost cu 16,8% mai mică.
Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii august a.c. era de 3256 persoane, în creștere cu 76 persoane faţă de luna anterioară şi cu 139 mai puțini faţă de acelaşi moment al anului 2018. Din numărul total al şomerilor 52,5% erau femei.
Rata şomajului a fost de 2,5%, cu 0,1 punct procentual sub nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent, cu 0,1 punct procentual peste nivelul lunii anterioare și cu 0,5% sub rata șomajului la nivel naţional.
Din cauza salarilor de mizerie cei mai buni oameni au plecat si lucreaza in strainatate unde pot sa castige si de zece ori mai mult. In Bistrita au ramas doar cei pe care nu ii duce capul si sclavii bancilor.
@Dumitru Eu castig de zece ori mai mult afara ca si in Bistrita unde dupa zece ani de munca aveam tot un salar de debutant. Cand m-am dus sa spui ca plec si i-am spus cat voi primi acolo nici nu ia trecut prin gand sa incerce sa-mi ofere o marire de salariu a preferat sa ramana cu oameni proaspeti angajati care nu stiua meserie deloc. Asa ca nu ma mira sa aud ca va da faliment.
o tara de cacao, la cat produce judetul nostru, suntem de rasul curcilor din punctul de vedere al salariilor…. rusine
La dezvoltare Consiliul Județean merge pe 18% , la turism suntem pe nicăieri, la salarii suntem pe ultimul loc pe țară. Ciuma roșie, cu al ei jupân Radu Moldovan, au dus județul în cel mai jos punct posibil din toate punctele de vedere. Să vă fie rușine!
O poză cu Răducu ceva? Spargerea barierei de 20% merita tăierea unei panglici, un discurs, o cupă de șampanie și un joc cu folcloriste. Încă o dată județul e pe primele locuri în țară. De la coadă, cei drept dar, ce contează. Tot înainte tovarăși că înainte era mai bine!