Actualitate

Romstrade, gata să înceapă reabilitarea altor 120 de km de drumuri judeţene şi comunale

Omul de afaceri Nelu Iordache (foto), patronul firmei Romstrade, a declarat la Bistriţa că imediat ce Guvernul va da undă verde PNDI, firma sa este gata să înceapă lucrările, având deja unele finanţări de la bănci. Bistriţa-Năsăud are incluşi în program circa 120 de km de drumuri judeţene şi comunale.

Nelu Iordache a fost întrebat cum stau lucrurile în ceea ce priveşte PNDI, program la care a aplicat firma pe care o conduce inclusiv pentru reabilitarea unor tronsoane de drumuri locale şi judeţene din Bistriţa-Năsăud.

“În momentul de faţă suntem la stadiul de proiectare. Încă nu am depus toate documentele pentru contractul care include şi judeţul Bistriţa-Năsăud la pachet cu Maramureş. Din punct de vedere politic, nu ştiu ce se întâmplă. Noi nu avem nicio hârtie oficială de întrerupere a PNDI sau de renunţare la el. Mergem înainte. Noi trebuie să ne şi finanţăm pentru acest program fiindcă e cu rambursare până în 2020. Aşteptăm de la Ministerul Dezvoltării Regionale un set de documente care să ne susţină pentru susţinerea finanţării. Avem finanţări aprobate de câteva bănci din România. Când obţinem şi hârtiile de la MDRT nu pot să vă spun altceva decât că avem toată organizarea necesară pentru a începe lucrările”, a declarat Iordache.

Omul de afaceri a făcut aceste declaraţii la recepţia finală a DJ 151, drum reabilitat de firma sa printr-un proiect finanţat cu fonduri europene a cărui valoare este de peste 79 de milioane de lei fără TVA.

La aceleaşi eveniment, de recepţie oficială a lucrărilor de pe DJ 151, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Emil Radu Moldovan a declarat că îşi doreşte ca acest program să continue.

“Mi-aş dori foarte mult ca acest program să continue. Sunt un susţinător al lui chiar dacă propunerile au fost făcute de către alţii (reprezentanţii PDL –n.r) şi sunt zone colorate în verde. Sunt investiţii extrem de importante pentru judeţul nostru şi ar fi o reală gură de oxigen pentru noi dacă acest proiect ar continua. Sunt peste o sută de kilometri de drum cuprinşi în acest program, 86 de km de drumuri judeţene şi peste 40 de km de drumuri comunale. E o decizie care se ia la nivel înalt, dar eu sper să îi conving pe colegii mei că e un program important”, a declarat Emil Radu Moldovan.

Guvernul a aprobat într-o şedinţă din luna aprilie a acestui an Ordonanţa de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri financiare cu privire la PNDI, program lansat de ex-ministrul Elena Udrea, în vederea respectării angajamentelor asumate de Guvernul României cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Pentru proiectul prioritar de 10.000 km de drumuri judeţene şi de interes local, gestionat de MDRT în cadrul PNDI, au fost încheiate contracte de lucrări în valoare de 2.939.757.614,02 lei (inclusiv TVA), pentru judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Arad, Bihor, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Buzău şi Vrancea.

Lucrările de proiectare, de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene şi de interes local din Bistriţa-Năsăud şi din Maramureş au fost adjudecate de SC Romstrade STL din Adunaţii Copăceni, pentru 553,7 milioane de lei fără TVA.

La licitaţia deschisă a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au fost transmise patru oferte, firma condusă de Nelu Iordache fiind cea care a propus preţul cel mai scăzut. Potrivit anunţului de pe SEAP, valoarea estimată era de 580 de milioane de lei (fără TVA), după licitaţie valoarea ajungând la 553,7 milioane de lei. Din total, pentru Bistriţa-Năsăud se estimează că valoarea contractului este de 311,2 milioane de lei fără TVA.

Durata prevăzută pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor solicitate este de trei ani, iar perioada de rambursare a creditului sau plata lucrărilor se va face în maximum şapte ani, dar nu mai târziu de 2020.

PNDI, derulat în perioada 2011 – 2020, este gestionat de ministerele Dezvoltării şi Mediului. Proiectele aferente MDRT au o valoare estimatã de 4 miliarde euro. Lucrările vor fi finanţate din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, de la bugetul de stat prin cel al MDRT, precum şi din alte surse legal constituite.

Pe perioada realizãrii lucrãrilor, finanţarea este asiguratã de prestatorii, executanţii şi furnizorii selectaţi, urmând ca MDRT să plătească sumele datorate eşalonat, în intervalul 2013-2020.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.