(VIDEO) Deputatul PSD Daniel Suciu a declarat că, în momentul în care va fi găsită o variantă prin care pensiile speciale pot fi abrogate fără să existe riscul de a se câştiga în instanţă, atunci PSD o va susţine, iar dacă nu există o asemenea variantă, atunci social-democraţii vor opta pentru impozitarea drastică a tuturor pensiilor speciale.
Fostul vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale a spus într-o conferință de presă susținută în Capitală că abrogarea în bloc a pensiilor speciale, exceptându-le pe cele ale militarilor, vulnerabilizează din punct de vedere juridic exact scopul acestui demers: ”Nici o secundă în PSD nu s-a discutat despre abrogarea pensiilor de serviciu pentru militari. În schimb, ipocrizia celor de la PNL este una mai mare decât minciunile lor, pentru că o abrogare în bloc a pensiilor speciale, exceptându-le pe cele ale militarilor, vulnerabilizează din punct de vedere juridic exact scopul acestui demers. În ziua în care se va găsi la Comisia de muncă, la Comisia juridică, varianta prin care poţi abroga pensiile speciale, fără ca să existe riscul de a se câştiga în instanţă, PSD, prin reprezentanţii săi din Parlament, va vota o astfel de variantă. În schimb, dacă o astfel de variantă nu există, suntem la fel de decişi să optăm pentru cealaltă variantă, adică de a impozita drastic, după caz, toate pensiile speciale, astfel încât să nu vulnerabilizăm acest proces de eliminare a beneficiilor meritate sau nemeritate, după caz”.
Deputatul PSD a afirmat că, cel mai probabil, normele de aplicare ale Codul Administrativ nu sunt adoptate. ”Am susţinut cu toată tăria adoptarea Codului Administrativ. Un document care înglobează peste 16 legi, peste 600 de articole, 300 de pagini, iar indemnizaţiile la limită de vârstă înseamnă două paragrafe. Şi am spus şi la momentul în care am prezentat Codul Administrativ: în ziua în care toate pensiile speciale vor fi abrogate, atunci vor fi abrogate şi pensiile speciale care vor fi promovate prin Codul Administrativ, indemnizaţiile pentru limită de vârstă, deci şi beneficiile pentru primari. Codul Administrativ trebuia să fie completat de norme de aplicare, inclusiv pentru acordarea indemnizaţiilor pentru limită de vârstă pentru aleşii locali. Termenul pentru elaborarea acestor norme era luna decembrie anul curent. Şi, dacă nu mă înşel, aceste norme nu au fost elaborate. De asemenea, ştiu că acest act normativ a fost atacat la CCR şi, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lunii ianuarie Curtea se va pronunţa. Să presupunem că trece şi data de 1 ianuarie, din moment ce nu există normele de aplicare pentru aceste cereri nu cred că se poate discuta de plata pentru indemnizaţii/pensii speciale pentru primari. Normele aplică Codul Administrativ şi în absenţa acestor norme nu ai procedură ca să soliciţi această indemnizaţie. La plecarea în luna noiembrie din minister, erau în lucru normele nu doar pentru indemnizaţii. Noi le-am lăsat în lucru, nu ştim ce s-a întâmplat în luna decembrie, dar din moment ce nu sunt adoptate aceste norme nu se poate discuta despre o procedură în acest sens”.
Daniel Suciu crede că Guvernul PNL nu va opri finanţarea pentru PNDL, spunând că este extrem de complicat să fie lăsate aproape 13.000 de obiective fără finanţare, în condiţiile în care la cele mai multe dintre acestea gradul de execuţie este de peste 85%.
”Eu cred că niciun guvern, fie el şi iresponsabil cum este Guvernul PNL, nu va opri finanţarea pentru PNDL. Minciuna nr. 1 pe care premierul României a spus-o fix în prima zi de mandat şi în prima zi a şedinţei de guvern, necontrazis de domnul Ion Ştefan, este că la plecarea noastră de la guvernare am lăsat facturi neplătite de circa 5 miliarde de lei. Realitatea este una singură şi nu poate fi contestată de absolut nimeni: la 1 noiembrie anul curent erau facturi în casă, la MDRAP, în număr de 1.953, iar valoarea acestora se cifra la 1,27 miliarde de lei. Sunt peste 3.000 de proiecte care se derulează în comunităţi conduse de primari PNL, nu pot să facă doar unidirecţional o tăiere atât de drastică de buget pentru că dacă o operează aşa cum au început, cu discriminare, asta înseamnă puşcărie pentru toţi funcţionarii publici care nu plătesc facturile în ordinea cum au fost înregistrate la minister, aşa cum a făcut acest mult hulit guvern PSD. Am făcut plăţi pentru toate facturile indiferent de culoarea politică a primarilor. Acum ei vor să sperie primarii PSD că le taie finanţarea şi ca să li se deblocheze, în mărinimia lor, preşedinţii de organizaţii judeţene PNL îi ajută. Nu, nu se va întâmpla şi vreau să spun foarte clar, cine îndrăzneşte să schimbe regulile în timpul jocului va avea de furcă”, a declarat Suciu.
