Vremea rece din acest început de vară a făcut ca, în luna mai, să mâncăm cireșe din Grecia fiindcă cele de la Cireșoaia nu s-au copt. Ne apropiem încet de jumătatea lunii iunie și abia acum fructele încep să se înroșească, așa cum se poate vedea din această postare.
Satul Cireşoaia, situat la circa 45 kilometri de municipiul Bistriţa şi 10 kilometri de oraşul Beclean, are o populaţie preponderent de etnie maghiară şi este ascuns între dealuri pline de livezi de cireşi, vişini şi nuci, aici fiind cultivate soiuri diverse de cireşi, apreciate atât în ţară, cât şi în străinătate. În livezile satului are se întind pe mai bine de 300 de hectare sunt cultivate aproape 50 de soiuri de cireşe, fiind singura localitate din România care adună atât de multe soiuri din aceste fructe.
La sfârșitul lunii iunie, aici are loc din 1893, Sărbătoarea cireșelor. Acela a fost anul în care moşierul din zonă, fascinat de bogăţia şi frumuseţea fructelor, i-a dedicat o zi specială.
Festivalul a fost întrerupt, în perioada comunismului, mai precis în anii `80 şi a fost reluat în 1993. Până în 1901, festivalul se ținea pe un câmp, iar la el participau doar boierii şi câţiva oameni mai bogaţi. În 1901 s-a luat hotărârea să se facă în centrul satului, într-o grădină. Este incertă organizarea lui anul acesta din cauza pandemiei.
Bună ziua,
Vreau sa știu dacă anul acesta se organizează festivalul și dacă da, în ce dată.
Mulțumesc anticipat.
Ovidiu Fetean
Am înțeles că în acest an se mută la Cisnădioara. Dar aș vrea și eu să aflu sigur.
Bună ziua,
Si eu as dori sa știu dacă anul acesta se organizează festivalul și dacă da, în ce dată.
Mulțumesc anticipat.