România este în stare de urgență până la mijlocul lunii mai, conform decretului prezidențial, iar autoritățile fac apel la oameni să nu se relaxeze în perioada următoare, deoarece hopul nu a fost trecut.
”Cel mai important lucru este să păstrăm distanțarea socială. Dacă nu respectăm regulile de Paște, vom putea avea creșteri în 14 zile. Vor fi pomeni, după sărbători. Riscăm ca în 14 zile să avem un număr de infecții crescut rapid. Dacă nu respectăm regulile, peste 14 zile o să culegem roadele tragice. Încă hopul nu este trecut. Autoritățile nu pot opri virusul, oamenii trebuie să ne ajute”, a declarat la Digi 24 șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
Raed Arafat a adăugat că restricțiile ar mai putea dura încă trei-patru săptămâni. ”Restricțiile pot să mai dureze 3-4 săptămâni. Eu zic că trebuie să așteptăm până în mai pentru relaxare. Comportamentul populației este extrem de important, iar rugămintea mea pentru toți este să nu ia în considerare ceea ce se vorbește în spațiul public, că e gata, că ne relaxăm, că nu mai este nevoie să ne protejăm. Nu suntem în situația de a impune o relaxare a măsurilor. Este posibil să existe o relaxare a călătoriilor în scop turistic, dar tot limitat va fi dreptul de a ieși din țară. Eu cred că în primul rând oamenii nu vor călători. Va exista o temere în privința acestui virus. Nimic nu este clar deocamdată. Noi am zis că este posibil să avem o revenire a virusului în toamnă, încă nu știm cum se va comporta, deci oricând poate exista o urcare a numărului de cazuri și atunci trebuie să fim pregătiți să luăm măsurile care se impun, adică noi restricții”.
El a transmis: ”Rog populația să nu meargă în vizite de Paște, să nu primească alți oameni în case. Dacă au ceva de dus, să lase la ușă și să plece. Până la găsirea unui vaccin, măsurile de igienă, masca pe față, distanțarea socială, toate aceste măsuri vor continua și după ce trece valul. Acestea sunt măsuri de conviețuire cu virusul respectiv, care nu dispare, cel puțin nu vedem să fie semne în acest sens. Dacă aveam un vaccin era mult mai simplu, dar și după ce vom avea o relaxare a măsurilor, măsurile de igienă și distanțare socială vor fi menținute. Din acel moment, soluția este în mâinile populației, toți vor avea o responsabilitate foarte mare”.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat: ”Noi trebuie să ne obisnuim să conviețuim încă vreo două sezoane cu acest virus. O parte din populație se va imuniza. O parte din populație va învăța să se protejeze. Cred că se va transforma în gripă sezonieră, sper să stabilizăm virusul și să facem un vaccin. Ar mai putea fi un vârf în toamnă, dar nu de aceeași amploare”.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a afirmat că după perioada 25 aprilie – 1 mai autorităţile vor vedea dacă se va înregistra o creştere vertiginoasă a numărului de cazuri.
“Suntem pe o zonă de platou pentru că avem în jur de 300 de cazuri noi zilnic, cu mici variaţii, am avut săptămâna trecută o zi când am avut aproape 550 de cazuri, dar în rest această fază de platou aparent arată un soi de stabilizare a situaţiei, dar nu pot să afirm că va rămâne aşa. Aşteptăm perioada 25 aprilie – 1 mai să vedem dacă ne aflăm în zona aceasta de platou sau vom asista la o creştere vertiginoasă a numărului de cazuri”, a spus Rafila.
VEZI ȘI:
Cu ce să oprim noi virusul, când sistemul de sănătate îi de 30 de ani într-o situație dificilă. Ar trebui să vă luăm de urechi pe toți guvernanții din 89 si pana acum, fiindcă ați distrus tot. Medicii au plecat cei mai mulți să caute un trai si un respect mai bun din partea autorităților. Numai minciuni electorale că se fac spitale. Prin unele județe s-au mai modernizat dar prin altele îi dezastru.