Actualitate Recomandări

Forestierii se tem că întreg sectorul va intra în blocaj în câteva zile

Întregul sectorul forestier va intră într-un blocaj total în câteva zile, ca urmare a situației actuale privind Hotărârea de Guvern 1004/2016, ce se va aplică de la data de 31 decembrie 2019, avertizează Nostra Silva și Fordaq-Comunitatea Forestierilor din România, într-un comunicat.

„Adoptată la 21 decembrie 2016, în ultima ședința a Guvernului Cioloș, deși era evident că dezvoltările software nu vor fi gata și actul normativ nu va putea fi aplicat, HG 1004/2016 poate produce efecte dezastruoase pentru silvicultură și sectorul forestier.

Blocajul dezvoltărilor sistemului SUMAL a generat dificultăți majore în buna funcționare a administrațiilor silvice, dar concomitent și o lipsă de eficiență a actului de control pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri.

HG 1004/2016 va intra în vigoare peste câteva zile în condițiile în care dezvoltarea tehnică software a sistemului SUMAL încă nu este finalizată, ceea ce impune decizii urgente. Menționam că HG 1004/2016 a fost adoptată cu ignorarea punctelor de vedere ale organizațiilor din sector și fără a există dezvoltările software necesare implementării, încă din anul 2016″, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, alternativele care se impun pentru buna funcționare a sectorului ferestier sunt: abrogarea acesteia și elaborarea unei noi reglementări, cu o nouă viziune pentru paza pădurilor, urmărirea trasabilitatii și controlul provenienței legale a masei lemnoase, cu accent către prima punere a masei lemnoase în piață și ca sistem național suport pentru sisteme due-diligence proprii ale proprietarilor de păduri, administrații silvice și operatori economici, în sensul și în spiritul regulamentului european 995/2010-EUTR; modificarea de fond a HG 1004/2016, dificilă în condițiile în care termenul de intrare în vigoare este 01.01.2020, și prorogarea intrării în vigoare a HG 1004/2016.

Nostra Silva și Fordaq-Comunitatea Forestierilor din România susțin că încă din data de 11 noiembrie 2019 au transmis către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o scrisoare prin care se atrage atenția asupra principalelor probleme ale sectorului forestier, față de care consideră că trebuie adoptate măsuri urgente și politici publice, luând în considerare inclusiv organizațiile profesionale și patronale.

„Din păcate, domnul ministru Costel Alexe a ignorat solicitările sectorului și propunerea unui dialog cu organizațiile profesionale și patronale, iar astăzi suntem la doar câteva zile distanță de intrarea în vigoare a unei hotărâri, ignorată de-a lungul anilor și lăsată la voia întâmplării.

HG 1004/2016 ar bloca activitatea din sectorul forestier, pentru că prevede alte modele de avize cu regim special pentru transportul masei lemnoase și utilizarea unor aplicații software care nu există. Ignorarea efectelor intrării în vigoare a HG 1004/2016 este doar un rezultat al haosului administrativ din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care trebuia să integreze și fostul Minister al Apelor și Pădurilor.

Comasarea efectivă a Ministerului Mediului cu Ministerul Apelor și Pădurilor trebuia să se realizeze printr-o hotărâre de Guvern care să stabilească atribuțiile și organigramă noului minister! Dar această hotărâre de Guvern nu a fost dată, iar astăzi, 27 decembrie 2019, la aproape două luni de la instalarea noului Guvern, cele două ministere continuă să funcționeze în paralel, fără a există o organigramă, fără că personalul din fostul Minister al Apelor și Pădurilor să fi fost preluat și cu o situație extrem de confuză din punct de vedere al finanțării activităților pentru întreg personalul din aceste structuri, care nu are alocații financiare separate în Legea bugetului pe 2020 și în rectificarea bugetară pentru anul 2019, promovată de Guvernul Orban.

