Partida Romilor Pro Europa a încheiat un acord la nivel județean cu PSD Bistrița-Năsăud prin care romii au primit locuri eligibile pentru consilieri locali în comunitățile în care sunt majoritari, dar și o poziție eligibilă de consilier județean pentru Emil Neia Lăcătuș, a spus, vineri, la Bistrița, prim-vicepreședintele Partidei Romilor Pro Europa, Cătălin Manea.
”Romii trebuie să fie prezenți în planul deliberativ pe plan local, iar conducerile organizațiilor noastre din Ardeal trebuie să ajungă în consiliul local. Sunt localități în care vom putea depune și candidatură la funcția de primar, dar în mod special ne interesează consilierii locali. În ce privește județul Bistrița-Năsăud, anul trecut, înainte de alegerile europarlamentare, Partida Romilor a încheiat un acord politic cu PSD. Principalele obiective din respectivul acord politic vizau tocmai rezolvarea problemelor stringente din comunitățile de romi. Obiectivele erau structurate pe câteva domenii foarte importante: de intervenție, educație, sănătate, partea culturală – pentru că există o serie de sărbători ale romilor care sunt legiferate și pot fi sprijinite de autoritățile administrației publice locale – și, nu în ultimul rând, era partea de reprezentare a romilor și participare în procesul decizional”, a spus Cătălin Manea.
El a menționat că respectivul acord politic conține două anexe.
”În prima anexă am bifat și am cerut identificarea, formarea și încadrarea de mediatori școlari, sanitari, acolo unde nu sunt, și experți pe problemele romilor conform Strategiei Guvernului de îmbunătățire a situației romilor. Deci această anexă conținea încadrarea de resurse umane din rândul minorității noastre, specializate în incluziune socială și resurse indispensabile funcționării în condiții cât de cât normale a unei comunități pentru că utilitatea muncii mediatorilor școlari și sanitari nu poate fi pusă la îndoială de nimeni. E foarte important să avem astfel de resurse. Acesta era un prim obiectiv din acordul politic cu PSD”, a explicat el.
A doua anexă viza, potrivit lui Manea, ”o acțiune politică comună, susținerea reciprocă de către cele două formațiuni în alegerile locale”.
”Lucrul acesta noi l-am gândit ca fiind o chestiune de normalitate în condițiile în care există dialog politic și voință politică manifestată, de altfel, și de președintele PSD Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan. Ca o consecință firească în acea anexă, am trecut în dreptul localităților unde avem structuri, un număr de consilieri locali, persoane propuse de către organizația noastră spre a fi cumva incluse pe lista PSD pe locuri eligibile, liste ce vor fi depuse la alegerile locale din iunie 2020. Pe lângă aceste poziții de consilieri locali, am solicitat și o poziție de consilier județean. Este vorba aici despre domnul Neia care este consilier județean. A avut un mandat pe Partida Romilor, altul în timpul guvernării locale PDL, mandat pe PNL. Pentru noi e mai puțin important pe ce partid a ocupat noul Neia poziția de consilier județean, pentru noi, comunitatea de romi, este important să avem un reprezentant al nostru, din rândul etniei, în cadrul Consiliului Județean, structură extrem de importantă, decizională pentru întreg județul”, a spus Manea.
În ce privește acest acord agreat și semnat în 2019, prim-vicepreședintele PRPE a spus că are convingerea că ”PSD își va respecta angajamentele”.