El a adăugat că o altă minciună folosită de Ludovic Orban, dar şi de USR, este aceea că PNDL este un program pentru baronii PSD: ”Realitatea: PSD are 53% din primarii României, şi mă refer aici la 1.700 de primari, iar PNL are 1.000 de primari, şi anume 33% din total. Avem 6.542 de obiective finanţate pentru comunităţi conduse de primari PSD şi 3.481 de obiective pentru comunităţi conduse de PNL. La o medie, vin cam 4 proiecte per unitatea administrativ-teritorială condusă de un reprezentant al PSD şi 3 virgulă pe unitate administrativă condusă de PNL. Ceea ce este şi mai interesant este că un proiect finanţat pentru o comunitate condusă de PNL are în medie o sumă mult mai mare decât media unui proiect finanţat pentru o primărie sau o comunitate condusă de PSD”.
Deputatul PSD spune că este o ”brambureală” în bugetul de stat pe anul viitor şi că va fi redus cu 42% bugetul Ministerului Dezvoltării: ”Asta înseamnă că principalul program atacat de această mare diminuare este PNDL, doar că în acest guvern PNL nu ştie stânga ce face dreapta. Această brambureală nu face decât să vulnerabilizeze toţi primarii, toţi constructorii care lucrează prin PNDL – avem aproape 13.000 de şantiere. Anul acesta, prin Programul Operaţional Regional trebuia să cheltuim 670 de milioane de euro, iar astăzi, când discutăm, se află cereri de rambursare trimise de beneficiari în valoare de 688 de milioane de euro. Avem semnate contracte pentru beneficiari, autorităţi locale şi nu numai de peste 9 miliarde de euro”.
Bai Suciule, vezi ți de drum piticule ! Cine te mai bagă și pe tine n seama. Vezi ți te rog eu de drum. Ce tot ieși tu la interval cu declarații ?! Nu mai contezi deloc … your time It s over ! Meri la păscut la Sângeorz Bai. Nu suntem curioși ce păreri ai tu …
Am înțeles că drepturile câștigate nu pot fi pierdute.
Așa este și în Danemarca.
Dacă te-ai angajat în anii 70-80-90 vei beneficia de unele drepturi, pensie specială etc.
Dacă ai fost angajat după anul 1996, nu vei beneficia de pensie specială.
Eu m-am angajat in 2003 și nu voi beneficia de pensie specială, dar am colegi mai în vârstă, care vor beneficia de acest drept.
Eu zic să-i lăsăm în pace pe cei care primesc pensie specială și pe cei cărora, la angajare, li s-au promis pensii speciale.
În schimb cei care se angajează de acum încolo, să nu mai beneficieze de acest drept.
Ar trebui să facem in 2020 ceea ce au făcut danezii în 1996.
De ce nu am si eu sau si altii aceste drepturi care sunt tot din contributiile noastre. Nu a venit nici Suciu si nici alt „destept de la PSD sa spuna ca aceste drepturi sunt din banii lor si ale neamurilor lor. Cu ce sunt mai altfel decat mine sau alt cineva, care muncesc efectv 8 sau chiar 10 ore, cei care primesc aceste drepturi total necuvenite? Daca nu le convine sa se faca strungar, zidar, tractorist, sau inginer, profesor sau ori ce alta meserie care crede el ca-l satisface, dar toti cauta locuri caldute, sa poata imparti bani dupa bunul lor plac si sa beneficieze de niste drepturi date pe degeaba.
Mai lasa-ne cu exemplele in care a-ti aruncat cu bani in stanga si-n dreapta,zici ca ai marit salariile din banii facuti . la capsuni in spania,a-ti nenorocit economia marind salariile bugetariilor nejustificat in goana dupa voturi,e usor sa maresti o pensie,un salariu doar nu dai din buzunar,e mai greu cu investitiile
In infrastructura rutiera(autostrazi) ,spitale ,scoli samd unde sunteti repetenti.
D-le Suciu, nu ma intereseaza investitiile PNDL, sa se faca unde vreti voi si altii, dar PENSII SPECIALE sa le dati atunci cand mama d-stra si alte neamuri, mai mult sau mai putin instarite, vor aduce bani de acasa sa le dea lor. Clar? Pe banii mei si a celor care chiar am muncit nu faceti socoteli aiurea. Cu ce a muncit, in afara de a primii mita, un primar mai mult ca mine sau alt roman, incat sa fie „rasplatit” de niste nemernici ordinari ca voi?
Mai intâi trebuie spus că in luna iunie, 2019, Guvernul Dăncilă a adoptat, Codul Administrativ prin Ordonanţă de Urgenţă. Adoptarea Codul Administrativ prin Ordonanță de Urgență si nu prin dezbatere in Parlament care este forul legislativ al țării, a dat nastere la o serie de intrebari. In primul rand care-i urgența? De ce guvernul ocoleste dezbaterea parlamentară pe o lege atat de importantă cum este Codul Administrativ? Este evidenta incercarea de a crea anumite avantaje materiale alesilor locali prin ocolirea legii.
