Un număr de 19 candidați s-au înscris la concursul pentru postul vacant de grefier arhivar la Tribunalul Bistrița-Năsăud, opt au obținut medii peste șapte, anunță instanța. Cea mai mare notă a obținut-o Adina Hedeș – 9,11, ea urmând să și ocupe postul scos la concurs.
Următoarele șapte candidate admise – toate fiind femei – au obținut note între 9,62 și 7,76. Opt candidați au fost respinși, iar trei au absentat.
Vestea bună pentru cei care au luat note mai mari de șapte este că, timp de un an, dacă se mai scot posturi la concurs, își pot valorifica nota obținută, fără să mai fie obligați să mai treacă încă o dată prin febra examenului.
Concurența mare pe post a survenit chiar în perioada în care grefierii de la instanțele de pe lângă Judecătoria Bistrița și Tribunalul Bistrița-Năsăud au întrerupt lucrul și au ieșit pe scările Palatului de Justiție Bistrița, nemulțumiți de anunțata tăiere a pensiilor speciale în justiție.
Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.
Cei mai mulţi, respectiv 3.878, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 840 de persoane. Pensia medie era de 5.538 lei, din care 3.076 lei suportaţi de la bugetul de stat.
În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 792 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.547 de lei (2.595 lei de la bugetul de stat).
De Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.440 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 10.891 lei, din care 7.359 lei suportaţi din bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 609 persoane, media fiind de 7.800 lei, din care 3.844 de lei cota suportată din bugetul de stat.
De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.800 pensionari, pensia medie fiind de 4.439 lei, din care 2.525 lei suportaţi din bugetul de stat.
Proiectul privind tăierea pensiilor speciale va fi dezbătut în Sesiunea extraordinară a Parlamentului de săptămâna viitoare. Premierul Ludovic Orban spune că solicitarea PNL a fost aprobată. De altfel, și PSD, care deține majoritatea în Legislativ, a anunțat că susține eliminarea pensiilor speciale.
Potrivit raportului adoptat de deputații din Comisia de muncă, au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, ale personalului auxiliar din justiție, ale judecătorilor Curții Constituționale, ale funcționarilor parlamentari, ale funcționarilor Curții de Conturi, ale celor de la Avocatul Poporului și de la Academia Română, ale aviatorilor, diplomaților și ale foștilor șefi de stat.
De asemenea, în baza unui amendament propus de către deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru aleşii locali. Nu în ultimul rând, vor rămâne fără indemnizații de merit artiştii şi sportivii.
Membrii Comisiei au votat pentru păstarea pensiilor speciale ale militarilor, polițiștilor și jandarmilor, ale personalului din penitenciare și ale foștilor angajați ai serviciilor secrete.
Foto: arhivă, protest grefieri la Tribunalul Bistrița-Năsăud
De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.800 pensionari, pensia medie fiind de 4.439 lei, din care 2.525 lei suportaţi din bugetul de stat.
salariile grefierilor se invart in jurul cifrei de 10.ooo lei, deci chiar merita si fara eventuala pensie speciala!!!!
10.000 lei… tu esti cu capul frate. Cunosc magistrati care nu iau banii astia si tu vb de grefieri. De la 2000 pana in jur de 5500 iau toti maxim cu toate vechimile pe post de executie si tu vb de 10000… de unde dracu scoate ti voi sumele astea ca sunt foarte curios. Termina ti mai cu Gadea, Rares Bigdan si televizoarele ca va spala aia cu totul pe cap. Pune mana pe carte, lasa tv ul si iti garantez ca o sa ti gasesti de lucru pe banii astia. Dar nu.. stai toata ziua la tv si astepti sa ti pice cumva din cer un salar de genul. Iar cu privire la pensiile speciale… sa le taie pe toate! Desi nu o sa se poata, preferam impozitarea lor dar mno… Orban…
Dap… greseli mari, scuze, probabil din greseala sau neatentie. Werner… nu sunt pnl ist… hmmm dar mi am dat seama cine e un mic comunist aici… ti e dor de vremurile de odinioara batrane? Du te pensionarule si m ai baga putin tv ca lucrez eu sa ti platesc pensia…
Un grefier arhivar are 1200 lei net. Dați un search pe google la declarațiile de avere. Aceasta denaturare de adevăr, fiind specifică autoarei articolului, nu mai impresionează pe nimeni. Cât despre „pensiile speciale” acestea nu se aplică grefierilor! Pensiile se acordă conform principiului contributivităţii, iar un grefier cotizează în fiecare lună cu 25% din brut la CSAIS. Despre ce vorbim aici?!?! doar un can-can ieftin…
Eu nu am scris nicăieri ce salariu are un grefier. Dacă sunteți grefier și înțelegeți realitatea pe dos, nu văd ce căutați acolo, să consemnați prostii în încheierea de ședință? Nu cred că grefierii și nimeni altcineva nu merită pensii speciale. De ce să plătim noi, în plus, pentru fiecare? Dacă nu vă convin salariile, alegeți-vă alte meserii, iar dacă nici pensiile nu sunt bune, de asemenea.
Chiar nu aveți habar cat muncește un grefier și ce muncă stresanta este, cu un program de peste 10-12 h plus sâmbătă-duminică când și când …ușor de analizat din afară și mai ales, cu multă răutate
Cred că nu avem habar nici cât muncește un angajat de la o fabrică de cabluri, un inginer proiectant sau un contabil. Fiecare știe cât muncește el. Mi se pare firesc acest lucru. De asemenea, cine vrea să muncească mai puțin și să câștige mai mult poate face acest lucru dacă devine antreprenor de succes și ajunge să conducă o companie în care alții muncesc pentru el. Cred că nu aveți idee cât trebuie să muncească un antreprenor până devine de succes. Cert este că el nu vrea pensie specială. Orice ați spune nu mă convingeți. Nu vă mai plângeți atât. Ați ales o meserie, practicați-o cu demnitate. E foarte simplu. Dacă nu vă place, căutați-vă alta mai bine plătită.
Drept la replică: 1200 lei un grefier arhivar?! Hai sa fim seriosi! Vaiii, dar ce stresati sunteti grefierilor, mai stresati decat doctorii care opereaza sau profesorii care isi bat capul cu fel de fel de copii, 30 la număr în fiecare ora!! Săracii de voi, imi vine să vă plâng de milă!!!
Un grefier nu are un asemenea salariu. Pot fi verificate ușor declarațiile de avere. Nici dreptul de a presta orice alta activitate, nici măcar nu poate fi membru în vreo asociație. Spre deosebire de medici, profesori etc. care nu au niciun fel de interdicții. Polițiștii au pensii speciale la 45 de ani. Un grefier iese la pensie la 60 ani.
Buna ziua, din pacate NU SUNTETI ATENTA LA DETALII, RESPECTIV PRENUMELE PERSOANELOR MENTIONATE IN ARTICOL.
Am corectat, mulțumesc pentru observație.
Si aprozii si gardienii care lucreaza pe acolo au pensii speciale??… si femeile de servici???
Dar ce ziceți de o familie de intelectuali, ea fostă profesoară, el fost magistrat, ea facultate de patru ani, el la fel, ea pensie de 1800 lei, el pensie de 22000 lei, ei ce ziceți, e omenește?