ACTUALIZARE Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că este importantă în continuare respectarea tuturor măsurilor și că, în acest moment, suntem pe o pantă lină, descrescătoare, dar mai trebuie rezistat două săptămâni şi jumătate. În caz contrar, nu vor putea fi relaxate prea mult măsurile începând din 15 mai.
”Sunt mai multe impoteze, dar fiecare dintre acestea depinde de cum ne comportăm până în 15 mai, în sensul în care fiecare dintre noi trebuie să respecte măsurile impuse. Scenariile nu sunt doar chestiuni de plan, de imaginaţie sau de variante teoretice, ţin de viaţa reală, de ce se întâmplă în practică. Dacă vom respecta toate condiţiile, evident că vom implemementa un scenariu benefic. Dacă în week-end lumea se relaxează, doreşte să meargă la plajă, nu respectă ordonanţele militare, distanţarea socială, tot ceea ce au recomandat specialişii şi până în 15 mai se vor înregistra creşteri de cazuri, atunci evident că din 15 mai nu vor exista scenarii care pot fi discutate de acum”, a spus ministrul de Interne.
El a adăugat: ”Din datele noastre, nu există acum înregistrată o explozie de cazuri şi un număr care să intre într-o zonă de alarmare. Suntem în acelaşi trend, chiar pe o pantă lină, descrescătoare, ceea ce înseamnă că am aplicat măsurile necesare, iar cetăţenii au fost responsabili. Gândim măsuri care se relaxează total sau parţial, dar nu aş dori să fac acum o previzune pentru că nu este corect faţă de grupul în care lucrăm, pentru că toate sunt doar analize. Acestea sunt doar efecte ale comportamentului nostru. Dacă avem un comportament corect, s-ar putea ca din 15 mai să avem mai multe măsuri relaxate. Dacă exagerăm şi mergem să facem grătare, întindem chefurile, mergem fără mască şi mănuşi atunci din 15 mai din păcate nu vom putea relaxa foarte multe măsuri”.
Ministrul Vela a afirmat că respectarea tuturor măsurilor până în 15 mai poate aduce o perspectivă optimistă. ”Nunţile se pot organiza şi acum, vă puteţi căsători în pace şi linişte, dar cu 8 persoane, până în 15 mai, pe durata stării de urgenţă. După 15 mai, în funcţie de cum evuluează situaţia epidemiologică, vom lua o decizie în cadrul CNSSU în legătură cu numărul de persoane care pot participa la evenimente de ordin personal, de genul nunţilor. Ca să ajungem într-o fază optimistă şi de perspectivă, în care să putem ajunge de la 8 la un alt număr de persoane, trebuie ca până în 14-15 mai să fim foarte conştiincioşi, foarte responsabili, să respectăm prevederile ordonanţelor, să respectăm distanţarea socială, să aplicăm toate condiţiile de igienă personală, să purtăm mască, mănuşi dacă este cazul, să ştim cum să evităm locuri aglomerate, să respectăm condiţiile de la intrarea în magazin pentru a avea răbdare să nu fie mai mulţi oameni în acelaşi loc. Cheia este la fiecare între noi. Depinde de comportamentul nostru şi de ceea ce mai răbdăm un pic încă”.
Premierul Ludovic Orban este convins că de 1 Mai oamenii vor fi responsabili în privinţa respectării restricţiilor, iar dacă vor ieşi din case o vor face fără să apară un risc suplimentar de răspândire a virusului.
”Oamenii, ca şi de Paşte, ca şi în alte ocazii, duminici, zile libere, sunt convins că de 1 Mai vor fi responsabili şi vor respecta regulile şi că dacă vor ieşi vor face astfel încât să nu existe un risc suplimentar de răspândire a virusului. Au fost emoţii legate de sărbătoarea Paştelui. Suntem deja la zece zile, se vede că de Paşte totul a fost în regulă, nu există o creştere a numărului de infectări şi în ciuda temerilor şi avertismentelor lansate, până la urmă cooperarea între biserici şi autorităţi a dus la eliminarea aproape totală a oricărui risc epidemiologic. De 1 Mai sigur că oamenii vor avea probabil tendinţa de a ieşi mai mult, dar trebuie să respecte regulile care sunt stabilite”, a spus el.