Augustin Zegrean fostul președinte al Curții Constituționale a declarat că adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență nu se justifică sub nicio formă, iar o Curte Constituțională ideală ar trebui să declare clar neconstituțional acest act normativ, care încalcă de mai multe ori Constituția. Zegrean mai spunea că decizia CCR de neconstituționalitate din noiembrie 2018 viza probleme care nu erau legate de fondul legii, pentru că nu a fost făcută analiza pe conținut, și doar pe procedură, dar există decizii ale CCR din 2016 prin care s-a stabilit că pensiile speciale pentru aleșii locali sunt neconstituționale.
Vezi: https://www.comisarul.ro/articol/zegrean-adoptarea-codului-administrativ-prin-oug-n_1006237.html
Eficiența guvernării PNL îi deranjează foarte tare pe PSD-iști, se vede clar din multitudinea de luări de poziții ale acestora. Convingerea lor că nimeni nu va putea repara ce au stricat se năruie și încep să arunce în stânga și dreapta cu minciuni de toate felurile. Să ajungă deputatul de buzunar Suciu să spună că PNL minte, ține deja de conceptul numit ” Cascadorii râsului”. Se configurează un traseu de opoziție de stânga de câteva mandate bune, posibil chiar și Suciu să iasă la pensie în acest context. Abuzurile și ilegalitățile PSD-iștilor le dă un disconfort care cere anxiolitice cu pumnul, din cauza coșmarurilor cu DNA, cu mascații la ușă și cu sentințe cu condamnări definitive. Cam așa sună viitorul PSD. Vorba lui Ponta : ” scapă cine poate”. Eu am certitudinea că nu va scăpa niciunul, pentru că în democrație hoții stau la pușcărie!
Suciule te transformi in Doina Pana. Oare ce ai patit?
Nu îți este rușine, bre? Cum să vă sperie, că nu mai puteți folosi fondurile din acele pușculițe în interes personal? Deci, vii și ne spui că pensiile speciale și PNDL-urile au fost date cu dedicație? Eu cam asta pricep. Să vă bucurați totuși că vi le-a lăsat, cu mult mai puțini bani, dar asta e. În opinia mea, toate aceste pușculițe de partid trebuiau sau trebuie desfințate, fără discuție, cine este interesat să dezvolte proiecte pentru comunitate, o poate face din fonduri europene, accesându-le, iar cofinanțarea o poate susține din propriul buget local sau din bugetele de la centru. De asemenea, porcăria aceea de Minister al Dezvoltării trebuie să dispară. Atâta timp cât există Ministerul Fondurilor Europene, nu se justifică de nicio culoare acest minister, creat de băselu pentru nuțica. Pensiile speciale trebuie să dispară în integralitatea lor, fiecare categorie profesională să beneficieze de pensia pentru care a contribuit la fondul de pensii, nici într-un caz să fie tratată preferențial. De ce un șmecher care beneficiază de pensie specială este sau trebuie să fie mai presus decât un simplu muncitor dintr-o fabrică, cu un stagiu de cotizare de vreo 40 de ani vechime, cu o pensie de rahat? Cu nimic, cred eu. Și atunci, bre, nu vă încearcă măcar o jenă cât de mică în raport cu acești oameni, când vă votați pensii speciale, voi nefăcând nimic, iar în marea voastră parte, fiind niște incompetenți, hoți și impostori? Nu vă încearcă, sunt sigur de acest fapt, nu vă interesează de țară, de popor și de bunul mers al acestora, ci doar de căpătuiala voastră. Revenind, PNDL-urile trebuie să fie rase, Ministerul subdezvoltării, trecut în neființă, iar pensiile speciale radiate de îndată. Lăsați impostura, hoția, demagogia și falsul patriotism, nu mai țin în fața nevoilor reale ale oamenilor. Aleșii lui psdeu sunt înspăimântați de dispariția acestor privilegii, prin desfințarea lor nu ar mai putea suge resurse cu nemiluita, fără a fi trași la răspundere, fondurile europene nu pot fi furate.
Facand un calcul rapid cu regula de 3 simpla avem:
PSD cu 1700 primarii au 6542 obiective…. rezulta 3,84 obiective/ primarie PSD
PNL cu 1000 primarii au 3481 obiective…..rezulta 3,48 obiective/ primarie PNL
Matematica asta! „Mareee” diferenta ce sa spun!
Cine a avut si painea si cutitul in ultimii ani, PNL sau PSD?
Domnule Suciu :din iunie 2019 pana in octomrie 2019 a-ti avut tot timpul sa publicati in monitorul oficial, o hotarare de guvern de aplicare a art. 210 din Codul administrativ.Acest articol a fost doar o pacaleala a doamnei Dancila,dar si noi am pacalit-o cu alegerile din acest an.Daca actualul guvern va proceda la fel ,ne vom pacali reciproc la alegerile parlamentare din toamna.