Acest haos administrativ aruncă astăzi în haos silvicultură și întreaga ramură a economiei forestiere prin intrarea în vigoare a HG 1004/2016!

Suntem consternați de faptul că domnul ministru Costel Alexe a fost preocupat doar să promoveze o viziune apocaliptică despre starea pădurilor, cu ignorarea pozițiilor instituționale ale INCDS-Marin Dracea și ale Academiei de Științe Agricole și Silvice, ale mediului universitar exprimate cu ocazia Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi”, susțin cele două organizații.

În opinia acestora, implicațiile imediate ale acestei poziționări sunt: o indexare internațională a României între țările cu risc foarte ridicat de proveniența a resursei de lemn din tăieri ilegale, cu afectarea capacității de export a întregii industrii a lemnului, inclusiv industriei mobilei din România, promovarea unei imagini de stat neguvernat pentru România pe plan internațional, din lumea a III-a, nu de țara europeană, riscul de declanșare a unor proceduri de infringement pentru nerespectarea EUTR, iar pe plan intern promovarea unor politici care pot amplifica criza economică din sectorul forestier, cu potențial de afectare a aprovizionării populației cu lemn de foc și a industriei lemnului în 2020.

„Intrarea în vigoare a HG-1004/2016 are potențialul de a produce haos și blocaj în sectorul forestier. Cerem domnului ministru Costel Alexe să își asume răspunderea pentru haosul creat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și în întreg sectorul forestier. Cerem Guvernului României să se reunească și să adopte măsurile necesare pentru evitarea acestui blocaj!”, se mai spune în documentul citat.

Etichete

12 comentarii

  • Asta înseamnă guvernul PNL !
    Preocupare pt oug pe justiție, pt a șantaja adversarii politici, noaptea ca Hoții, nicidecum preocupare pt problemele reale ale țării !
    Serviți deci guvernare PNL că asta ați votat!
    Cică un minister, dar de fapt tot două, fără oameni responsabili !
    România lucrului bine făcut!

  • Saracii silvicultori, chiar le plang de mila, s-au trezit asa deodata ca este haos in sistem. Mai baieti este haos de 30 de ani si-l vedeti numai acuma. I-a luat civeva la puricat pe cei din sistemul silvic sa vada ce averi greu de imaginat au agonisit, cu mare truda si transpiratie in acesti ani, marea majoritate dintre ei si daca e sa fim corecti din 2016, cand s-a dat O.G. si pana azi au trecut trei ani si nu s-a facut nimic pentru implementarea lui, pe toate planurile, dar trebuie sa raspunda cel care are doua luni de la investire pentru toate tampeniile care exista in sistemul silvic atat de plans de catre liderii sindicali, pusi tot de PSD-isti sa faca scandal. Chiar ne iau de prosti acesti indivizi care nu au nuci un D-ZEU si nimic sfant in ei.

    • #DORU, iti aduci aminte ca mai demult l-au perchezitionat pe cel care e sef la Romsilva BN? Ala de are fecioru-s-o spalatoria Fikos… iti mai aduci aminte ce a declarat??? Ca are casa mobilata cu mobila de la second hand!!!! Pai ce sa verifice????? El declara ca mobila a costat 1000 euro si a fost luata cu bani cash de la second, n-re factura, n-are nimic! Ce sa-i faci??? Adrian Nastase a declarat ca a mostenit de la matusa nu stiu ce… explicatii din astea… dar care tin si ei sunt niste ingerasi! Asta de la romsilva e in continuare in aceeasi functie, nu???

    • #Zorro. Sper sa se revina cat de curand la un stat de drept si organele abilitate sa-si faca treaba si sa-si intre serios in atributii. Daca se vor face verificari la modul foarte serios nici un evazionist nu scapa. Cine nu prezinta acte pe lucrurile cumparate, chiar daca sunt de la second, se considera furate si se confisca. La noi institutiile nu-si fac treaba, tot din cauza coruptiei si a spagilor, dar va veni o vreme cand toti vor da socoteala, sper s-o mai prind si eu.

