Actualitate

Rareş Buhai, o minte sclipitoare

Cântă la chitară şi joacă fotbal. Cu toate acestea, cinci ore pe zi nu se dezlipeşte din faţa computerului. Are o minte de aur cu care l-a înzestrat Dumnezeu, dar înţelege că nu o poate şlefui dacă nu munceşte. Micul geniu al informaticii, Rareş Buhai, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, se pregăteşte de zor să câştige a treia medalie de aur în acest an, în Italia, la internaţionalele de informatică.

Rareş, felicitări. Cum ai reuşit să câştigi două medalii de aur la informatică într-un singur an?

Mulţumesc. Am muncit foarte mult, m-am pregătit pentru asta şi am reuşit să mă concentrez în concurs. A ieşit foarte bine. Informatica îmi place din clasa a V-a, de când am început să învăţ la şcoală această disciplină. De atunci am început să particip la olimpiade.

Cu ce rezultate?

Anul trecut am luat aur la Olimpiada balcanică pentru juniori, la acelaşi concurs ca şi cel de acum, dar varianta pentru juniori, de trei ani consecutiv am luat locul întâi la Olimpiada naţională de informatică, iar anul acesta am obţinut două medalii de aur.

Înţeleg că te-ai pregătit mult. Ce înseamnă „mult”?

Înainte de concursuri lucrez zilnic în jur de cinci ore, iar pregătirea constă în rezolvarea de probleme, de algoritmică de informatică, în general subiecte care se dau la aceste concursuri. M-a ajutat şi mă ajută foarte mult domnul profesor Gălăţan, care este coordonatorul lotului naţional de informatică. Acum mă pregătesc pentru concursul internaţional de informatică. Va avea loc în Italia, în luna septembrie. M-am calificat şi acolo şi la această competiţie participă peste 80 de ţări cu peste 300 de concurenţi. La olimpiada internaţională va fi un lot format din patru elevi. Eu, un elev din Ploieşti şi doi din Bucureşti.

Dificultatea subiectelor va fi mai mare?

În general este mai mare decât cea de la balcaniadă şi mă voi pregăti până atunci cât mai mult şi mai bine.

Cum e la concursurile acestea? Care e atmosfera?

În general, ne mai împrietenim. Nu e o atmosferă stresantă, chiar dacă aşa pare din afară.

Spune-mi care sunt planurile tale de viitor. Informaticienii buni sunt foarte căutaţi peste tot în lume şi sunt sigură că premiile pe care le-ai obţinut îţi vor deschide nişte uşi.

De studiat o să vreau cel mai probabil să studiez în străinătate şi după aceea nu m-am gândit ce voi face. Cu siguranţă că voi continua tot în acest domeniu, dar nu m-am gândit la ceva anume.

Unde ţi-ar plăcea să lucrezi?

De exemplu Google este una din cele mai bune companii care are şi pentru angajaţi cele mai bune oferte, dar nu neapărat că voi vrea acolo. V-am spus că nu m-am gândit la ceva anume. Mai este timp pentru asta. Liceul îl voi face la Bistriţa cel mai probabil.

Ai primit vreo ofertă de la universităţi?

Deocamdată, nu. Unele universităţi din ţară îi acceptă pe olimpici la naţionale drept admişi cu media zece. Din străinătate, nu am primit încă oferte, dar probabil că voi primi. Nu ştiu sigur unde mi-ar plăcea să studiez. Cele mai puternice universităţi în domeniu sunt în America, dar mai sunt câteva şi în Anglia. Sunt cele mai puternice centre din lume la informatică. Personal nu ştiu ce aş alege. Deocamdată mă pregătesc.

Ce părere ai despre Facebook?

Este o idee destul de reuşită. Se vede din numărul de utilizatori şi din încasările firmei. Eu am un cont de Facebook, îl folosesc în general ca să mai aflu informaţii, să văd ce lucruri le plac altora. Nu îl prea folosesc pentru a încărca poze. Mie mi se pare mult mai interesant motorul de căutare Google, care este cel mai puternic şi cel mai folosit la nivel mondial.

Mai ai timp şi pentru altceva în afară de informatică?

Da. În timpul liber cânt la chitară, mai joc fotbal, citesc.

La alte materii eşti la fel de bun la şcoală?

Am fost primul în clasă ca medie, în semestrul al doilea am luat numai medii de zece. Am mai participat la olimpiada de matematică. Am luat locul întâi la faza pe şcoală, la cea judeţeană nu am mai participat fiindcă s-a suprapus cu un concurs de informatică.

Şi româna îţi place să înţeleg?

Nu neapărat că îmi place, dar mă descurc foarte bine.

Multă lume se întreabă dacă un olimpic naţional e recompensat cumva de statul român.

Statul acordă premii. Este o premiere la Bucureşti la care se acordă sume destul de mari pentru medaliile la competiţii internaţionale, chiar şi peste o mie de euro. Pentru fiecare medalie obţinută la nivel internaţional se acordă bursă lunară în următorul an în cuantumul salariului minim pe economie. Anul trecut, am avut bursă de 700 de lei lunar pentru medalia de aur la Balcaniada de juniori. Anul acesta, voi obţine cel puţin două astfel de burse pentru competiţiile de până acum. Dacă mai iau premiu şi la cea internaţională, vor fi probabil trei, dar o să văd.

Bravo. Ajungi la salariul mediu pe economie. Cum ţi se pare suma şi ce faci cu banii?

Suma e OK. Banii îi folosesc pentru mine. Mi-am mai cumpărat chestii de care aveam nevoie, gen laptop sau alte lucruri pe care părinţii nu îşi permit să mi le ia. Îmi şi strâng bani pentru chestii mai mari de care voi avea nevoie.

Apropo, ce fel de computer ai?

Lucrez pe un laptop HP, dar folosesc ca şi sistem de operare Linux. Mi l-am pus să mă obişnuiesc pentru că e foarte folosit pentru servere şi, în plus, e gratis.

Te-ai distrat vacanţa aceasta?

Am mai făcut excursii mici cu părinţii, am mai ieşit aşa câte un weekend.

Îţi urez mult succes în Italia, să vii cu medalia de aur! Îţi doresc să ajungi acolo unde visezi şi să ne faci mândri în continuare, până nu pleci din ţară.

Mi-ar place să rămân în România, să am propria mea afacere, fiindcă eu cred că se poate dezvolta ceva în România în acest domeniu. Mi-ar plăcea să rămân în România fiindcă sunt român şi aş vrea să rămân în ţara mea. Aici mă simt cel mai bine.

Interviu realizat de Cristiana Sabău 

12 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.