Regia Autonomă Ocolul Silvic Municipal Bistrița intenționează să scadă cu 5% prețul de vânzare a lemnului pe picior pentru agenții economici, diminuarea urmând să se aplice la prețurile de referință stabilite în urmă cu doi ani. Aceasta fiindcă nu a putut vinde anul trecut buștenii de gorun și fag, având și la această dată stocuri neadjudecate.
Potrivit unui raport întocmit de șeful RPL Ocolul Silvic al Municipiului Bistrița RA, inginerul Emil Anca, în anul 2019 valorificarea masei lemnoase către agenți economici nu s-a putut face la parametri doriți.
”Există și la data actuală stocuri de buștean gater gorun neadjudecat prin licitație al cărui preț de pornire la licitație a fost scăzut succesiv de la începutul anului, cu respectarea principiului eficienței economice respectiv cu încadrarea în prețurile de referință aprobate pentru anul 2019. Valorificarea bușteanului de gater de fag prin licitație s-a făcut la un pas și chiar de multe ori la prețul de pornire la licitație în urma negocierii directe”, se menționează în raportul citat.
Potrivit lui Emil Anca, prețurile de pornire la licitație din anul 2019 afișate de Regia Națională a Pădurilor, precum și de ocoalele de regim au fost mai mici la speciile gorun și fag comparativ cu cele pe care le-a fixat Oculul Silvic Bistrița. Pe de altă parte, s-a dovedit că nu mai există cerere pentru sortimentele subțiri sau de calitate inferioară a lemnului de lucru de gorun și fag, iar prețurile – în cazul acestor specii – se apropie foarte mult de cele ale lemnului de foc.
Ca urmare, Consiliul Local Bistrița a primit solicitarea ca prețurile de referință a masei lemnoase pe picior în 2020 să fie cu 5% mai mici față de cele stabilite în 2018. Solicitarea va fi luată în discuție în ședința de la finalul acestei luni.
Regia Autonomă Ocolul Silvic Municipal Bistrița gestionează 5693 ha fond forestier din care municipiul Bistriţa deține 3418 ha de pădure, iar comuna Livezile – 2235 ha.
Radeti tot in jurul orasului !
Pentru voi doar banii conteaza , sta-v-ar in gât , nesatulilor !
Perdeaua de protectie a VIENEI se intinde pe 60 km de paduri. Nu ai voie sa intri la licitatii cu drujba-n mana. Doar doboraturile de la vant se extrag. Halo ?
Stocurile la fag și gorun existente în stoc, demonstrează încă odată în plus, dacă mai este nevoie că se exploatează lemnul fără a ține cont de cererea pe piață. Iar noi vorbim de faptul că străinii ne distrug pădurile. Cum spune o vorbă românească – nu-i prost cel ce primește, ci cel care dă – încercați să – împăcați și capra și varza, încât să fie mulțumite ambele părți. Ar mai trebui modificată și legea silvică. încât înainte de a intra în posesie cumpărătorul lemnului, să fie înlocuit fiecare arbore tăiat, pentru a contribui la regenerarea pădurilor !