După ce, la sfârșit de săptămână, toată lumea s-a înghesuit în special în marile magazine să se aprovizioneze cu alimente și dezinfectanți, luni au putut fi observate cozi în fața mai multor sucursale de bănci.
Aceasta fiindcă paznicii au primit ordine să lase puține persoane în incinta unităților bancare, restul fiind rugați să aștepte afară.
Și la Direcția de Venituri a Primăriei Bistrița, unde se plătesc taxele și impozitele locale, intrările în sediu au fost limitate chiar de la ușă.
Banca Transilvania și CEC Bank vor amâna plata ratelor pentru anumite credite ca urmare a situației create de către răspândirea virusului Covid-19 (coronavirus), informează www.wall-street.ro.
Potrivit sursei citate, conducerea Băncii Transilvania și-a anunțat deja clienții prin intermediul unui mesaj de faptul că va extinde perioada de grație pentru cei care dețin carduri de cumpărături.
”Dorim să te scutim de drumuri la bancă și extindem perioada de grație la cardul tău Star Gold, până în luna mai. Astfel, nu mai ai obligația de plata în lunile martie și aprilie. Prima obligație de plată o vei avea între 1-25 mai, așa cum vei regăsi în informațiile din extrasul de cont”, se precizează în mesajul trimis către clienți.
Băncile de la noi au decis, la nivel de sistem, să amâne plata ratelor pentru unele credite, pe o perioada detereminată, a anunţat Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). Potrivit oficialului BNR, urmează ca fiecare bancă să îşi anunţe clienţii.
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat că poartă discuţii cu mediul bancar pentru ca debitorii care au rate la bănci să poată plăti cu întârziere, prin prisma dificultăţilor generate de criza epidemiei de coronavirus.
„Avem discuţii cu sistemul bancar să amâne plata cu două-trei luni a ratelor”, a spus ministrul Finanţelor, precizând că reprezentanţii băncilor au răspuns pozitiv apelului făcut de guvern pentru găsirea de soluţii în vederea ajutorării populaţiei.
Întrebat dacă această amânare de plată ar fi doar pentru cei aflaţi în carantină sau pentru categorii mai largi de cetăţeni, Cîţu a spus că nu ştie încă, deoarece discuţiile nu au fost finalizate.
Ministrul de resort a arătat că se află în discuţii şi cu mediul de afaceri pentru găsirea de soluţii şi pentru companii, fiind luate în calcul măsuri fiscale care să îi sprijine pe întreprinzători.
Florin Cîţu a precizat că se vor face „injectări de lichidităţi”, astfel încât să se asigure plata salariilor, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale. El a făcut apel la populaţie să folosească plăţile online, având în vedere că „există nişte probleme la ATM-uri”.
Acum o lună am vândut niște acțiuni pe cere le dețineam la SIF Banat Crișana – preț: 2.870 lei
Dacă le vindeam azi as fi luat doar 2.000 lei.
Leul a ajuns la 4,8242 un euro.
Eu cred ca se va devaloriza cu 1 ban pe săptămâna.
4,83 săptămâna viitoare
4,84 peste doua saptamani
5,00 peste 18 saptamani. Adica la 1 august.
Tārile care au curs fix fata de euro Bulgaria, Danemarca etc. nu vor putea devaloriza moneda.
Evalorizare = dobânzile bancare (ROBOR) reduse.
Nu poți devaloriza din cauza cursului fix = cresc dobânzile. Asta le mai lipsea firmelor.
Norvegia, Suedia, Rusia au devalorizat moneda naționala cu câteva procente.
Un leu slab 5,00 – 5,50 / euro va ajuta firmele și va asigura LICHIDITATEA de care avem nevoie.