Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, le-a mulțumit românilor care au înțeles mesajul autorităților și au păstrat distanțarea socială în perioada Paștelui. Acesta a spus că România este aproape de atingerea vârfului pandemiei.
“Mulţumesc populaţiei care a înţeles mesajul şi să aibă răbdare încă 7-10 zile. E un moment greu, dar ne trebuie credinţă şi speranţă pentru ca următoarele sărbători să le petrecem împreună (…) Suntem aproape de un vârf şi sperăm ca apoi să avem una-două săptămâni de stabilitate, după care să începem să scădem ca număr de cazuri noi”, a spus ministrul, duminică, la Antena 3.
Nelu Tătaru a mai precizat că, dacă nu sunt respectate măsurile de distanțare socială, vârful pandemiei ar putea însemna 12.000-15.000 de cazuri în România.
“Izolarea la domiciliu a permis consumarea acestei boli, ca să nu mai avem transmitere comunitară. Nerespectarea măsurii face ca numărul de cazuri să crească. Putem avea 12.000-15.000 de cazuri în vârful pandemiei, poate chiar şi mai mult, dacă nu se respectă măsurile. Dar sper ca trendul să rămână acesta, lent”, a spus ministrul.
La altă televiziune el a mai menționat: „Ce pot să vă spun e că fiecare localitate, fiecare focar, fiecare transmitere este urmărită îndeaproape, la nivelul Ministerului (n.r – Sănătății) și la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență. Fiecare comunitate are o manifestare, fiecare comunitate are un focar, fiecare localitate are o transmitere locală mai ușoară sau mai accentuată. Din acest motiv, după cum ați putut vedea și dumneavoastră, avem și un număr de cazuri diferit în fiecare localitate. Majoritatea românilor au înțeles mesajul, iar Noaptea de Înviere a fost o noapte liniștită, o noapte de suflet, o noapte în care fiecare dintre noi am avut speranță. Au fost și comunități, cum ați arătat și dumneavoastră, unde lumea a înțeles într-un alt mod să respecte regulile. Țin să menționez că, în funcție de respectarea acestor reguli, vom avea și viitorul acestei pandemii. Un viitor care poate însemna un vârf lent, cum spuneam, pe care o să îl vedem la 7 – 10 zile după Sărbătorile Pascale, sau poate fi un vârf ascuțit, care se poate prelungi, cu o creștere a numărului de cazuri spre 15.000 și chiar mai mult. În aceste condiții, fiecare localitate, mă repet, va fi evaluată și se vor lua măsurile necesare”, a afirmat Nelu Tătaru.
Ministrul a subliniat că „va fi o creștere a numărului de cazuri”, dar nu neapărat una „exponențială”: „Nu neapărat exponențială, dar va fi o creștere. Vom avea și un număr de decese. Gândiți-vă că avem 248 de pacienți internați în terapie intensivă, o parte dintre ei pe suport ventilator, și atunci comorbiditățile care există la acești pacienți pot duce și la deces. Vom avea o creștere – față de ieri avem o creștere cu 328 de cazuri, avem și 17 decese în plus – dar, mă repet, nu este acea creștere să vedem o dublare de la o zi, la alta. Încă avem o creștere lentă, pe care trebuie să o menținem în acest ritm, pentru a putea păstra și o activitate normală în unitățile spitalicești, a nu pune presiune în unitățile de primire urgențe și nici pe corpul medical sau pe aparatura existentă”.
Nelu Tătaru a mai spus la Digi 24: ”Încă suntem precauți și menținem măsurile de izolare, nu vorbim de relaxare deocamdată. Ne vom raporta la recomandările OMS. Aceste măsuri se referă la anumite relaxări privind orele la care putem ieși din casă, dar vor veni cu mai multe restricții, cum sunt mască și mănuși. La anulare ne gândim să redeschidem anumite spații, anumite locuri de muncă, dar nu la reluarea competițiilor sportive. Sunt multe propuneri de la Comitetul științific. Vom face o evaluare cam peste o săptămână după sărbătorile pascale. Aceste măsuri de relaxare vor veni în momentul în care vom vedea acea curbă a cazurilor noi sau a cazurilor critice începe să scadă. Le vom lua în funcţie de fiecare comunitate în parte şi în funcţie de fiecare focar. Relaxarea va fi în funcție de ore, cu protecție, în mod diferit de categoriile de vârstă, și de fiecare localitate. Va fi un program în care persoanele în vârstă se vor putea relaxa. Măsurile de relaxare nu înseamnă reluarea adunărilor publice, competițiilor sportive, a mall-urilor și a centrelor comerciale. Ne gândim după urmatoarele 3 luni, există o dinamică și trebuie evaluată”.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune că data de 15 mai este o dată rezonabilă pentru relaxarea unor măsuri. ”De mai bine de o lună copiii României stau în casă. Medicii spun că sănătatea lor poate fi afectată din cauza lipsei mişcăriii şi a soarelui. Copiii, sigur, în timpul zilei trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge, să facă mişcare, dar probabil că trebuie să ne gândim un pic şi la persoanele vârstnice, care să fie încurajate eventual să facă plimbări, să facă mişcare, în cursul serii, când circulaţia este redusă. Se poate lua o decizie care nu trebuie să fie neapărat extinsă la nivel național, dar măcar la nivel local pentru județele care întrunesc criterii de admisibilitate, să se poată ridica o parte din măsuri”.
