Legea de eliminare a pensiilor speciale a fost adoptată marţi, de Camera Deputaţilor, cu 247 de voturi ”pentru”, 21 de abţineri, vizaţi fiind, printre alţii, parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţiştii, funcţionarii publici cu statul special, funcţionariI publici parlamentari.
Aceasta, pe fondul protestelor din Justiţie, materializate inclusiv prin oprirea activităţii unor instanţe.
Premierul Ludovic Orban afirmă că toate pensiile „nesimţite” vor fi tăiate, el arătând că sunt categorii socio-profesionale care beneficiază de aceste pensii fără a avea drept.
Potrivit unei postări pe Facebook a PNL, vor fi eliminate:
- pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori
- pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor
- pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari
- pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României
- pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil
- pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene
Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
”Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor”, arată PNL.
Deputatul Ionuț Simionca, președintele PMP Bistrița-Năsăud:
Deputatul PSD Daniel Suciu a scris: ”S-a isprăvit! Pensiile speciale au fost eliminate! Sper că anunțul de azi al premierului, că vor corecta această lege, nu înseamnă de fapt exceptări pentru unele categorii. Noi am mers până la capăt, așa cum am spus!”
Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău:
Camera Deputaților este for decizional, urnând să ajungă la Președintele României pentru promulgare.
„Deputatul UDMR Szabo Odon a spus ca pensiile speciale totalizeaza 8,72 miliarde de lei. Din acești bani, diplomatii beneficiaza de 0,06% din acea suma, parlamentarii – 0,04%, magistratii – 0,85%. Principalele categorii de pensii speciale sunt platite celor din sistemul de aparare si siguranta nationala (MAI, MAPN, servicii secrete), pensii speciale la care nu se umbla prin legea aflata la vot final.” 96% din pensiile speciale raman in vigoare. – Oare e adevarat?????
Propuneam intr-un alt comentariu – daca tot se fac ceremonialuri militar-religioase – fiecare UM are biserica proprie cu popa… militarilor nu li se anuleaza pensiile speciale… sa le dea si amaratilor de preoti si diaconi si feti si dirijor al corului … la fel… pensii speciale!!!
Ai dreptate, impactul bugetar ramane, 96 % sunt pensiile militarilor, din care o parte infima merita, pentru ca participa in teatrele de operatiuni, restul matura frunzele in unitatile militare (asa cum personal au afirmat )
iara tu piticule. de ce nu ati taiat voi pensiile speciale in 2016, 2017, 2018, 2019. nu numai ca nu le-ati taiat dar ati mai si dat pensii speciale la parlamentari si primari, asa ca margi pana la capat si bagati degetul ala ridicat acolo unde nu te bate soarele. trimite-ne o poza cu degetul dupa…
Doar fraierii si asistatii mai pun botul la o asemenea stire. Nu uitati de CCR -ul comunist care nu isi va lasa colegii din teritoriu in suferinta. Este o lucrare tipic romaneasca facuta cu curu. Inainte de toate trebuia pecetluit un articol nou in Constitutie si care trebuia schimbata ca sa nu mai fie loc de portite si interpretari. Minunea va tine putin !
Aceasta lege de astazi a fost umpluta de sange si palavre inutile din start. Desi poporul isi doreste asta in proportie covarsitoare , CCR-ul o va tranti de pereti la prima sesizare in foarte scurt timp. Ea va fi declarata neconstitutionala in integralitatea ei. Ca sa fi trecut o asemenea lege trebuia obligatoriu inainte de toate sa fie modificata Constitutia prin referendum. Astfel dupa articolul in care se spune ( nimeni nu este mai presus de lege ) trebuia sudata (nimeni nu primeste un leu in plus decat numai dupa contributivitate ) PUNCT !
Nu vă faceți iluzii !! Magistrații ca și SRI-ul fac parte din STATUL PARALEL deci nu o li se ia pensiile speciale !!! Legea o să cadă la curtea constituțională. Ce s-a întâmplat azi în parlament e o mimare jalnică a democrației, toată lumea știe că judecătorii CCR nu o să-și lase colegii fără pensiile URIAȘE ! Chiar dacă o să li se ia pensiile speciale la magistrați, noua securitate are 90% din pensiile speciele deci totul e o frecție.
Povesti,
Acuma toti politicieni se lauda, doar vin alegerile.
Cum spunea cineva mai sus, trebuia modificata constitutia.
La CCR se va lua decizia finala , toti laudatorii stiu asta dar dupa ce vor trece alegerile ce mai conteaza.
Rusine ar trebui sa le fie celor care o solicita, cu salarii colosale (a se vedea st de functii pe portalul instantei ce salarii au + o serie de alte sporuri, iar ei pe altii cand este vorba de salarii isi bat joc de ei, RUSINE .
Armata -pensii speciale in functie de cate participari au in operatiuni speciale NU toti cei care se plictisesc etc,,,,
TOTUL ESTE APA DE PLOAIE.
Cum au aparut LICURICI cu laudele, desi ii doare in cot.
Militarii beau in unitate nu doar dupa 15.30!!! In unitate sunt inchisi, nu-i vede si nu-i verifica nimeni ce fac!!! Si cum nu au nimic de facut… beau!!!
Inafara de pensii speciale mai exista o serie de „indemnizatii” acordate pentru membrii unor „academii” care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, precum Academia de Stiinte Medicale, Academia de Stiinte Tehnice , Academia de Stiinte Agricole, Academia de Știinţe ale Securităţii Naţionale, ai caror membrii sai primesc salarii pe viata, asemenea Academiei Romane. Dintre acestea, cea mai controversata este Academia de Știinţe ale Securităţii Naţionale, denumita „academia lui Gabriel Oprea”, fostul ministru de Interne fiind unul dintre initiatorii legii in baza careia a fost infiintata, iar printre acestia ii regasim alaturi de fosti sau actuali sefi din politie, de vicepremierul Vasile Dancu si de fostul director SRI George Maior, in prezent ambasador in SUA, pe Dan Mihalache, fostul sef al cancelariei presedintelui Iohannis, in prezent ambasador la Londra, dar si pe Sorin Campeanu, Adrian Curaj si Remus Pricopie, toti trei fosti ministri ai Educatiei. Cu atat mai ciudat este cum a ajuns Remus Pricopie, rector la SNSPA, intre membrii acestei academii si chiar presedintele ei, cata vreme acesta este profesor universitar si, conform site-ului ASSN, „unicul criteriu pentru primirea de membri in Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale il constituie caracterul de excelenta al contributiei candidatului in domeniul stiintelor militare, informatiilor si ordinii publice”. Dupa ce a fost numit ambasador la Londra, Dan Mihalache a declarat, intrebat de jurnalisti: „Voi ramane la Academia de Stiinte ale Securitatii, nu vad de ce n-as pastra indemnizatia”.
Cu cativa ani in urma, academicianul Eugen Simon, fost presedinte al Academiei Romane atragea atentia asupra acestei puzderii de academii care au aparut ca ciupercile dupa ploaie: ” Parlamentul Romaniei a infiintat academii in care intra de-a valma oamenii de stiinta alaturi de altii care n-au nimic de-a face cu ei si îi onoreaza financiar. Este un lux pe care nu cred ca societatea romaneasca si-l poate permite”.