    • @Zorro. „Fecioru-so” (cam multe cratime ai pus) despre care vorbesti tu cu atata cunoastere sunt eu, Ovidiu Ivan si pentru ca aud aceleasi prostii rostogolite din 2015 incoace ma vad nevoit sa fac cateva observatii:
      1. Organizatiile care au reactionat in comunicatul de mai sus reprezinta industria lemnului, nu silvicultorii. Dar sunt convins ca esti suficient de inteligent sa faci diferenta intre o organizatie de companii private, o asociatie profesionala si o regie autonoma de stat.
      2. Desi nu e treaba mea sa explic asta, Romsilva administreaza sub 15% din padurile judetului Bistrita-Nasaud. Restul padurilor sunt administrate de ocoale private ce nu au nici o legatura ierarhica sau institutionala cu Romsilva. Au doar o legatura administrativa cu UAT-urile care i-a constituit, deci cu primarii alesi de voi. Nu am vazut aceeasi inversunare in a intreba pe la primarii unde se duc milioanele de euro obtinute din exploatare, in a intreba Garda Forestiera cum isi exercita atributiile de control (cu sefi numiti politic) sau in a trage de maneca politicienii responsabili de politica forestiera din ultimii ani (parlamentari si ministri care, ce sa vezi, sunt tot din BN). De bine de rau, Romsilva a administrat sustenabil padurile Romaniei timp de zeci de ani, iar inainte de nationalizari, proprietarii privati si Statul aveau suficienta educatie incat sa creeze o strategie pe termen lung prin asocierile care functionau. Problema padurilor Romaniei nu depinde in totalitate de Romsilva, ci este in primul raspunderea celor care fac politica de mediu a statului roman. Sunt convins ca ii veti vota din nou la anul.
      3. In 2015, atunci cand au avut loc acele perchezitii, aproape 70% din populatie sustinea USL, credea ca Doina Pana va salva padurile, existau proteste de strada contra defrisarilor iar DNA isi flexa muschii mai mult prin presa decat in realitate. Am vazut pe pielea mea diferenta dintre realitate si ce se scrie in presa fiindca dincolo de scenariile fantasmagorice care au fost publicate in presa nationala si locala si servite de oameni din sistem, nici eu si nici tatal meu nu am avut alta calitate decat cea de martori. Dar a fost o alta poveste frumoasa despre bugetari care nu au mancat salam cu soia, multimea aplauda si toata lumea a fost fericita. Si pentru ca tot iti place sa te informezi exclusiv din articole de presa, cauta sa vezi ce gasesti despre profesionalismul procurorului de caz (Moraru-Iorga), dat afara de Kovesi din DNA, in prezent procuror la SIIJ. Declaratia aceea despre mobila second era facuta in contextul in care DNA central a cotrobait mai bine de 10 ore prin maruntisuri de genul, ce e cu chitanta aia de 30 lei sau de unde ai luat mobila. Pe unde s-au mai dus prin judet, au facut doar vizite de curtoazie. Ma bucur ca si tu, ca si ei, ai identificat mafia lemnului.
      4. Daca vrei sa lucrezi cu date concrete, poti observa aici http://bit.ly/2thcNX1 ca media defrisarilor anuale din anii cat au fost ministri bistriteni la Paduri au depasit aproape toate recordurile (exceptie 2012 si 2007), inclusiv mediile anuale din guvernarea Nastase. Dincolo de ce e sesizabil prin satelit poti sa faci o plimbare prin padurile private ale judetului si vei vedea ca majoritatea au fost reduse la o medie de varsta f mica, acum in ultimii ani. Sunt convins ca dumneata era vigilent si ai semnalat fiecare abuz, fiecare transport nocturn, fiecare incalcare a legii si ai vazut acei bani cheltuiti in ridicarea nivelului de trai al comunei sau orasului din care faci parte.
      5. Era mai bine daca seful Directiei Silvice era schimbat odata cu fiecare guvernare cu cate un politruc nou?
      Daca mai ai alte nelamuriri, iti stau la dispozitie, cu conditia de a nu te ascunde in spatele unui alias.
      Si am rugamintea catre timponline sa nu mai permita comentarii care folosesc in mod inselator numele sau adresele mele de e-mail si sa stearga orice aluzie sau mentionare a numelui sau persoanei mele, in contexte denigratoare, fara o minima baza factuala.

