ACTUALIZARE ”Prefectul Stelian Dolha a mers în teren pe Valea Bârgăului și în Pasul Tihuța pentru a verifica modul în care polițiștii de la Poliția Rutieră monitorizează traficul și felul în care se acționează pe drum, pentru curățarea șoselei și asigurarea unei circulații în condiții cât mai bune, având în vedere ninsorile continue de astăzi. Drumurile sunt curățate, echipajele acționează încontinuu, iar materialele antiderapante din bazele de deszăpezire vor fi suplimentate în cursul zilei de mâine”, a precizat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.
Ora 20.00 – Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud informează că în Pasul Tihuța ninge abundent, iar pentru a evita blocajele polițiștii verifică echiparea corespunzătoare, în special a autovehiculelor de tonaj mare.
Pe celelalte drumuri naționale și județene se circulă în condiții de iarnă și se acționează cu utilaje și materiale antiderapante.
Filtrele de poliție rutieră instituite monitorizează în permanență traficul rutier și, acolo unde este cazul, dirijează circulația.
Pe DN 17 C, în localitatea Mocod, pentru aproximativ 20 de minute traficul a fost blocat pentru repunerea pe carosabil a camionului răsturnat; polițiștii rutieri sunt la fața locului.
Ora 19.00 – În Pasul Tihuța este viscol puternic. Se intervine în continuare și pe DN 17 C pe Dealul Târgului, iar Poliția Rutieră monitorizează traficul și în această zonă, informează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.
Ora 17.45 – În urma ninsorilor abundente, circulația a fost blocată pe Dealul Târgului, pe DN 17 C. Secția Drumuri Naționale acționează în această zonă cu 2 utilaje, a anunțat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, care ulterior a precizat că se circulă pe o bandă, dinspre Bistrița spre Dumitra.
IPJ BN a informat că pe banda de urcare Dumitra – Bistrița mașinile nu mai pot înainta, la fața locului fiind trimiși polițiști rutieri de la Năsăud pentru a dirija circulația.
Prefectura a anunțat la ora 18.15 că traficul a fost reluat pe ambele sensuri.
Pe DN 17 D, în zona Mocod, o remorcă a unui camion cu lemne s-a răsturnat.
Pe DN 17 se circulă în condiții de iarnă.
(Foto DN 17 C: Nelu Boldea. Foto DN 17 D: Radu Sîrbu)
Ora 17.30 – Recomandări din partea Poliției Rutiere pentru cei care călătoresc în zona Pasului Tihuța și pe Valea Bârgăului, dar și în alte zone montane: șoferii să circule cu mașini echipate corespunzător pentru iarnă, viteza să fie adaptată la condițiile de drum. Traficul este monitorizat, se acționează cu utilaje de deszăpezire.
Ora 13.00: A început din nou să ningă, camioanele sunt conduse de utilaje de deszăpezire. Au fost suplimentate echipajele de Poliție pentru schimbul doi, cu două mașini, filtru pentru anvelope și lanțuri, și pe traseu pentru monitorizarea traficului, până în cea mai înaltă zonă din Pasul Tihuța. Un autocamion care nu mai putea urca a fost tractat de un utilaj de deszăpezire.
Ora 12.30 – Utilajele de deszăpezire intervin încontinuu pentru curățarea drumurilor naționale. Momentan, nu sunt restricții de circulație. La limita cu județul Suceava ninge și este viscol foarte puternic. Șoferii sunt rugați să circule cu maximă prudență și să adapteze viteza la condițiile de drum.
Ora 9.00 – Toți șoferii care traversează Pasul Tihuța sunt informați că momentan se circulă în condiții bune în această zonă, se acționează cu material antiderapant pe DN 17, iar Poliția Rutieră supraveghează zona.
Județul Bistrița-Năsăud a fost sub cod galben de intensificări ale vântului și zăpadă spulberată în zona montană până miercuri 12 februarie, ora 20.00.
Marți, în Pasul Tihuța a viscolit iar circulația s-a desfășurat cu dificultate, nefiind lăsate să urce autovehiculele cu tonaj mai mare de 3,5 tone.
Unde esti domnule prefect??? Nu ti scoti nasu de sub plapuma??? Iar a disparut sarea din baze, aceeasi poveste cu fiecare zapada, daca si la asta i putem spune zapada. Credeam ca va tine mai mult de 3 zile avantul avut la instituire, dar in continuare ca la romani, merge si asa la prosti.
Dar pe nemernicii care acum au transformat trotuarele Bistriţei în adevărate patinoare, nu-i verifică nimeni, domnule prefect? Chiar işi bat joc de copii, de bătrâni şi de toţi locuitorii oraşului.
*Încercaţi să mai mergeţi şi pe jos de acasă până la… İnstituţia prefectului (adică la Prefectură) şi vă veţi convinge. Sarea are o granulaţie cam cât miezul de măslină, iar clorura de sodiu este apă chioară, motiv pentru care îngheaţă imediat, spre nemulţumirea tuturor pietonilor.