Ludovic Orban a precizat că ridicarea restricţiilor se va face gradual şi că se va urmări impactul, pentru a nu exista risc epidemologic. “În primă fază vom ridica acele restricţii pentru care există cel mai mic risc epidemologic. Ridicarea se va face gradual. Vom aştepta o perioadă de timp, de 15 zile, pentru a vedea dacă sunt efecte privind răspândirea virusului, după care vom trece la următoarele măsuri. După 15 mai vom elimina restricţiile de circulaţie în interiorul localităţii şi de asemenea vom păstra doar anumite restricţii pentru deplasarea în afara localităţii. Nu va fi interzisă. Va fi o listă a motivelor întemeiate pentru care se poate ieşi şi care va fi o listă mai largă decât listele obişnuite. Dacă dăm drumul la restaurante, trebuie să pregătim nişte reguli şi proprietarii vor trebuie să se adapteze acestor reguli. La fel şi în cazul deschiderii unor creşe, grădiniţe. Este o problemă legată de copii. În familiile monoparentale, chiar dacă beneficiază de plata de indemnizaţiei de 75%, sunt foarte multe mame şi taţi care pot risca pierderea locului de muncă dacă stau acasă, iar angajatorul le cere să vină la serviciu. Trebuie găsită o modalitate”.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat: ”Este cam multă mişcare. Vine 1 Mai, 2 şi 3. Este un week-end de foc care poate da peste cap sau nu orice focar care este în desfăşurare în acest moment. Ţine foarte mult de noi. Se vorbeşte de o relaxare în perioada când expiră această prelungire a decretului prezidenţial. În condiţiile în care sărbătorile pascale au fost relativ liniştite, preconizăm 10.000- 12.000 în ultima săptămână, acum. Rămân 1, 2 şi 3 mai, având în vedere ce am putut vedea ca şi migrare populaţională. Dacă la fel, avem o linişte de 1, 2 şi 3 mai, rămâne ca în următoarele două săptămâni, până pe 15, să vedem o scădere a numărului de cazuri, o scădere a numărului de decese şi o scădere a numărului de cazuri care sunt internate în terapie intensivă. Dacă se petrece acest lucru, putem gândi după 15 mai nişte măsuri ca să ridice nişte restricţii”.
Secretarul de stat Raed Arafat a spus: ”Încă nu suntem pe un trend descrescător. Asta depinde de ce face populația. Dacă continuăm să ne relaxăm fără să respectăm regulile prea devreme, riscăm să nu mai putem ridica restricții. Depinde ce facem mâine. Aud de la colegi că oamenii circulă ca înainte și cred că am scăpat. Rugămintea este să mai rămână acasă și să limiteze ieșirile”.
Hoțul strigă hoțiii! Întreabă-i pe Lazany și pe Radu Moldovan de la ce firmă a cumpărat Spitalul Județean 4000 de măști la 50 de lei bucata, preț umflat de 100 de ori. Sigur nu era firmă cu administrator liberal.
Da d-le Florean. Pentru „Hoțul strigă hoții! ” sunteți cel mai elocvent exemplu! 🙂
domn ministru lasati-i la dracu pe toti consumatorii de mici. isi asuma prostia .
Mihai f esti un Bou !…..pesede , ciuma rosie !
Ce sa-ti povestesc Floreane! Voi cinstitii planetei! Poate ne spui cum de pretul unei masti care costa 10 bani a ajuns sa coste 7 lei? Poate ne spui cum de o firma cu sediul social intr-un coteț din Giurgiu poate sa castige licitatii de milioane de euro. Poate ne spui de ce „Washington Post” scrie un articol „Pandemie de coruptie” in care Romania este comparata din cauza coruptiei cu Columbia si Bangladesh in care „guWernerul meu” condus de patriotul de origine maghiară Ludovic Orban au dat tunuri dupa tunuri!