”Înțeleg că, între timp, s-a încheiat o alianță electorală aici, la Bistrița, este cu atât mai bine, dar noi avem încredere în conducerea PSD Bistrița-Năsăud, în domnul președinte Radu Moldovan că acele angajamente asumate în scris vor fi respectate. Datoria noastră ca organizație reprezentativă a minorității rome, care poate candida atât în alegerile locale cât și parlamentare, este aceea de a lupta și de a face ce depinde de noi pentru a nu lăsa comunitățile de romi nereprezentate. Am convingerea că acordul se va concretiza cum a fost agreat de cele două părți. E foarte adevărat că astăzi nu am putut să mă întâlnesc cu președintele Radu Moldovan, dar săptămâna viitoare o să mă întâlnesc cu domnia sa aici sau la București pentru a definitiva discuția și a bate palma. Lucrurile trebuie să fie clare fiindcă și noi trebuie să transmitem un mesaj clar comunităților noastre. Putem depune liste pe PRPE, nu am exclus varianta nicio secundă, candidaturi chiar și la funcția de primar. Mai pot apărea și alte variante, dar eu sper să nu, dar în politică lucrurile cam așa stau. Când ne asumăm ceva este bine să și respectăm”, a spus Manea.
”Dacă nu va materializa acordul cu PSD, va trebui ca, într-un timp foarte scurt, să luăm o decizie care să fie bună pentru comunitățile din Bistrița-Năsăud. Filiala este liberă să ia o decizie care consideră că este mai bună pentru comunitățile noastre de romi din județul Bistrița-Năsăud. Eu spun că, săptămâna viitoare, trebuie să avem o discuție finală”, a afirmat Cătălin Manea, care s-a declarat un adept al parteriatului cu PSD, întrucât acest partid a susținut cu mai multă fermitate comunitatea romă.
Întrebat dacă nu regretă că l-a ”deturnat” pe Emil Neia Lăcătuș de la parteneriatul cu PNL, partid pe listele căruia a ajuns consilier județean, Căltălin Manea a răspuns: ”Am făcut ceea ce trebuia să facem câtă vreme PSD și președintele Moldovan au manifestat deschidere față de comunitățile de romi când nu era un interes electoral”.
”Cei care au guvernat această țară în ultimii 30 de ani au mimat o dezvoltare echitabilă. Cei mai mulți nu au vrut să audă romi. A fost mai simplu să-i fidelizeze pe romi cu ajutoare sociale și de lemne. Niciodată nu au gândit în perspectivă. (…) Eu, unul, personal nu am avut niciodată o prietenie cu PNL pentru că PNL nu a avut niciun fel de simpatie – mai puțin la Bistrița – cu Partida Romilor. Nu a găsit cale de dialog de-a lungul timpului cu Partida Romilor și, dacă trebuie să fim obiectivi, cei care au întreprins măsuri pentru romi au fost cei de la PSD, fie că vorbim de guvernarea Năstase, fie de altele de la început”, a declarat el.
Am auzit că la sediul PSD Bistrița este panică mare. Politrucii strigă în cor, din toți rărunchii, spăimântați: – Ne ia Lăcătuș, mă! Ne ia Lăcătușu! Săriți!
Domnule N Lacatus, in mandatul Cons. jud. 1992-1996, partidul romilor a avut doi(2) reprezentanti! Acum, aveti nevoie de PSD sa va ajute ? Pai,ce s-a intamplat ?
Ce le lipsesește romilor, pe plan politic vorbesc, este organizarea. Uitați-vă la udmr, sunt doar 5-6% etnici in România, dar sunt organizați si iată că udmr-ul, ne place sau nu, este o forță politică, mereu in cărți, fac și desfac guverne. Închipuiți-vă dacă romii s-ar organiza într-un singur partid! Romii sunt neoficial peste 10% din populație, dar dacă ne uităm la rădăcinile celor mai mulți bruneți, cred că sunt 20%. Plus că natalitatea este foarte mare în rândul lor, procentual cresc de la an la an. Am avea un președinte rom si majoritate parlamentară. Vă spun doar 3 cuvinte, Emil Neia Președinte!
Eu cred că locul 30 pe lista de consilieri CJ este meritat și eligibil pt Lăcătuș.El a fost ales pe lista consilierilor PNL,dar a trădat pt interese marunte.Cine trădează o dată,o va mai face.Lăsati țigăneala,candidati pe liste proprii si apoi mergeți cu cine vreti.Baftalo!
PĂREREA MEA!