Purtarea materialelor de protecție a nasului și gurii este obligatorie de vineri, în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, și într-un oraș din Bistrița-Năsăud. Este vorba de Beclean, acolo unde Comitetul Local pentru Situații de Urgență Beclean a hotărât, prin decizia nr. 6/08.04.2020, ca ”purtarea materialelor de protecție a nasului și a gurii să devină obligatorie în spațiile publice din orașul Beclean pe timpul stării de urgență, în contextul prevenirii îmbolnăvirii de Covid-19”.
Potrivit deciziei menționate sunt permise orice tip de măști de protecție, medicale sau artizanale, de unică folosință sau reutilizabile, orice materiale care să acopere nasul şi gura în spațiul public (inclusiv eșarfe).
Măsura va fi aplicată de către toate persoanele întrucât ”este o metodă prin care se poate reduce riscul epidemiologic de transmitere a virusului SARS-CoV-2 în rândul comunității”.
Decizia va intra în vigoare începând cu data de 10 aprilie 2020, astfel încât populația să aibă timpul necesar pentru a se informa și a-și procura sau confecționa măști de protecție.
Utilizarea măștilor de protecție reprezintă un subiect controversat. Specialiștii și autoritățile de la nivel mondial sunt împărțiți în două tabere: cei care recomandă utilizarea măștilor de protecție doar de către cei bolnavi și îngrijitorii acestora și cei care recomandă utilizarea măștilor la scară largă. În ultimul timp însă, din ce în ce mai multe țări au început să recomande populației să folosească măști confecționate acasă, din materiale la îndemână.
Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din America (CDC- Center for Disease Control and Prevention) susține în continuare ca măștile chirurgicale și N-95 să fie folosite doar de cadrele medicale, însă recomandă folosirea măștilor textile în zone publice, mai ales în regiunile cu transmitere comunitară ridicată. În China, se recomandă mult mai frecvent folosirea măștilor.
Recomandările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt ca doar cei care au simptome respiratorii și cei care îi îngrijesc pe aceștia să poarte măști. Însă acest lucru s-ar putea schimba, conform unei declarații către BBC News: „OMS deschide din nou această temă de discuție și analizează noile dovezi pentru a vedea dacă ar trebui sau nu să schimbăm recomandările asupra utilizării măștilor”, a spus David Heymann, Președintele Comitetului consultativ OMS.
Unul dintre studiile luate în considerare de OMS arată că, în funcție de fiziologia pacientului și condițiile de mediu (precum umiditatea și temperatura), norul de vapori cu particule infecțioase eliminat în atmosferă prin tuse sau strănut poate străbate până la 7-8 metri.
Pe 3 aprilie, Dr. Mike Ryan, unul dintre experții de top OMS a declarat că atâta timp cât sunt respectate măsurile de distanțare socială și spălatul des pe mâini: „Trebuie să păstrăm măștile chirurgicale și măștile de protecție respiratorie pentru personalul din prima linie (…), dar ideea de a folosi metode de acoperire pentru căile respiratorii nu este una rea”.
Măsura este foarte bună. Trebuie extinsă și în celelalte localități. Mai puțin țăranii când lucrează în grădină sau pe câmp. Fiți optimiști. Peste câteva zile toate farmaciile vor fi aprovizionate. Nu este de glumit. Am băiatul și nora medici, în prima linie, în Franța. Se moare în chinuri groaznice. Să fiți sănătoși.
Asa ar trebui si la Bistrita !Dar pe Cretu si laudarosul Niculae ii doare fix in cur!!Vicele asta se viseaza tot un campanie electorala !Si zilnic vedem ce realizari are el !Nesimtit!!
Nenea Mitru,
Cu respect, ESTI PROST GRĂMADĂ!