    • #cucu, Exploatarea padurilor, indiferent de forma de proprietate, se face in regim silvic si se verifica modul de punere in valoare tot de ei si se urmareste de silvicultorii de la ocoalele private. Asta spuneam si eu mai sus, ca s-au facut niste averi greu de imaginat din furt, nu din munca cistita si stim si ca se fura sub paza autoritatilor puse sa previna si sa sanctioneze sustragerile ilegale de masa lemnoasa, dar de 30 de ani nu se face nimic ca sa se inlature fenomenul. De ce?

  • Pentru că ei pot și, din cauză că noi, unii dintre noi, nu ne implicăm, dragă Dorule! De aia! Că de aia ei pot, pentru că noi nu ne implicăm!?

    • doru,eu nu contest ce spui tu,contest faptul ca este o cutuma in mintea colectiva,ca tot ce se face pe linie silvica in judet=romsilva,si nu este corect,pe astia de la ocoalele private trebuie sa i controleze garda forestiera si alte organe gen politie,care nu si fac treaba si sunt corupti.
      Asa ca se fura ca in codru pe sate,oriunde mergi ca i la deal sau munte?auzi o drujba si vezi carute pline sau camioane.
      Poti sa pui tu 100 sisteme gps si alte rahaturi,romanul fura intr o veselie de la el din ograda.

  • Tobescu nu v-a informat corect, până la capăt, ca de obicei… A notat el pe face book dar nu a mai revenit cu link-uri către presă! HG 1004-2016 a fost prorogată în ședința de guv. de vineri seara. Pentru șase luni, cu scopul de afi armonizată cu re-operaționalizarea SUMAL, care va opera, cel târziu din luna mai!

    8. HOTĂRÂRE privind prorogarea termenului prevăzut la art. 3 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1004/2016 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn

  • Am dat întâmplator de acest articol si mi-am adus aminte de o întâmplare ( relativ recenta).
    Am însoțit de câteva ori un prieten care intenționa sa participe la niște licitații.
    Nu am avut ocazia sa-l văd sau sa-l cunosc pe directorul Direcției dar mereu când e vorba de ceva cu pădurile, el este arătat cu degetul .Nu comentez asta.
    Vreau sa spun ca mi-am adus aminte ce am văzut cu ochii mei. In una din zilele in care așteptam pe hol( pe prietenul meu) am văzut un birou cu usa larg deschisa( sigur din greșeala), un fel de arhiva . Dar încăperea era plină de cutii de toate categoriile, un adevărat depozit.
    Am aflat după ceva vreme ca este spațiul
    de depozitare a directorului economic( o doamna pufoasa, blonda) care este o împătimită a shophingului online.Zilnic vin curieri cu tot felul de colete .
    Si nu de 2 lei. Mii de lei . Doamna respectiva este cunoscuta de toate firmele de curierat(,, este o doamna de treaba si foarte generoasa,,)
    Întrebare : DNA ul a văzut oare acel birou??Institutie publica ( totuși).
    Sa nu va închipuiți ca erau câteva cutii.
    Hello?!
    Am întrebat si eu.
    In Direcția respectiva nu vrea nimeni sa comenteze deși se cunoaște, dar le este frica sa vorbească.
    Si-au asigurat bătrânețea ( zic unii), apartamente in Cluj( nedeclarate in declarația de avere) , mașini, depozite bancare etc.
    Surse??
    Unii cunosc artificiile financiare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.