În 15 mai, când trecem de la stare de urgență la stare de alertă, intră în vigoare prima etapă de relaxare. Rămân în continuare o serie de restricții, iar oamenii vor fi obligați să poarte măști de protecţie în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
Circulația în afara locuinței/gospodăriei în interiorul localităților se va face cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.
În 15 mai se pot redeschide, cu respectarea unor reguli speciale:
- cabinetele stomatologice
- saloanele de înfrumusețare și frizeriile
- hotelurile (rămân închise sălile de fitness, saunele, piscinele interioare, restaurantele, barurile, cafenelele, cofetăriile, locurile de joacă din incinta lor)
- bisericile
- magazinele din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului (cazul celor de la Bistrița, Retail Park și B1 Shopping)
- muzeele și sălile de expoziții
În afară de cele menționate, din 15 mai puteți merge și:
- în afara localității, în anumite situații (aici detalii)
- să practicați activități reacreativ-sportive individuale în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit, etc.) cu participarea a cel mult 3 persoane
- în parcuri, cu excepția locurilor de joacă
Rămân închise restaurantele, cafenelele, terasele, barurile, mall-urile.
Nu se pot organiza mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau orice alte întruniri în spații deschise, precum și activități culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfășurate în spații închise.
Rămân suspendate zborurile și transportul rutier spre și dinspre țările din zona roșie de risc epidemiologic.
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile care vor fi luate după data de 15 mai în cadrul stării de alertă, proiect care va merge spre aprobare în Parlament.
VEZI ȘI:
Acești inși sunt de o incompetență și de o prostie rar întâlnite. Păi ne ziceau că nu ne mai trebuie declarația lui pește prăjit, acuma o dau la întors? Și atunci unde este relaxarea, stimate pavela? Am susținut și susțin, ridicarea stării de urgență se face doar din rațiuni economice, nici într-un caz pentru persoane, se dorește păstrarea controlului asupra acestora, prin păstrarea cretinei declarații, care, să fim serioși, nu ajută la nimic… Mai ales că nu mai pot fi date abuzivele amenzi, fără determinarea criteriilor și a faptelor pentru care se acordă minimul amenzii și maximul acesteia. Nu mai sunt bani pentru șomajul tehnic și trebuie repornită economia pentru a produce bani la bugetul de stat, pentru a putea fi plătită cohorta de bujetari flămânzi și livizi. Hai că poate celebra stare de alertă va veni cu măsuri și mai și, accentuându-ne încă odată faptul că toate aceste decizii au în ele un mare hazard și întâmplare, fiind apanajul unor neaveniți, total nepregătiți. Pavela, un sfat gratis, fă și mai restrictivă declarația pe propria răspundere, dă voie omului să iasă doar o singură dată pe lună din casă, iar motivul să fie unul cu adevărat urgent, de viață și de moarte. Stați liniștiți, vă punem noi la punct la alegeri, fi-r-ați să fiți de psdiști vopsiți!
După cum spunea șică gazolină „nu mai are rost să fie trimiși bugetarii în șomaj tehnic că expiră starea de urgență”, oare asta este cauza pentru care nu a mai fost prelungită? Pare că da… Scapi de niște escroci, dar dai de alții, la fel de mârșavi, nocivi și dăunători, doar că sunt „voxâți” în galbân. Ciuma roșie+ciuma galbenă=DEZASTRU, HOȚIE, FRĂȚIE și GOLĂNIE
Cu acest prilej de etapă a pandemiei, Primaria Bistrița ar trebui să redeschidă toaletele publice în Parcul municipal și cismelele de apă potabilă din locurile de intensă circulație publică. Și pentru că se anunță o vară fierbinte mulți înotători așteaptă cu nerăbdare și redeschidea strandurilor… cu tarife acceptabile și măsuri preventive de sănătate publică.
În perioada pandemiei se mai și citește. Colegul de mai sus s-a inspirat din „Jocul ielelor” de Camil Petrescu(1894-1957). Eu aș merge mai departe cu paralela,la „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, roman de Ken Kesey(1935-2001-american).