Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali (primari, consilieri locali, consilieri județeni inclusiv președinți și vicepreședinți de CJ), până cel târziu la 31 decembrie 2020, alegerile locale urmând să fie, mai mult ca sigur, amânate. De asemenea, se simplifică procedura depunerii candidaturilor, fiind redus numărul de semnături necesare.
”Este evident că, în această situaţie de criză, nu se pot desfăşura activităţi specifice campanii electorale şi că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Aşadar, trei instituţii, Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul de Interne şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei au iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă de prelungire a mandatelor aleşilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”, a spus vicepremierul Raluca Turcan.
Se simplifică procedura depunerii candidaturilor, fiind redus numărul de semnături necesare, cu posibilitatea ca în locul listelor de susţinători să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuţii electorale în valoare de cel puţin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcţia pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii de bază minime pe ţară pentru campania electorală la nivelul judeţului.
Premierul Ludovic Orban a afirmat că este din ce în ce mai puţin probabil ca alegerile locale să aibă loc în 28 iunie, așa cum s-a stabilit de principiu.
Vom sta in casa si atunci , cum stam si acum.Ne am saturat sa alegem incompetenti si hoti care se lupta doar pt.buzunarul lor.
Nu se mai fac ALEGERI ANTICIPATE ?
Așa ceva …
Cu cât o sā fie alegeri mai târziu, cu atât o sā fie mai bine pentru USR.
PNL se erodeazā la guvernare iar voturile pierdute de PNL merg la USR.
Anticipez următoarele rezultate:
PNL:30%
USR: 25%
Așa că dragi locuitori ai urbei, programul de asfaltare-viteză, se amănă până la iarnă! Nu de alta, dar banii „munciți” cu ocazia lucrărilor, nu vor fi de ajuns până la alegeri!
Adrian C ! USR 25%??? Să fim serioși, nu toți avem nara prăfuită !!
ce bulan are cretu, asa ceva, incredibil l-au ajutat chinejii pretenii lui
Doamne cu ce ți-am greșit? Încă șase luni cu Crețu și Niculae? Încă șase luni cu PSD? Doamne ferește-ne și scapă-ne repede de ei.
Bistrița are deja două parcuri industriale. Unul vechi și unul nou cu viziune. Ar fi frumos (în aceeași logică) daca primarul ne mai poate face o pârtie la „mecanica”. Ca să nu se îngrămădească toată lumea la cea „veche”
La locale votați pe cine vreți, eu oricum nu am drept de vot.
Pe dl. Turc nu îl cunosc, îl cunosc pe fratele mai mic dânsului (L. Turc) am fost colegi de clasă.
Își mai aduce aminte cineva de “Magazinul Fortuna” de înainte de 1989?
La ce criză economică o să vină, alegerile sunt o fiță !!! Uite în Franța au făcut alegeri locale în plină epidemie și acum alegătorii sunt luați cu izoleta. Așa că florean să nu se mai viseze președinte CJ deocamdată!
Circarii din CL si CJ , edilii si tata haita ar trebui sa lucreze fara indemnizatie. Dupa atatea cheltuieli cu Pandemia Romania nu isi mai poate permite sa tina acesti tocatori de bani din bugetul saracit trimis de popor. Nu le convine sa plece si sfatul inteleptilor pe localitati sa preia administrarea . Cu siguranta ar fi mai bine si s-ar fura cu mult mai putin .
Amânarea alegerilor locale ar putea fi un bun prilej pentru adoptarea modificarilor legii electorale in sensul alegerii primarilor in două tururi de scrutin si a presedintilor de consilii judetene din rândul consilierilor judeteni.
Prin aceasta s-ar pune capăt samavolniciei PSD care prin Ordonanţa 55/2014 cunoscuta sub numele de ORDONANŢA TRASEIŞTILOR permitea migraţia aleşilor locali. Acest act total nedemocratic a scandalizat marile cancelarii ale lumii. De altfel si Curtea Constituţională a României a decis, in decembrie, 2014 că Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 55/2014, privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Cu toate astea OUG 55/2014, a produs efecte pe parcursul celor 45 de zile, astfel că peste cinci mii de primari şi consilieri au schimbat partidul în urma ordonanţei privind migraţia aleşilor. Cei mai mulţi s-au îndreptat către Partidul Social Democrat, marii perdanţi fiind alesii locali ai PNL. La scrutinul din anul 2016, legea cu alegerea primarilor intr-un singur tur a conservat avantajul obtinut in mod nedemocratic si chiar neconstitutional de către PSD prin efectele OUG 55/2014, rămânând cu primarii traseisti. Acesta este motivul pentru care PSD-ul se opune cu atâta inversunare la revenirea alegerii primarilor in două tururi de scrutin.
Bravo Paul, exact asta trebuie facut.