Actualitate

Moaște ale Fericitului Iuliu Hossu, aduse la Biserica ”Buna Vestire” din Bistrița

Relicve ale Fericitului Iuliu Hossu au fost încredințate, duminică, Parohiei Greco-Catolice ”Buna Vestire” din Bistrița de Prea Sfințitul Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj-Gherla, care a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu preoţii parohiei.

Prototopul Ioan Frișan a declarat pentru Timp Online că orice credincios, indiferent de confesiune, poate beneficia de ”harul lui Dumnezeu prin mijlocirea Fericitului Iuliu Hossu”: ”Oamenii pot veni aici în biserica noastră în fiecare zi de dimineață și după-amiază când avem program de rugăciune și e deschisă biserica, oricine e binevenit”.

Potrivit părintelui protopop, la Biserica ”Buna Vestire” mai sunt și alte relicve. ”Avem moaștele Sfântului Anton de Padova, pe care le-am adus cu ocazia sfințirii bisericii noastre protopopiale, și avem și moaștele Sfintei Rita, sfânta cazurilor imposibile. Venerăm aceste moaște în timpul anului liturghic. Moaștele Sfântului Anton le venerăm în iunie când ținem și acele 10 zile consecutive de post și rugăciune și moaștele Sfintei Rita începând cu prima joi din februarie, iar cununa de rugăciuni durează până în 22 mai când avem sărbătoarea Sfintei Rita”.

”Relicvariul cu moaşte „ex ossibus” adus duminică de PS Florentin Crihălmeanu este însoţit şi de un atestat care confirmă că aceste fragmente de os aparţin Fericitului episcop martir.

Documentul poartă semnătura Postulatorului cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici martiri din România, pr. Vasile Man.

Fărâmele de os ale Cardinalului Hossu rămân așadar permanent în această biserică, la dispoziţia credincioşilor bistriţeni, spre venerare, pentru a fi semn vizibil al puternicei mijlociri la Tronul Părintelui Ceresc, a Fericitului Iuliu Hossu.

Tot duminică a fost binecuvântată și placa inscripţionată cu numele Fericitului Cardinal Iuliu Hossu depusă la baza statuii care-l înfăţişează binecuvântând şi care aminteşte de prezenţa spirituală a marelui arhiereu pe aceste meleaguri, precum şi de aniversarea celor 100 de ani de la Marea Unire.

Mai înainte de a-şi sfârşi lupta pământească, Cardinalul Iuliu Hossu a lăsat moştenire urmaşilor săi un îndemn şi o promisiune pe care o ţine și acum din lumina cerească. Eminenţa Sa Iuliu Hossu a spus: „Când ceasul dreptăţii va sosi, Biserica Unită să păşească în public cu doctrina iertării, cu armonia şi pacea între oameni. Eu, în numele vostru, voi vorbi în faţa Sfintei Treimi, în faţa lui Isus şi în faţa Mijlocitoarei Doamne. Fiţi tari în credinţă, nutriţi speranţa şi iubiţi-vă între voi şi iubiţi pe toţi oamenii de orice naţionalitate şi de orice confesiune!”.

Fericitul Iuliu Hossu a păstorit cu dragoste părintească Eparhia de Gherla încă din anul 1917, devenită, din 1930, de Cluj-Gherla. În 1948, cardinalul a fost închis pentru credinţă, dar cu toate acestea a purtat în suflet şi în rugăciune neîncetat turma încredinţată până la moarte, în 1970.

În urmă cu un an, la Bistrița a avut loc binecuvântarea statuii Cardinalului Iuliu Hossu – un monument înalt de 2,70 m, amplasat în fața bisericii „Buna Vestire” Bistrița.

 La acel moment important pentru parohia din Bistrița, PS Florentin Crihălmeanu s-a aflat în mijlocul credincioșilor unde a celebrat Sfânta Liturghie. Totodată, a avut loc vernisarea expoziției documentare „Iuliu Hossu – Păstor al Românilor și mărturisitor al credinței”, respectiv binecuvântarea Muzeului Cardinal Iuliu Hossu, care ființează la sediul Parohiei Greco-Catolice „Buna Vestire” Bistrița, din str. Gării nr. 13.

”Prezenţa, după data beatificării, a moaştelor Fericitului episcop Iuliu Hossu în mai multe altare sfinţite şi în biserici de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla şi nu numai, sunt dovada faptului că şi-a împlinit promisiunea. Rămâne ca fiii săi spirituali, credincioşii greco-catolici şi toţi credincioşii care-l primesc în sufletele lor, să-i urmeze exemplul şi să-i primească moştenirea de credinţă. „Am păstrat credința noastră și în veci n-o voi lăsa, / A fost toată viața voastră, este toată viața mea!” (refrenul Imnului Episcopilor Martiri – intonat solemn la 2 iunie 2019, la Blaj, la beatificarea săvârşită de Sf. Părinte Francisc pe Câmpia Libertăţii)”, se arată într-un comunicat al Protopopiatului Greco-Catolic Bistrița.

Etichete

6 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.