Se lucrează de zor la reprofilarea albiei râului Dipșa pe raza comunei Lechința, la consolidarea malurilor și la praguri de fund, lucrare în care sunt investiți 10,5 milioane de lei, bani de la Ministerul Apelor și Pădurilor.
”Una din cele mai importante lucrări în zona de câmpie a județului nostru, în plină desfășurare. Fermierii pot răsufla ușurați în privința ploilor de primăvară. O asemenea lucrare s-a mai făcut acum 40 de ani. Mulțumiri Guvernului României, Ministerului Apelor și al Pădurilor pentru finanțare. Decolmatare și recalibrare Valea Dipșei”, a scris pe Facebook primarul comunei Lechința, Romeo Florian.
În județul nostru se fac în total 13 astfel de lucrări în mai multe zone ale județului.
Toate bune si mandre. Insa ce nu recunosc oficialii din administratie este faptul ca aici in aceasta portiune este declarata SIT NATURA 2000. Imaginea cu locul este pe podul rutier de la Chirales. Portiunea care intra in zona protejata a Sitului SIEU-BUDAC este in dreptul podului care trece peste paraul Lechinta inspre satul Tigau si vine in jos spre Sieu. Aici teoretic nu trebuia miscata o agrafa si nicidecum sa disloci malurile sa tai vegetatia si rachitile si sa distrugi zona de cuibarit al PESCARUSULUI de APA si multe alte specii. Asta doar asa ca o informare corecta. In tot cazul daca vede COMISIA de MEDIU UE aceasta lucrare nu o sa primeasca administratia decat nota 2(doi) si ceva infrigiment local pe linie de Mediu. Numai ca la noi se stie bine ca de fapt mintim non-stop organismele Europene, una zicem cand luam banii de la ei si alta facem. Nimic nu este protejat ca dupa legislatie in Romania. Agresiunile de orice fel sunt imense.
Domnul Bălan, păi nu mai departe de săptămâna asta îi adresați prin intermediul ziarului scrisorele de amor Prefectului și este bine cunoscută prietenia dvs cu Președintele Consiliului Județean care, o dată, v-a servit. Păi credeți că Deneș a aprobat și finanțat mizeria de pe Dipșa de capul lui și prietenii dvs pe care îi admirați și proslăviți nu știau nimic și nu aveau nici o responsabilitate. Acum, prinde orbul, scoate-i ochii! Pupați în continuare mâna și picioarele boierilor roșii că Dipșa-i moartă în canal pe veci!
Mosulica,teoretic ai dreptate,practic trebuie sesizare oficială către APM,GNM,cerute avizele,iar către Parchet plângere penală,dar stiu că nu faci că ai ciugulit si tu ceva banuti de la Denes pt asa zisa populare cu peste pe Sieu.
PAREREA MEA!
E normal sa mulțumești,când ști că cel putin jumătate din bani se intorc înapoi pt campanie,chefuri ,bairamuri și pusculita personala,că deh vin și astialalti flamanzi si gurita lor ar papa ceva.
PĂREREA MEA!
Walter te plictisesti…? Ce daca seacă părău am adus 10 milioane in județ. Dă nu adeceam noi pe ei cine știe pe ce drumuri umblau și cum keine drumuri bune se pierdeau pe undeva. Acum si ministru bucuros si primariu bucuros si domnu presdinte bucuros ca a adus bani
2,7 milioane euro pentru un părău săcat unde nici macar pescarusii pensionarului domnul plutonier Marius Balan nu mai cloceste ca nu mai este broaste. Cu 2,5 milioane de la mediu daca ingrijei plantai parcul dendrologic Arcalia cu siguranta banii veneau inapoi in multi ani este adevarat dar veneau asa so dus pe apa Lechintei ….. dar am adus bani in județ Intelegi sasule cum ( nu ) gândim noi ? Ar trebui că ești demult pe aci
Una din cele mai proaste lucrari, contra oricare studiu si contra stiinta, contra mediu. Acum mai bine betonati totul si eventual vopsiti verde. Oriunde in lumea civilizata s-au abandonat canalizari si aici retardati incep calatoria in trecutului.
Adio faună piscicolă pe râul Lechința!
Greșești ! Din contra , de cand exista fabrica de lactate , pe pârâu au apărut specii noi de peste :
mreana lăptoasă , cleanul de zer , podutul (gata) saramurat , știuca de grostior …
Într-o lume normala cineva ar fi verificat toate lucrările astea in regim de urgență. Firmele abonate, fix înainte de campanie. Brusc judetul Bistrița-Năsăud a ajuns cel mai inundabil județ și de apă și de bani. Denes nu a stat degeaba la minister
Asta asa zice de mandru ca fermierii pot rasufla usurati de parca de 10 ori pe an au fost inundatii iar Dipsa a iesit din matca. Si apropo, care fermieri? E clar ca s-a distrus un ecosistem. Uitati-va in Dipsa in sat la fundul raului. Distrus complet. Astia spala bani.
Mno, acuma ca ati largit albia râului sa asteptam sa vina potopul la o rupere de nori si sa speram ca se duce dracu’ si podul (pe care banuiesc ca nu v-a dus capul sa-l consolidati).
Uite asa mai spargem dupa aia niste bani, firmele prietene abia asteapta niste contracte viitoare.
Dezastrul nu se limitează doar la raza comunei Lechința. Se întinde mai departe pe toată valea în amonte pe raza comunelor Galații Bistriței și Teaca. Prăpădul se poate observa din șosea urcând spre Teaca. Practic toată valea Dipșei este transformată într-un canal de la Viile Tecii trecând prin Dipșa și apoi Lechința. Un adevărat dezmăț pe bani publici al constructorilor și administrațiilor, o catastrofă ireparabilă din punct de vedere al mediului și al peisajului.
Domnul Toniuc,de la d-voastra chiar am pretentii,sunteti un ecologist adevarat,nu ca plontonerul Balan,de aceea va intreb,d-voastra sau consilierii PER a-ti facut ceva demersuri sa opriti acest dezastru ecologic si aceasta spalare de bani facuta pe ultima suta de metri de Denes et comp? Daca nu va permite seful de la CJ unde lucrati,atunci alegeti intre postul caldut de la CJ si ecologie,ca e greu sa slujesti la doi stapani.
PAREREA MEA!
Imaginile cu lucrările faraonice cu totul aberante care distrug în totalitate cursul de apă trebuie puse în ramă lângă ultima anchetă a celor de la Rise Project care probează cum s-au furat milioane de metri cubi din păduri. Nu sănătatea pădurilor, apelor și mediului a fost în toți acești ani miza Ministerului de resort ci jaful nemăsurat, necontrolat și nerușinat al resurselor și banului public.
Foarte multi postaci pe aici care habar nu au ca in fiecare an de cel putin 2 ori de la Lechinta pana la Chireles apa se revarsa peste pamanturile oamenilor. Sa fim seriosi, oamenii din zona nu stau toata ziua la pescuit, in schimb pamanturile arabile sunt lucrate de ei si pierderile sunt mai insemnate pentru localnici. O investitie binevenita si necesara.
Nea IOANE. Sa iti dea DOMNUL sa mananci si sa te intretii fix de banii care i-am ciugulit eu de la pesti. Sa iti crape soricul ala gros de pe obraz ! Sunt cel mai curat individ din politica locala si sa sti ca banii au fost stransi doar de la personalitatile judetului care au primit chitanta si contract semnat de AJVPS de sponsorizare. Meseria de hot si de talhar nu am invatat-o !
Dar meseria de ascultator si ciripitor la secu o sti? Intreb pt o vecina….