Social

Echipele de robotică din Năsăud și Beclean au confecționat primele viziere pentru angajații din spitale

Echipa de robotică a Colegiului Național ”George Coșbuc” Năsăud, ”Cybersoul”, a confecționat și livrat primele viziere pentru personalul medical de la Spitalul Orășenesc Năsăud.

”În regim voluntariat, la sugestia celor de la Asociația Nație prin Educație, organizatorii competiției de robotică, la care s-a aliat și Clubul de Robotică „Cybersoul” de la Colegiul Național George Coșbuc Năsăud pentru confecționarea vizierelor pentru personalul medical din Spitalul Orășenesc Năsăud și Serviciul Ambulatoriu azi au fost livrate primele produse ale tinerilor robotiști CNGC”, anunță pe Facebook conducerea colegiului.

https://www.facebook.com/cngcnasaud/posts/3320774947951737

De asemenea și elevii de la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Beclean au trecut la confecționat viziere. Ei au scris că folosesc o folie de laminat, iar partea de susținere este tipărită 3D.

https://www.facebook.com/esentza.cnpr/posts/2811032085659881
https://www.facebook.com/esentza.cnpr/posts/2816727935090296

Ideea confecționării vizierelor la imprimante 3D i-a venit unui elev de 15 ani din Galați. Mihai David face parte din Echipa Microbots INC care a obţinut anul trecut medalie de argint la faza internaţională a World Robot Olympiad, categoria Open, eveniment ce a avut loc în Chiang Mai, Thailanda, așa cum scrie AICI.

Marinela Buruiană, iniţiatoarea clubului Sophia Science, a declarat că Mihai este atât de devotat cauzei sale încât se trezeşte noaptea din trei în trei ore pentru a pune un nou obiect la printat. 

„Avem neamuri care lucrează ca medici şi în farmacii şi ne-au spus că lucrează în linia întâi şi n-au nimic să se protejeze. De aceea ne-am gândit că poate ajutăm la nivel local. Dar am fost surprinsă să văd că, după ce am postat noi că ne-am apucat să facem vizierele, mesajul a fost distribuit în ţară. Dimineaţă aveam zeci de mesaje de la medici, farmacişti, maternităţi şi spitale chiar din toată ţara care ne solicitau măşti. Aşa am luat legătura cu conducătoarea grupului naţional din care facem parte, First Tech Challenge, şi la care sunt afiliate 180 de echipe din toată ţara şi am trimis modelul ca să se ocupe şi ei de aprovizionare pe zona lor. Dacă azi aveam 3.000 de viziere, pe toate le dădeam. Nu sunt omologate sanitar, dar pot fi dezinfectate şi cu substanţe şi cu ultraviolete şi tot sunt mai bune decât nimic. E trist că oamenii nu au cum să se apere. Nu ne dorim niciun ban, le donăm. Am reuşit să vorbim cu firme care ne ajută cu materiale. E tot ce putem face şi noi pentru oamenii care stau în spital pentru sănătatea noastră”, a declarat Marinela Buruiană.

7 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.