Actualitate

Carnea de pasăre din zone cu gripa aviară a ajuns și în Bistrița-Năsăud

13 tone de carne de pasăre din zone cu gripă aviară au ajuns magazinele din 26 de județe din România, printre care și Bistrița-Năsăud, se arată într-un comunicat al Autorității Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor (ANSVSA) a anunțat că, din cele 17 tone de carne de pasăre care au fost livrate în România din zone din Ungaria aflate sub restricție din cauza gripei aviare, circa 13 tone au ajuns deja în 26 de județe.

În cele trei depozite care au achiziționat carnea de pasăre, au mai rămas în momentul intervenției ANSVSA, 3,3 tone, dintre care inspectorii au neutralizat 38 de kilograme.

Restul de 13 tone au fost distribuite deja în 26 de județe din România: Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor a acționat consecutiv notificării Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, către mai multe state membre, (Austria, Croația, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.

Prin notificarea Comisiei Europene am fost informații că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie.

Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar.

Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe.

Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.

Reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat.Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg.

Serviciile sanitare veterinare din România, alături de celelalte instituții membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) județene instituie măsuri conform legislației naționale și europene.

Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

6 comentarii

  • suferiți de scenarită, mai lăsați-o la punctul mort! Din pricina faptului că nu ne lasă agenturili străine nu am reușit să ne construim o țară în 30 de ani, este? Pentru ce este bun, noi suntem meritoșii, iar pentru ce este rău, din păcate aproape totul, alții sunt de vină. Vai de gândirea voastră! o să ajungeți tare departe gândind astfel, poate că nici nu vă propuneți… Nu cumva agenturili străine ni trimite în Parlament și prin toate pozițiile de maximă importanță pe toți hoții și incompetenții? Eu cred că da. Doar ei îi votează. Doar unii precum: ciordace, nicolicea, șobolan niculaie, liviu plop, bacalbașa, roman etc, au fost aleși de toate agenturili. sau poate aceste agenturi au intrat în mintea noastră, generic vorbind, determinându-ne să-i alegem! Poate din pricina aceasta suntem atât de jos, nu avem capacitatea să ne recunoaștem greșelile, iar mai apoi să le și corectăm. Ne place să ne complacem în scenarite, în victimizări etc, pentru a ne justifica neputința, indolența și lipsa de reacție. să rămânem la fel, vom ajunge departe!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.