Consiliul Județean Bistrița-Năsăud este convocat în ședință extraordinară joi 5 decembrie, ora 15.00, în sala de ședințe a Palatului Administrativ. Ordinea de zi:
KissFM
GA – Vertical
Titlu Comentarii recente
Comentarii recente
Comentarii recente
- Puz distructiv Codrişor - Tabără la În ce zone vrea să facă municipalitatea patru pasaje și două străzi noi
- Adrian C. la Bistrița, blocată la prima ninsoare. Mașinile nu au putut urca străzile în pantă
- PUZ disyructiv Codrişor - Tabără la În ce zone vrea să facă municipalitatea patru pasaje și două străzi noi
- Adrian C. la În ce zone vrea să facă municipalitatea patru pasaje și două străzi noi
- Noi Doi la Ce mesaje au transmis primarul Bistriței și președintele CJ din fața Ministerului Dezvoltării
Titlu Articole Recente
Articole recente
Ultimele articole
- Ce mesaje au transmis primarul Bistriței și președintele CJ din fața Ministerului Dezvoltării
- În ce zone vrea să facă municipalitatea patru pasaje și două străzi noi
- Doi adulți și un copil, duși la spital în urma unui accident produs la Năsăud
- Bistrița, blocată la prima ninsoare. Mașinile nu au putut urca străzile în pantă
- Cum a ajuns Bistrița un centru universitar modern. Ce campus nou se va face
- Puteți vota proiectele depuse pentru bugetare participativă, la Bistrița
- Merigo a pregătit pentru sărbători platouri cu prăjituri asortate, torturi festive, ciocolată Dubai
In acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, eveniment crucial in istoria contemporană a României, la care bistrițenii au fost participanti activi . Incă din dimineața zilei de 22 Decembrie 1989, au iesit in fata fostului comitet judetean PCR, din piata Petru Rares peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială, riscându-si viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, sau dacă se va trage sau nu la Bistriţa.
Aici a existat până in decembrie 2018, o troită dedicată Revoluției Române din Decembrie 1989, pe care niste indivizi fără ratiune, in frunte cu prefectul Ovidiu Frent au mutat-o in cimitirul de pe strada Tărpiului, inainte de a sti ce vor să pună in locul ei. Ba mai mult prefectul, Frent a afirmat că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță. După mintea lui nici Catedrala Mântuirii Neamului, nu ar avea ce să caute in curtea Casei Poporului din Bucuresti.
Este vorba de ignoranta din capul prefectului, dat fiind faptul ca troita reprezinta unitatea celor trei ipostaze ale divinitatii : Tatal, Fiul si Duhul Sfant, fiind asezata de regula in locuri legate de un eveniment sau la rascruce de drumuri. Asadar, prin definitie, troita este un monument din piatra sau lemn in forma de cruce inchinat divinitatii in semn de recunostinta pentru implinirea unui deziderat major. Prin urmare , afirmatia prefectului că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță este total gresita.Din contra, in caz concret, ea marcheaza locul unde a avut loc evenimentul Revolutiei Române din 1989 la Bistrita, simbolizand in mod figurativ si o rascruce de drumuri si marcând momentul cand Romania a parasit „drumul comunismului” , inscriindu-se definitiv pe „drumul democratiei”. De aceea, este necesar ca troita sa fie adusa inapoi, in Piața Petru Rareș, asa cum solicita cetatenii indignati de nesabuinta mutarii ei in cimitir.
Pe de alta parte, inainte de 1989 comunistii au ridicat un bloc in coasta Bisericii din Piata Unirii, pentru că Nicolae Ceaușescu nu suporta sa vadă biserica de la balconul sediului PCR, dar se pare că nici neocomunistii de azi nu suportă să vadă crucea.
De aceea, troita trebuie adusă inapoi in fata Prefecturii fiindcă ea reprezentă si un semn ca Revolutia Română a biruit in primul rand cu ajutorul crucii.
Prin urmare, pe ordinea de zi ar trebui trecut si un punct prin care sa fie luata o decizie de corectare a ineptiei comisă in decembrie 2018, cu atât mai mult cu cât a existat si o campanie de strângere de semnături sub deviza „TROITA INAPOI !”