Actualitate

Povestea copilului sărac din Negrilești care a ajuns manager al Megatitan

Managerul companiei Megatitan, Nelu Bălan, le-a povestit copiilor premiați la Gala Comunitarium 2019, cum a reușit să devină dintr-un copil sărac din Negrilești, care mergea la școală cu papucii rupți, om de afaceri.

”Nu știu dacă sunt vizionar, dar vreau să vă spun câteva povești frumoase. Am fost elev la școala generală din Negrilești, am învățat foarte bine. Iubeam cartea. Am fost cinci frați și eu am fost cel mai mare. În fiecare zi învățam, iar pe vremea comunismului era așa că, în fiecare an, cineva pleca în tabără la mare. De la noi din clasă nimeni nu a vrut să meargă. Așa că s-au adunat câte 14 lei de la fiecare copil, s-a tras la sorți și sorții au căzut pe mine să merg în tabără. M-am dus acasă la mama, bucuros că o să merg în tabără. Mama mi-a spus că va vorbi cu tata să vadă dacă pot merge. A trecut o zi, două și învățătoarea mă tot întreba dacă merg sau nu în tabără. M-am dus la mama și am întrebat-o dacă mă lasă. Mama a început să plângă. Mi-a zis că nu mă poate lăsa pentru că ar trebui să-mi cumpere șlapi și pijamale și nu avea bani. Am fost trist. Apoi învățătoarea m-a întrebat ce vreau să mă fac. Am spus că vreau să mă fac cojocar pentru că, la vremea aceea, cojocarii își puteau permite orice. Vremea a trecut, eu am învățat tot bine, iar în clasa a VI-a am câștigat un concurs la județ și trebuia să vin să iau premiul. Nici atunci nu s-a putut pentru că nu aveam papuci. Erau rupți și mama nu m-a lăsat să merg așa. Profesoara mi-a adus premiul acasă. A fost un ceas și un joc de șah”, a povestit Nelu Bălan.

El a continuat: ”M-am ținut de carte, deși am avut mai multe greutăți decât oricare. Mie nu mi-a lipsit un laptop, mie mi-au lipsit papucii”.

”Am crescut și am ajuns la liceu. În treapta întâi, am venit la InfoEl la un liceu foarte fain. Și a venit treapta a doua când nimeni nu știa ce va fi, era după Revoluție. Eu învățam cel mai bine, dar prietenii mei nu învățau și au zis să mergem toți la profesională să ne facem mecanici auto că în fiecare zi vom avea bani în buzunar, nu mulți, dar vor fi ai noștri. Atunci am zis că e o idee bună să am și eu banii mei, iar părinții cumva m-au încurajat să fac asta, dar Dumnezeu nu a vrut să fie așa. În penultima zi când se puteau face înscrieri la liceu, m-am întâlnit cu o prietenă care era mai mare decât mine – azi e secretara Primăriei Negrilești, Dana Podea – și m-a întrebat la ce liceu merg. Când a aflat că vreau să merg la profesională, mi-a zis că trebuie să merg la liceu. A insistat, m-am dus la liceu, l-am terminat și acum îi mulțumesc. Vreau să zic cu aceasta: cine vă sfătuiește? Cei care învață mai puțin decât voi sau cei care învață mai mult? E foarte important cu cine te sfătuiești în viață. Asta e o întrebare cu care aș vrea să plecați de aici: cine vă sfătuiește? Cine sunt sfetnicii voștri?”, a spus Nelu Bălan.

După ce a terminat liceul, managerul Megatitan spune că a rămas tot sărac.

”M-am angajat la primul antreprenor din Negrilești care a făcut o moară. Nu era ca și acum când sunt o grămadă de oportunități. Era perioada când toată lumea făcea negustorie cu Ungaria. Am zis: hai să vând și eu ceva! Dar nu aveam ce să vând. M-am dus la bunica mea, o țărancă înțeleaptă, și i-am zis: bunică, dă-mi și mie să vând ceva în Ungaria! Și am primit 7 kg de miez de nucă și o cergă. Acela a fost capitalul cu care s-a făcut Megatitan. Restul e o poveste. Dragilor, nu vă gândiți la ce nu aveți, gândiți-vă la ce aveți! Toți cei de aici au venit să vă sprijine. Când eram copil eu mă rugam așa: Domane, ajută-mă să fiu un om util societății! Habar nu am ce rugăciune era aceea în clasa a II-a, dar azi cred că Dumnezeu mi-a ascultat rugăciunea și vreau să fiu util societății. Oricare puteți avea acces la mine, iar dacă vă pot ajuta cu ceva, cu o vorbă bună sau cu un sfat, sunt gata să o fac. Noi și voi suntem responsabili în totalitate de acțiunile noastre”, a spus Nelu Bălan, care a relatat în final că a fost de curând în Coreea și a fost impresionat de felul în care se face acolo colectarea selectivă.