Cel mai recent raport al OMS arată că paşii de ridicare a restricţiilor trebuie să fie făcuţi gradual, cu intervale de timp pentru a evalua impactul lor, ideal fiind un interval de minim două săptămâni – care corespunde perioadei de incubaţie a virusului – între fiecare măsură de restricţie ridicată.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, le-a mulţumit celor care au respectat indicaţiile autorităţilor de a sta acasă de Paști: ”Nu pot rămâne indiferent în faţa eforturilor dvs. Rugăminţile noastre au fost aplicate într-un mod exemplar cum poate nu s-au aşteptat cei care îşi doreau să speculeze negativ acest moment. Dovada dumneavoastră de respect şi patriotism pentru toată munca noastră din spatele acestor zile a fost cu adevărat impresionantă şi vă spun din suflet mulțumesc! Nimic nu poate avea rezultat fără unitate, împreună am fost şi suntem o mare echipă care luptă pentru acelaşi scop, iar dvs. aţi înteles acest mesaj întru totul. Aceste zile îmi oferă sentimentul de împlinire a misiunii faţă de cetăţeni şi faţă de România”.
VEZI ȘI:
Păi da stăm în casă, că voi politicienii ar trebui să de 30 de ani nu ați făcut nimic pentru sistemul de sănătate, absolut nimic. Dar bani și taxe ați știut pune, mai ales pe mediul de afaceri privat. Nu am auzit pe tovarășii politicienii să vină și să zică; doneze salariul sau pensia pe …. luni pt a ajuta spitale s-au azile de bătrâni, dar ați știut cere autorităților care sunt in slujba voastră să amendeze cât mai multă lume. Pe voi toate vă i-au pe nepregătite. Singurul lucru care vă caracterizează este lipsa bunului simț.
In sfarsit o aparut unul mai destept decat ministru sanatatii , specialstul TATARU. Acest super, doxa , inteligentul si mega virusologul NELU este printre noi. Jos Guvernul ! Sa vina Nelutu !
Izolarea la domiciliu -abureala, veniti la sate sa verificati un pic ce high life e pentru unii, care nu au lege, nu au restrictii etc. De patru sau cinci zile numai bubuituri de ATV uri aud, toti belitii umbla de numa’ sigur pe propria raspundere, birturile cum sunt inchise toti umbla unii la altii pentru una mica, o gramada de masini, rude sau voluntari consacrati veniti sa “ajute” pe cei varstnici. Noi prosti stam in casa, ei restu’ nu au nici o treaba, se vor intoarce la oras fara pic de jena. Despre ce vorbim?
Dacă nu știi despre ce vorbim, de ce comentezi? Citește articolul de mai multe ori și într-un final vei înțelege despre ce e vorba, chiar dacă ai dificultăți în a înțelege un text simplu. Nu ne întreba pe noi despre ce vorbim, că nu îți face nimeni un rezumat.
Bun, mai stăm in casă izolați, virusul va dispărea pentru că nu se va mai putea răspândi iar cei infectați se vor vindeca. Gata, am scăpat de virus, vom da drumul la activitățile economice, business as usual.
Dar virusul, pe planetă, încă mai face ravagii. Ce se va întâmpla dacă din Africa sau America de sud, direct sau prin intermediul Occidentului, virusul va ajunge înapoi în țară? Vom reveni la situația din martie și vom institui o noua carantină? Probabil vom fi mai pregătiți cu un douăzeci treizeci de procente de populație imunizată dar marea masa va fi din nou carne de tun.
Aș vrea sa stiu cum vor gestiona autoritățile perioada de după vârful pandemiei, ce măsuri vor lua ca să nu reapară virusul? Daca au astfel de măsuri de ce nu le-au aplicat la începutul pandemiei, să nu ajungem în situația asta? Sau poate au alte strategii, și atunci ar fi bine să ni le comunice să vedem cât sunt de competenți și să știm la ce să ne așteptăm.
Personal cred că vom scăpa de această nebunie fie prin imunizarea întregii populatii, fie prin apariția unui vaccin sau printr-un miracol, adică o slăbire a virulenței virusului. Alte variante nu văd și de aceea vreau ca autoritățile sa ne spună ce au pregătit în continuare. Asta dacă au un plan, ceva, și nu bâjbâie sau vor trage de timp în speranța că va apărea o minune.
Gicu . Ai dreptate. virusul a fost creat tocmai cu acest interes, sa revina periodic sa dea cate o tura de doua ori pe an. Scopul este unul cat se poate de pervers. Slabirea economiei lumii, imbogatirea companiilor farmaceutice a celor care vor gasi tratamentul si vaccinul si trimiterea pe lumea aialalta a celor neputinciosi, batrani in primul rand de care societatea triumfala robotizata nu mai are nevoie si spun ca sunt o povara financiara. Vor veni si alte Pandemi cu noutati desigur si cu alte mutante. In final va veni si cel de-al treilea cu bombite atomice de ultima generatie cu injumatatirea omenirii si poate chiar mai mult .