(FOTO) Mănăstirea din Nuşeni poartă hramul Sfântul Prooroc Ilie. În fiecare an, pe 20 iulie, aici are loc un mare praznic. La cel de anul acesta, IPS Andrei Andreicuț – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Becleanului Doru Zinveliu, și i-a binecuvântat pe credincioși.
Tradiția de a-și îndrepta pașii spre acest asezământ monahal o păstrează oameni din toată țara, dar în special cei din zona Becleanului și a văii Meleșului, a spus starețul mănăstirii, Paisie Iloaie: ”Ne aflăm în glas de rugăciune și plin de jertfă Euharistică, săvârșită de către Părintele nostru Mitropolit, împreună cu acest frumos sobor de preoți, încununată și de prezența a trei părinți protopopi. Este un eveniment extraordinar nu doar pentru Mănăstirea Nușeni, ci și pentru zona Becleanului, Valea Meleșului și împrejurimi”.
Soborul a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vară al mănăstirii, iar corul Mănăstirii ”Antim” din București a dat răspunsurile la slujbă.
Potrivit Radio Renașterea, în cuvântul de învățătură adresat pelerinilor veniți la hramul Mănăstirii Nușeni, IPS Andrei a vorbit despre misiunea rânduită de Dumnezeu femeilor, care de foarte multe ori și-au pus viața în slujba lui Dumnezeu, dând-o exemplu pe văduva săracă din Sarepta Sidonului, prin care viața Sfântului Prooroc Ilie a fost salvată: ”Aducând acest subiect în zilele noastre, Mitropolitul Clujului a dat exemplul mamelor și bunicilor care la rândul lor îl slujesc pe Dumnezeu și datorită cărora, credința a biruit și în perioade de restriște și a rămas și astăzi, un far luminos care ne conduce pe calea Adevărului:Femeii, Dumnezeu i-a oferit o slujbă deosebită. În vremurile grele, când în Răsăritul Europei stăpânea puterea comunistă, nu se mai putea face educație religioasă sistematică. Religia a fost scoasă din școli, iar în biserică se făcea când și când. Ei bine, un mare teolog, Paul Evdochimov a scris o carte, intitulată Femeia și salvarea lumii și ne-a demonstrat cum femeia se pune în slujba lui Dumnezeu deoarece în Rusia, dar și la noi, mama și bunica au salvat spiritualitatea creștină, educându-i pe copii și pe nepoți ca să nu piardă credința”.
La slujbă au asistat și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, deputații Daniel Suciu, Ioan Oltean și Stelian Dolha, senatorii Ioan Deneș și Cristian Florian, consilierul județean Robert Sighiartău.
”La fel ca în ultimii ani, m-am rugat alături de circa două mii de credincioși la Mănăstirea Nușeni! Felicitări părintelui Paisie pentru modul în care a creat din Mănăstirea Sfântul Ilie un loc de referință pentru ortodoxia din județul nostru. După Slujba Sfintei Liturghii am vizitat bătrânii de la Centrul de Îngrijire a Persoanelor cu Handicap din localitate”, a menționat Radu Moldovan.
Mănăstirea ”Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Nuşeni a fost înfiinţată în anul 1991. Biserica din cărămidă, ocrotită de Sfântul Ilie, a fost construită în anul 1998. Foarte căutată de credincioşi din toată ţara, mănăstirea a avut la început probleme cu drumul de acces, fiind izolată pe un deal. În anul 2009 drumul comunal către mănăstire a fost asfaltat, aşa încât accesul în incinta aşezământului monahal se poate face cu autoturismul. Acum trei ani, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse şi aşezate spre închinare, moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din judeţul Tulcea. Mănăstirea de la Nuşeni desfăşoară şi o activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare.
Sfântul Ilie este cinstit de creştini, ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.
Sfântul Ilie este cunoscut ca stăpân al fulgerelor şi tunetelor. În popor se spune că tot ce trebuie să facem este să închidem geamurile şi uşile casei să nu intre în casă forţele necurate. Tot de 20 iulie, se spune că e bine să dăm de pomană mere, fiindcă acestea se transformă în aur pe lumea cealaltă. Se mai spune şi că e o zi potrivită pentru cules plante de leac, busuiocul fiind una dintre ele.
Adaugă comentariu