”Ei colectează foarte selectiv orice. După două săptămâni de stat în Coreea, unde am văzut cum adună ei uleiul separat ca să nu se infiltreze în sol, am înțeles că un litru de ulei aruncat are nevoie de un milion de litri de apă ca să neutralizeze povestea asta. Într-o zi eram acasă și voiam să prăjesc două ouă. Mi-am dat seama că nu am unde arunca uleiul că noi nu îl colectăm, așa că le-am fiert și am mâncat dietetic. Întotdeauna este altă soluție! Începând din seara asta sunteți mai responsabili. Toată lumea a văzut că voi sunteți premianții și au așteptări mari de la voi. Dumnezeu să vă ajute, fiți binecuvântați!”, a spus Nelu Bălan.

La Gala Comunitarium 2019 au fost premiați cu câte un laptop zece copii din mediul rural cu rezultate foarte bune la învățătură obținute în condiții precare.

22 comentarii

    • Felicitari Nelu Balan ! D-deu este cel care ne calauzeste ne poarta de grija in fiecare zi. Sa fi binecuvintat, tu si casa ta.

    • O poveste de viață….succes pe mai departe….toate sunt date cu un scop în viață și cu ajutorul bunului Dumnezeu și rugăciune depășim orice greutate.

    • Modestia sau smerenia este o dovada de bun simt, o parere temperata despre sine, o autoevaluare prudenta insa intotdeauna este o raportare la propria persoana; din acest motiv ea nu justifica niciodata o minciuna despre altul!

  • Foarte bun sfat domnu Nelu
    Și eu am lucrat pe vremea aceea, La moara la Niculai mcini grâu macini mălai Felicitări și mult succes în continuare

  • Hello, Nelu…. In viata asta trecatoare ma bucur ca v am cunoscut pe tine si pe Maria. Dumnezeu sa va rasplateasca binele care il faceti!

    • Având în vedere că toți îl invocă pe dzeu și alți sfinți, cu siguranță da. Domnul Bălan a avut succes, obținut prin forțe proprii, adică prin muncă și nu prin rugăciuni, și acum toți pocăiții încearcă să se lipească de el, poate le iese și lor de o ciorbă.

      1
      1
    • Imi permit sa il citez pentru dvs si pentru Gima pe dl Mihail Neamtu care nu este penticostal…
      „Poporul nostru nu se va face bine până nu va înlocui înjurătura cu binecuvântarea, lingușeala cu demnitatea, golănia cu educația, bârfa cu admirația. Suntem un neam risipit în lume, zdrobit de marile depărtări, deșirat lăuntric, vlăguit și apăsat, neiubitor de carte, mai umblat pe la crâșme decât prin biserici, cu familii dezbinate-n stradă sau prin tribunale, cu bătrâni întristați și nepoți părăsiți. Părinții se ceartă de față cu copiii. Copiii, mai târziu, își uită părinții. Ne autosabotăm cu zel străin de Dumnezeu.

      Răutatea gratuită-n trafic, prin restaurante sau la masă, disprețul, meschinăria, pizma, resentimentul și insulta grea — toate produc o viață socială de coșmar. Pe lângă autostrăzi șu spitale, România are nevoie de un imens pansament sufletesc, de iertare și binecuvântare.

      ♥️”
      M-as fi bucurat pentru dvs sa fi avut parte de cultura binecuvantarii aproapelui. Nu e tarziu nici de acum inainte…
      Cu stima.

  • Vine vremea cand va trebui sa acceptam ca ura dintre culte e o prostie intretinuta de cei ce au promovat ideea „DIVIDE ET IMPERA”.Poti fi Ortodox, om de omenie sau pocait om de nimic,dar si invers.Hai sa fim oameni ,iar credinta sa o pastram in suflete nu embleme de circumstanta!Sa lasam partidelor placerea asta!Felicitari dle Balan.De astfel de exemple are nevoie societatea actuala.

  • Domnule Nelu Balan, din ce am citit despre dumneata si din modul în care gândesti esti un om DEOSEBIT.
    Sa ai parte de sanatate si putere de munca, de oameni ca dumneata e mare nevoie.
    Dumnezeu sa va dea sanatate si succes!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.