Actualitate

Clopotele bisericilor vor bate zilnic la ora 12.00. Mesajul Mitropolitului Andrei

IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului le-a transmis protopopilor, preoților, călugărilor și credincioșilor următorul îndemn, ”în actuala situație în care lumea este încercată de epidemia de coronavirus”:

1. La toate bisericile din Arhiepiscopia noastră să se tragă clopotele zilnic la ora 12:00.

2. Preoții imediat să zică rugăciunile începătoare, la care să adauge rugăciunea specială venită de la Sfânta Patriarhie.

3. Toți credincioșii, pe la casele lor, să spună rugăciunile începătoare și din Cartea de rugăciuni „Rugăciune la necazuri și supărări”.

4. Călugării și călugărițele la rugăciunile începătoare să adauge și „Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului”.  

5. Permanența Consiliului Eparhial se constituie în Comitet Eparhial de Urgență care va răspunde eventualelor solicitări ale preoților și credincioșilor. 

”Rugându-ne bunului Dumnezeu, promovând în spațiul public recomandările autorităților de stat, arătând iubire și solidaritate față de oamenii vârstnici, față de cei aflați în izolare sau în carantină, față de cei aflați în nevoi, nădăjduim să depășim această încercare prin care trecem. Nu uitați cuvintele Domnului Hristos:  „În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33)”, mai spune IPS Andrei.

https://www.facebook.com/permalink.php?id=168650790162590&story_fbid=1077461005948226

În urma măsurilor luate prin ordonanță militară, care interzic activitățile religioase în spații închise, Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca slujbele să se desfășoare în aer liber, de regulă lângă lăcașul de cult (altar de vară sau pridvor), cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanța de minimum un metru între participanți.

5 comentarii

  • În fiecare zi, la ora 12.00, clopotele din bisericile catolice bat în întreaga lume. Acest lucru se întâmplă neîntrerupt de peste cinci sute de ani şi are o legătură directă cu Bistrița. În anul 1456 Ioan de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, repurtează o strălucită victorie la Belgrad împotriva armatei turce a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul Constantinopolului care i-a adus recunoştinţa întregii lumi catolice. În urma victoriei în bătălia de la Belgrad papa l-a numit pe Iancu de Hunedoara: „atletul cel mai puternic, unic al lui Cristos”. S-a instaurat astfel o perioadă de 70 de ani de liniște relativă la granița de sud est a lumii creștine.

    Ca omagiu, papa Calixt al III-lea a elogiat victoria obţinută de Ioan de Hunedoara ca fiind ”cel mai fericit moment al vieţii sale” şi a legat semnificația decretului său cunoscut ca Bula orationum, prin care cerea ca toate clopotele bisericilor catolice din Europa să fie trase în fiecare zi la amiază la ora 12.00. ca o reamintire pentru credincioși de a veni la rugăciune, de această victorie contra oştirii otomane în bătălia de la Belgrad. Tot pentru a comemora ridicarea asediului, Papa a declarat „Schimbarea la Fața” marcată în calendar pe data de 6 August, data ridicării asediului Belgradului, Sărbătoare universală a bisericii.

    La Bistrița este cu atât mai semnificativ anunțul cu cât la începutul anului 1453, Ioan de Hunedoara a fost numit de regele Ungariei conte de Bistrița și Căpitan general al regatului. Totodată, regele a inclus în blazonul familiei de Hunedoara „Leii de Bistrița”. Cu siguranța în Bistrița, orașul învingătorului de la Belgrad clopotele bisericii Minoriților au răsunat cu glas de bucurie la ora 12 încă de acum 564 de ani. Ar fi frumos ca acest obicei să fie păstrat în continuare, cel puțin la Biserica Minoriților din Bistrița, rememorând în felul acesta legătura orașului cu marele erou al creștinătății care a fost Ioan de Hunedoara, cu istoria și tradițiile întregii lumi creștine.

  • Probabil că îndemnul IPS Andreicut către toate bisericile din arhiepiscopie să tragă clopotele zilnic la ora 12:00, are legătură cu o controversată afirmatie potrivit căreia dangătul de clopot distruge virusurile gripale, hepatice, tifoide, a scarlatinei și altor agenți patogeni ai infecțiilor, si are un efect dăunător asupra celulelor canceroase, contribuind la revigorarea organismului chiar și în condiții de alimentație insuficientă.
    Proprietățile vindecătoare ale dangătului de clopot erau cunoscute încă din vechime, cand pe vremea epidemiilor de ciuma, holera, etc., în mod constant băteau clopotele, și acest lucru nu era doar o superstiție, ci un mijloc dovedit de dezinfectare. Oamenii de știință atribuie efectul sterilizator al dangătului, spectrului ultrasonic al radiațiilor sonore, iar clopotele funcționează ca generatoare de energie în gama ultrasonică, care distrug mediul patogen.

  • In loc sa facem filosofie istorico-stiintifica pe teme confesionale mai bine sa ne rugam si sa admitem ca niciodata,in aceasta perioada moderna ,moartea nu a fost o amenintare atat de iminenta.Sa nu fie prea tarziu!Au mai fost situatii in care clopotele nu conteneau ziua si noaptea si nu conta de ce cult apartineau!!! Nu uitati ca pe unii ne-au ca deranjat clopotele!!!

  • Rugați-vă lui Hristos din inimă folosind propriile cuvinte, nu repetați ca papagalii rugăciuni din cărți. Hristos e aproape, nu e un Dumnezeu la care să nu poți ajunge…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.